28 oct. 2024 | 20:24

Cu cât se scumpesc facturile la gaze în iarna lui 2024. Cât vei plăti la căldură pentru un apartament cu 2 camere

Social
Cu cât se scumpesc facturile la gaze în iarna lui 2024. Cât vei plăti la căldură pentru un apartament cu 2 camere
Cu cât se scumpesc facturile la gaze în iarna lui 2024. Cât vei plăti la căldură pentru un apartament cu 2 camere

Iarna lui 2024 aduce pentru români noi provocări în ceea ce privește facturile la gaze și electricitate, pe fondul scumpirilor și instabilității prețurilor la energie în Europa. În România, pentru a ajuta consumatorii să facă față costurilor ridicate, Guvernul menține schema de plafonare a prețurilor la energie până în primăvara anului 2025. Temperaturile scăzute însă ar putea duce la creșterea considerabilă a consumului.

Ce valori ar putea avea facturile la energie în iarna 2024

Românii care folosesc gaze pentru încălzirea locuinței se gândesc deja la facturile care vor veni iarna aceasta. Pentru un apartament cu două camere, estimările actuale sugerează că factura lunară la energie în timpul iernii va fi de aproximativ 100 de lei, la un consum de până la 100 kWh pe lună.

În schimb, costurile pentru încălzirea pe gaz se preconizează că vor fi mult mai ridicate, ajungând la sume care pot depăși 700 de lei lunar, în funcție de consumul specific fiecărui apartament și de temperaturile exterioare.

Pentru românii racordați la sisteme centralizate de încălzire, costul pentru căldură și apă caldă va fi în jur de 500 de lei pe lună, însă acesta poate varia în funcție de regiune și de rețelele de distribuție locale. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a subliniat recent că „prețurile pentru consumatorii casnici nu vor crește comparativ cu iarna trecută”, menținându-se plafonul până la finalul lunii martie 2025.

Pragul maxim stabilit în cadrul schemei de sprijin este de 0,31 lei/kWh pentru gaz și 0,68 lei/kWh pentru energie electrică, însă prețul pentru energie electrică este de 0,68 lei/kWh doar pentru consumuri sub 100 kWh pe lună. Aceste măsuri vin în sprijinul celor mai vulnerabili consumatori, dar și al celor care adoptă măsuri pentru reducerea consumului.

Ponturi pentru economisirea gazului în timpul iernii

Pentru a gestiona mai bine bugetul pe perioada de iarnă, există câteva modalități simple prin care se poate face economie la consumul de gaze naturale și, implicit, la factura la căldură.

  • Setează o temperatură optimă – Termostatul setat la 20-21°C în camerele în care petreci cel mai mult timp și la 18-19°C în camerele mai puțin utilizate poate reduce considerabil consumul. Fiecare grad în minus scade consumul cu aproximativ 6%, ceea ce înseamnă economii importante pe termen lung.
  • Izolează ferestrele și ușile – Căldura se poate pierde prin zonele de etanșare necorespunzătoare de la ferestre și uși. Benzile de etanșare, draperiile groase și pernele de etanșare la praguri sunt soluții eficiente pentru a preveni pierderile de căldură.
  • Ventilează corect, dar eficient – Este necesar să aerisești locuința pentru a păstra o calitate bună a aerului, însă aerisirea trebuie să fie scurtă și intensă (5-10 minute). Închide radiatorul în timpul aerisirii pentru a evita risipa de căldură.
  • Folosește eficient centrala termică – Pentru cei care au o centrală proprie, este recomandat să o verifice anual și să o seteze corect. Utilizarea unei centrale într-un mod eficient și verificarea anuală asigură funcționarea în parametrii optimi, iar asta poate reduce consumul de gaz.
  • Izolează pereții exteriori și tavanul – Dacă locuiești într-un bloc sau o casă cu izolație insuficientă, investiția în izolare termică, cum ar fi placarea exterioară sau izolarea podului, va diminua pierderile de căldură și va reduce costurile pe termen lung. Chiar și o izolație parțială poate contribui semnificativ la reducerea facturilor.
  • Folosește covoare groase și perdele de iarnă – Covoarele și perdelele contribuie la menținerea căldurii în camere și ajută la păstrarea unui confort termic ridicat, ceea ce poate reduce nevoia de încălzire suplimentară.