Bicarbonatul are o mulțime de întrebuințări. Printre cele mai cunoscute se numără minunile pe care le face cu plantele, fiind ingredient de bază pentru o soluție naturală de curățenie, cât și ajutor în obținerea unor flori frumoase.
Plantele care iubesc solul ușor alcalin, cum ar fi begonia sau mușcatele ori hortensiile, pot produce flori frumoase și sănătoare atunci când sunt îngrijite corespunzător. Cu petale subțiri și plăpânde, acestea pot avea o altă vigoare într-un timp foarte scurt dacă în sol li se adaugă o cantitate mică de bicarbonat de sodiu.
De asemenea, stropirea cu puțină pulbere albă pe solul din jurul plantelor de tomate face roșiile dulci, căci bicarbonatul de sodiu reduce aciditatea solului, lucru ideal pentru cultivarea tomatelor.
Se întâmplă adesea ca frunzele să se îngălbenească și să moară din senin, chiar dacă plantele au avut parte de o îngrijire strașnică. De vină ar putea fi cel mai mic, dar, totodată, și cel mai mare dintre dăunătorii din grădină. Este vorba despre păianjenul roșu, un acarian ce nu se vede cu ochiul liber, dar care lasă un dezastru aproape de nereparat în urma sa. Există, totuși, tratamente care îi vin de hac.
„Păianjenul roşu este cel mai rău duşman din grădină. Cel mai mic şi cel mai rău în acelaşi timp, care atacă peste 90 de specii de plante. Este foarte distrugător. Deşi se cheamă păianjen roşu el nu este totdeauna roşu. Sunt indivizi care sunt şi de culoare galbenă, portocalie”, a spus Oana Matei, inginer horticultor, într-un interviu pentru Antena 3.
„Cel mai bine este să folosiți un acaricid, o substanță sistemică, care se dizolvă și ulterior cu care se pulverizează planta. Trebuie să avem grijă să pulverizăm și dosul frunzelor și fața. Ea va intra în frunză, va merge în sistemul plantei. Spuneam că păianjenul înțeapă frunza și se hrănește cu sucul celular. Puteți folosi, de asemenea, și substanțe de contact; substanțe care, tot așa, se dizolvă în apă și cu care se pulverizează frunzele.
Riscul e ca să plouă și, imediat ce a ajuns ploaia în contact cu frunzele, să dispară și efectul, ceea ce vă obligă să faceți din nou tratamentul. Important este să nu lăsați nicio zonă a plantei nepulverizată, pentru că sunt insecte și migrează dintr-o parte în alta, de pe o floare pe alta”, a continuat aceasta.