28 oct. 2024 | 21:00

Românii care vor primi pensii mai mici din noiembrie 2024. Anunțul făcut de autorități

Social
Românii care vor primi pensii mai mici din noiembrie 2024. Anunțul făcut de autorități
Românii care vor primi pensii mai mici din noiembrie 2024. Anunțul făcut de autorități

Deși recalcularea pensiilor a fost aplicată încă din luna septembrie, unii pensionari nu au primit nici până în prezent deciziile de recalculare și pensiile mărite. Situația pare să se prelungească și în luna noiembrie, iar un număr semnificativ de seniori vor primi în continuare pensiile fără a fi majorate.

Probleme cu pensiile în luna noiembrie

Noua lege a pensiilor a intrat în vigoare în septembrie, iar milioane de pensionari din întreaga țară și-au primit deciziile de recalculare în această toamnă. Există însă și numeroși pensionari care încă nu au primit deciziile, nici două luni mai târziu. În prezent, se estimează că între 100.000 și 200.000 de persoane nu și-au primit încă decizia de recalculare, ceea ce înseamnă că pensiile majorate nu vor ajunge la ei nici în luna noiembrie.

Pentru cei afectați de această întârziere, diferențele de bani ar urma să fie achitate într-o etapă ulterioară, dar, deocamdată, aceștia vor primi aceeași sumă ca până acum. Recalcularea pensiilor a adus și numeroase erori pentru pensionari. Unele persoane au primit decizii de recalculare cu sume mai mici decât pensiile pe care le aveau înainte de septembrie 2024. Autoritățile au oferit asigurări că nicio pensie nu va scădea în urma recalculării. Chiar dacă pe deciziile noi apăreau sume mai mici, pensionarii au continuat să primească veniturile la valoarea anterioară.

În plus, există și o situație care îi afectează pe cei care au ieșit recent la pensie. Persoanele care și-au depus dosarele în ultimele luni se confruntă cu întârzieri cauzate de recalculare și de blocajele administrative. Astfel, persoanele care și-au depus dosarul de pensionare începând din august ar putea să nu primească pensia nici în luna noiembrie, din cauza problemelor persistente ale sistemului informatic, deși anul se apropie de sfârșit.

”Nu putem face nicio plată”

”Noi am ajuns cu recalcularea doar până în august. Sistemul informatic funcționează doar până într-un anumit punct și trebuie să așteptăm să primim și noile decizii după care se face calculul pentru Legea 260/2023. Este foarte greu și săracii oameni stau și așteaptă banii pentru care au muncit o viață întreagă. Din păcate, din punct de vedere legal, noi dacă nu avem o decizie emisă, nu putem face nicio plată către nimeni”, au spus surse din cadrul Casei de Pensii, potrivit Newsweek.

La nivelul multor județe sunt probleme de acest fel, iar angajații de la Casele de Pensii se confruntă cu erori de soft, care îngreunează lucrurile. Autoritățile au dat asigurări că problemele se vor rezolva în cele din urmă și că toți românii își vor primi banii cuveniți, chiar dacă le vor intra în conturi retroactiv.

Parteneri
Iancu Sterp și-a adus tatăl la nuntă. Cum a reacționat mama Geta când și-a văzut fostul soț prezent la petrecere
Redactia.ro
Sanda Țăranu îi dă replica Marinei Voica, vecina ei din Breaza. De ce a pus punct, de fapt, vizitelor: „Lucrurile s-au mai schimbat”. Care casă e mai frumoasă?
Click.ro
ȘOCANTI!!! Cum arăta Ilinca Vandici înainte de operații. IMAGINILE bombă au scăpat pe net
Vocea.biz
Imagini din apartamentul de 250.000 de euro al Andreei Tonciu. 'Am băgat foarte mulți bani'
Unica.ro
Mulți români au căzut victime. Escrocherie nouă, care pare credibilă
EVZ.ro
Delia, accidentare în timpul cursei de pe munte. Ce a pățit cântăreața: „Imagini șocante”
Spynews
CRESC IAR pensiile în România. Se dă vot în Parlament mâine, 29 octombrie: Nu e o recalculare dublă
Capital.ro
De necrezut! Ce pensie are Mihaela Tatu după 30 de ani de carieră: "Cu pensia pe care o am, nu pot să trăiești"
Avantaje
CUTREMUR în SUA! S-a aflat cine CÂȘTIGĂ ALEGERILE PREZIDENȚIALE din AMERICA
Mediaflux
“Dezamăgirea zilei”. Au divorțat, dar s-au împăcat. Andrei și Cristina de la Insula Iubirii au isterizat din nou internetul / VIDEO
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cine sunt nașii lui Iancu Sterp și ai Denisei. Ileana și Claudiu Voicu, apariție spectaculoasă la nunta finilor
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro