27 oct. 2024 | 21:25

Noua țeapă cu varza. Zeci de români, înșelați. Cum funcționează noua escrocherie: “Am plătit 60 de kilograme și am primit de fapt 30”

News
Noua țeapă cu varza. Zeci de români, înșelați. Cum funcționează noua escrocherie: “Am plătit 60 de kilograme și am primit de fapt 30”
Țeapă la cântar pentru cei care cumpără varză

În mai multe localități din România, s-au înmulțit în ultima perioadă cazurile în care vânzători ambulanți încearcă să păcălească oamenii prin metode de înșelătorie bine puse la punct. Fenomenul implică cântare măsluite sau controlate prin telecomandă, iar victimele sunt de obicei persoane din mediul rural, care cumpără legume în cantități mari, în special varză.

Alertă privind escrocheriile cu varză. Atenție la cântarele măsluite!

Situația a fost dezvăluită de o femeie din localitatea Focuri, județul Iași, al cărei clip video a devenit viral pe rețelele sociale. Aceasta avertizează comunitatea asupra escrocilor care umblă prin sate cu dube încărcate de varză, folosind cântare trucate pentru a înșela cumpărătorii.

Una dintre cele mai răspândite mărturii despre această schemă de înșelătorie vine de la o femeie din Focuri, care a povestit cum mama sa a fost păcălită când a încercat să cumpere 60 de kilograme de varză. După ce a plătit pentru cantitatea dorită, femeia și-a dat seama că a primit, de fapt, mai puțin de jumătate.

„Aveți grijă că umblă pe aici pe la noi o mașină cu niște oameni care vând varză cu cântarul ‘defect’. I-au dat lu’ maică-mea cică 60 de kilograme de varză și noi am cântărit-o și nu are mai mult de 30. Nu are nici măcar 30 de kilograme. Și a plătit femeia ca pentru 60 de kilograme. Aveți grijă că umblă țepari de-ăștia,” a avertizat femeia în videoclipul care a atras atenția mii de oameni.

Mesajul său a fost unul dur și plin de indignare, subliniind faptul că astfel de practici nu doar că sunt ilegale, dar profită și de bunăvoința și naivitatea oamenilor.

„Vă bateți joc de oameni, umblați la cântare și luați banii la oameni. Hai că pe maică-mea… noi ca noi. Dar te duci la un om poate nu are bani și i-a strâns să-și pună varză să mănânce, ori să pună la murat. Vă bateți joc de oameni. Să vă fie rușine că mergeți cu astfel de cântare și amăgiți așa oamenii,” a mai adăugat ea.

Fenomenul se extinde: Mii de mărturii din întreaga țără

Problema cântarelor măsluite nu se limitează doar la Focuri. După ce clipul a devenit viral, zeci de persoane au comentat și au relatat experiențe similare din alte localități din România. Mărturiile sunt numeroase și confirmă faptul că escrocheria se desfășoară la scară largă, afectând numeroase județe și sate.

„Și la noi la fel au păcălit săracii oameni. De-aia nu ne mai rabdă Dumnezeu,” a comentat o femeie, subliniind frustrarea și revolta împărtășite de mulți alți cetățeni. „Majoritatea care umblă prin sate, păcălesc oamenii. Am pățit-o și noi cu strugurii,” a adăugat altcineva, sugerând că metoda de înșelătorie nu este limitată doar la vânzarea de varză, ci se aplică și la alte produse.

Tehnici ingenioase de înșelători. Telecomenzi pentru manipularea cântarelor

Multe dintre mărturiile celor înșelați arată că metoda preferată a escrocilor este să folosească cântare măsluite sau controlate prin telecomandă. Aceștia acționează în mod discret, manipulând greutatea afișată fără ca victimele să-și dea seama.

„Cântarul electronic nu este defect! Este măsluit cu telecomanda. Am pățit și eu anul trecut când am cumpărat struguri,” a explicat un utilizator, dezvăluind tehnologia din spatele acestei scheme de fraudare.

Mai mult decât atât, un alt comentator a sugerat că vânzătorii sunt atenți să nu fie prinși:

„Au telecomandă la cântar și stau cu mâna în buzunar. Urmăriți treaba asta,” avertizează acesta, sfătuind oamenii să fie mai vigilenți și să verifice cântarele atunci când fac cumpărături de la astfel de comercianți.

Sfaturi pentru evitarea acestor țepe. Cântări produsele cu propriul cântar

În fața acestor practici necinstite, mai mulți utilizatori au venit cu sfaturi pentru a evita să fie păcăliți.

„Uite de-asta e bine să ți cumperi cântar și să cântărești și cu al tău atunci pe loc. Varza, gogonelele, gogoșarii, etc. Noi așa facem. Când cumpărăm la vrac, de la negustori, cântărim și noi,” a recomandat cineva, subliniind importanța de a avea propriile unelte de măsurare.

De asemenea, un alt comentator a explicat cum a reușit să evite să fie înșelat:

„Au fost și la noi la Chișcăreni, am vrut să cumpăr și eu. Am zis să cântărim cu cântarul meu, dar nu au vrut, au plecat.” Aceasta este o dovadă clară că escrocii evită situațiile în care nu pot controla rezultatul cântăririi.

Autoritățile îndeamnă la prudență

În urma numeroaselor plângeri și mărturii apărute pe rețelele de socializare, autoritățile locale au început să ia măsuri pentru a descuraja aceste practici frauduloase. În unele județe, s-au intensificat controalele asupra vânzătorilor ambulanți și se verifică cântarele folosite de aceștia. De asemenea, cetățenii sunt încurajați să raporteze astfel de incidente și să nu ezite să contacteze poliția dacă observă ceva suspect.

„Suntem conștienți de fenomen și colaborăm cu autoritățile locale pentru a verifica situația și a lua măsurile necesare. Sfătuim cetățenii să fie precauți atunci când achiziționează produse de la comercianți necunoscuți și să verifice întotdeauna greutatea produselor,” a declarat un reprezentant al unei instituții de protecție a consumatorilor.

Parteneri
Primele imagini cu Iancu Sterp în costum de mire. Fratele lui Culiță radiază de fericire
Redactia.ro
Cele mai ciudate obsesii și superstiții ale marilor artiști! Iată ce făceau Pablo Picasso și Constantin Brâncuși
Click.ro
ȘOCANTI!!! Cum arăta Ilinca Vandici înainte de operații. IMAGINILE bombă au scăpat pe net
Vocea.biz
Imagini din apartamentul de 250.000 de euro al Andreei Tonciu. 'Am băgat foarte mulți bani'
Unica.ro
Cel mai feroce dictator, în genunchi în fața lui Ceaușescu. Și-a cerut scuze apăsat
EVZ.ro
Laura Crișan ar fi vrut să incendieze casa moștenită de la familia ei! Declarațiile halucinante ale unui martor: ”Pentru a scăpa de...”
Spynews
Este strict interzis în România! Amendă de 10.000 de lei pentru șoferi. NU ai voie să treci
Capital.ro
Oana Pellea, scoasă din sărite de gestul făcut de Alina Ceușan: „Dizgrațios, nesimțită postare”
Avantaje
DONALD TRUMP, DEZLĂNȚUIT! CURSA PREZIDENȚIALĂ, la un pas de SFÂRȘIT
Mediaflux
El este Lehel, bărbatul suspectat că a ucis-o pe românca de 48 de ani și a zidit-o într-un bar din Germania. Vecina Luminiței, declarații halucinante | FOTO
Spynews.ro
Jupiter Retrograd până în februarie 2025. Care sunt zodiie afectate și ce lecții au de învățat în perioada următoare
Realitatea.net
Cine sunt nașii lui Iancu Sterp și ai Denisei. Ileana și Claudiu Voicu, apariție spectaculoasă la nunta finilor
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro