Deși pare o simplă coincidență apariția informațiilor, s-ar putea să nu fie chiar așa. Odată cu decizia Austriei de vota împotriva intrării României în spațiul Schengen, au părut din ce în ce mai multe informații legate de companiile cu acționariat austriac din România. Cele mai recente scot la iveală Grupul Egger și nereguli grave descoperite de inspectorii ANAF. Datele arată, de fapt, ce se întâmplă la firmele din România, iar cele legate de acest gigant austriac au mare legătură cu un alt mare scandal care implică mafia lemnului și defrișările din România.
Scandalul legat de mafia lemnului și defrișările din România nu este de ieri de azi, fiind implicate câteva companii, culmea, cu acționariat austriac. Una din aceste companii avea să fie adusă în atenția presei în 2015.
La acel moment, Environmental Investigation Agency (EIA), o organizație de mediu cu birouri în Washington, D.C. și Londra, publica un videoclip care expunea conducerea celei mai mari companii de produse forestiere din România, Holzindustrie Schweighofer, cu sediul în Austria.
Conform dezvăluirilor, compania accepta de bună voie și în cunoștință de cauză lemn tăiat ilegal și stimula tăierile suplimentare prin intermediul unui sistem de bonusuri. Această dovadă venea în contextul în care Schweighofer a fost identificată în mass-media din România ca jucând un rol central în eforturile de a împiedica aprobarea de către guvernul român a unei noi legi forestiere, în acei ani.
Era vorba de un proiect legislativ, „Legea pădurilor”, care se afla la momentul 2015 în dezbatere în Parlamentul României.
Dar, în aceeași conjunctură, apare și un alt nume, un gigant austriac, ale cărui legături cu mafia lemnului și defrișările din România erau dovedite, într-un fel sau altul. De altfel, la începutul anului 2021, Consiliul Concurenței din România a aplicat amenzi de aproape 26,6 milioane de euro la 13 de companii din industria lemnului.
Conform oficialilor Consiliului Concurenței, în perioada 2011-2016, au existat înțelegeri ilegale privind licitațiile pentru achiziția de lemn. Printre cele 13 companii amendate, apare și numele gigantului austriac Egger.
Grupul, alături de celelalte 12 companii, conform informațiilor de la acel moment, ar fi ajuns la o înțelegere cu Consiliul Concurenței, fiind de acord cu plata amenzilor.
Companiile austriece HS Timber Productions, Grupul Egger România (compania de care vorbim azi), cele trei filiale ale Grupului Kronospan România, Kronospan Sebeș și Kronospan Trading se numără printre cele amendate.
Ca parte a acordului, HS Timber Productions trebuia să plătească peste 10 milioane de euro, în timp ce Kronospan trebuia să plătească aproximativ 9,5 milioane de euro.
Grupul Egger a fost de acord să plătească o amendă de 4,7 milioane de euro impusă de Consiliul Concurenței din România.
Grupul Egger, cu capital austriac, conform datelor fiscale, este activă pe piața românească, încă din 2004, dar a început să activeze oficial în 2006, când deschidea fabrica de la Rădăuți, județul Suceava, și are investiții considerabile, de cel puțin 243 de milioane de euro în diferite proiecte în România.
Vezi și: Povestea neștiută din spatele atacurilor din pădurile Bucovinei
Așa cum spuneam la început, pare o concidență apariția informațiilor care scot la iveal nereguli grave descoperite de inspectorii ANAF la gigantul austriac Egger. Nu este, de altfel, prima companie cu capital austriac care intră în atenția autorităților, exact la câteva zile după votul din Consiliul JAI dat de Austria, fiind vorba de cele două bănci comerciale, Raiffeisen și BCR.
În cazul acestei companii, grupul Egger, ANAF a făcut publice mai multe informații care vorbesc de nereguli grave descoperite de inspectori. Conform unei anchete realizate de Reporteris.ro, inspectorii ANAF din Iași au constatat că zeci de milioane de lei erau pierdute în actele contabile la cheltuieli deductibile.
Banii erau transferați din încasările pe care grupul le-ar fi avut din diferitele contracte și despre care publicația amintită spune că „Inspectorii nu au identificat cum a prestat efectiv societatea-mamă din Austria serviciile pe care le-a încasat și au pus la plată Egger România, stabilind impozit și TVA suplimentar de 7,7 milioane de lei.”
Controlul ANAF s-a derulat, conform datelor, în perioada 2018 – 2019, la multe din firmele deținute de Grupul Egger în România, În urma acestor investigații, ANAF lua decizia de a da în jduecată compania, iar Grupul Egger a contestat decizia și rezultatele controului într-o acțiune de judecată la Curtea de Apel Suceava, dar, spun jurnaliștii publicației amintite, magistrații emiteau o decizie negativă la demersul inițiat de Grupul Egger. Acum se așteaptă recursul care se va judeca la Înalta Curte de Casație și Justiție.
Vezi și: Adevăratul motiv pentru care Austria nu a dorit ca România să intre în Schengen. Ce ascunde, de fapt
Compania tiroleză Egger, este deținută de frații Michael și Fritz Egger, care au construit o afacere globală cu 18 locații în opt țări diferite, încă din anii 60. În calitate de furnizori pentru comerțul cu mobilă, comerțul cu cherestea și lanțurile de bricolaj, aceștia s-au stabilit și în România.
Până în prezent, Egger face parte din același lanț de exploatare, obținând așchii și resturi de lemn de la Schweighofer pentru a le prelucra ulterior în panouri, deci toate sunt interconectate.
După ce și-au stabilit diversele pretenții și au semnat contractele, iar Romsilva, compania forestieră de stat, a emis licențele de exploatare, și au putut începe exploatările, de la sosirea austriecilor de la Holzindustrie Schweighofer în 2003, au fost tăiați aproximativ 260 de milioane de arbori în pădurile din România.