Multă lume a așteptat publicarea celebrului Top Forbes al celor mai mari milionari ai lumii pentru anul 2023. Marea surpriză este că Elon Musk nu mai este pe primul loc, iar despre asta vom relata ceva mai încolo. Dar, în același top asistăm la o lovitură pentru frații Dedeman, având în vedere că Ion Țiriac le-a luat fața, revenind în topul publicației americane, și astfel se pune întrebarea „ce s-a întâmplat în doar un an?”
Ca în fiecare an, celebra publicație americană realizează acest top pe baza veniturilor și profiturilor făcute de marii moguli internaționali, iar acest an a adus o surpriză de proporții. Dacă anul trecut întrecerea era între Elon Musk și Jeff Bezos, ar fi cazul ca în 2023 să uitați de ei.
Una din concluziile trase de Forbes este că „Sunt cu 200 de miliarde de dolari mai săraci decât anul trecut, dar valorează totuși 2,1 trilioane de dolari”, referindu-se bineînțeles la marii miliardari ai lumii, dar până acum este doar o introducere. Discutăm în detaliu ceva mai încolo.
Ceea ce ne-a atras atenția, de fapt, este revenirea spectaculoasă în acest top a celebrului om de afaceri, și fost mare tensiman, Ion Țiriac. Conform datelor din topul Forbes, Țiriac a urcat pe poziția 1516, la nivel mondial, cu avere estimată la aproximativ 2 miliarde de dolari. Majoritatea știu că Ion Țiriac are afaceri în domenii precum imobiliare, financiar-bancare și asigurări, auto și sport. Dar, conform unor date estimative, parte din noile venituri ale omului de afaceri vin dintr-un domeniu unde, până de curând, erau lideri la avere erau celebrii frați Dedeman.
Vezi și: Lovitura uriașă pe care o dă Ion Țiriac în România. S-a răzgândit, cum vrea să facă mulți bani
Așa cum spuneam, în 2023 Țiriac a revenit spectaculos, luând pool-position-ul în fața celor doi frați Pavăl, proprietarii celui mai mare lanț de bricolaj din România, Dedeman. Unul din cei di frați Pavăl, Dragoș Pavăl, conform Forbes, se situează pe locul 1725, la nivel mondial, cu o avere personală estimată la aproximativ 1,7 miliarde de dolari, urmat de un alt român, cotat la bursa americană, Daniel Dines, care se află pe locul 1804 mondial, cu o avere estimată la 1,6 miliarde de dolari la acest moment. Cu alte cuvinte vorbim de o lovitură pentru frații Dedeman în topul miliardarilor.
Un alt român, despre care am putea spune că dă o lovitură pentru frații Dedeman, cu o avere estimată la 1,2 miliarde de dolari, și situat în Top Forbes pe locul 2259, este Ion Stoica, președintele și co-fondatorul companiilor tech americane Databricks și Anyscale, iar co-fondatorul Matei Zaharia, în cadrul aceleiași companii Databricks, ocupă poziția următoare, cu o avere estimată la 1,2 miliarde de dolari. Din păcate, celălalt frate, Adrian Pavăl, se află pe poziția 2405 în topul Forbes, la nivel mondial.
Conform celebrei publicații, anul 2023 este un an de scădere pentru mulți dintre cei 2.640 de miliardari ai planetei, inclusiv pentru cei aflați în vârful topului. Cei mai bogați 25 de oameni din lume valorează în total 2.100 de miliarde de dolari, potrivit listei Forbes World’s Billionaires, publicată pe 4 aprilie, în scădere cu 200 de miliarde de dolari față de 2.300 de miliarde de dolari în 2022.
„Două treimi din primii 25 sunt mai săraci decât erau anul trecut”, arată publicația, comparativ cu aproximativ jumătate din lista generală. Nimeni nu a pierdut mai mult decât Jeff Bezos, deoarece acțiunile Amazon s-au prăbușit cu 38%. Scăderea a tăiat 57 de miliarde de dolari din averea lui Bezos și l-a aruncat de pe locul 2 în lume în 2022 pe locul 3 în acest an.
Al doilea cel mai mare perdant din acest an, Elon Musk, a avut o situație și mai proastă, spune Forbes. El și-a pierdut titlul de cea mai bogată persoană din lume după achiziția scumpă a Twitter, pe care a finanțat-o parțial prin vânzarea de acțiuni Tesla, ceea ce a contribuit la sperierea investitorilor.
Vezi și: Top cei mai bogați 10 miliardari de pe planetă conform Forbes. Provin din 34 de țări
Musk, care valorează 39 de miliarde de dolari mai puțin decât acum un an, este acum pe locul 2. Bernard Arnault, șeful gigantului de bunuri de lux LVMH, are o creștere de 53 de miliarde de dolari, arată datele publicate de Forbes, mai mult decât orice miliardar și suficient pentru a-l propulsa pentru prima dată pe locul 1.
Iată care este actualul top 10 Forbes pentru 2023:
Valoare netă: 211 miliarde de dolari | Sursa averii: LVMH | Vârsta: 74 de ani | Cetățenie: Franța
Magnatul francez al produselor de lux se află pentru prima dată în fruntea listei miliardarilor lumii, datorită unui an de glorie pentru LVMH, care deține, printre altele, Louis Vuitton, Christian Dior și Tiffany & Co.
Veniturile, profitul și acțiunile LVMH se situează toate la niveluri record, contribuind la adăugarea a 53 de miliarde de dolari la averea lui Arnault în ultimele 12 luni, cel mai mare câștig al unui miliardar.
Mai bogat ca niciodată, Arnault planifică acum succesiunea: În iulie, el a propus o reorganizare a holdingului său, Agache, care deține cea mai mare parte a acțiunilor LVMH, pentru a oferi participații egale celor cinci copii ai săi.
Valoare netă: 180 de miliarde de dolari | Sursa bogăției: Tesla, SpaceX | Vârsta: 51 de ani | Cetățenie: SUA.
Elon Musk a reușit în mare parte să se retragă de pe primul loc în clasament, acțiunile Tesla scăzând cu aproape 50% de când a anunțat preluarea Twitter, în valoare de 44 de miliarde de dolari, în aprilie anul trecut, depășind cu mult scăderea de 18% a Nasdaq-ului, un indice puternic din domeniul tehnologiei. Investitorii au deplâns cele 23 de miliarde de dolari de acțiuni Tesla pe care le-a vândut pentru a finanța achiziția.
SpaceX, între timp, continuă să crească vertiginos, compania fiind evaluată la aproape 140 de miliarde de dolari în cadrul unei oferte publice de cumpărare care s-a încheiat la începutul anului 2023 – față de 127 de miliarde de dolari la care investitorii au evaluat-o în luna mai a anului trecut. Cu toate acestea, Musk valorează cu 39 de miliarde de dolari mai puțin decât în urmă cu un an.
Valoare netă: 114 miliarde de dolari | Sursa averii: Amazon | Vârsta: 59 de ani | Cetățenie: SUA.
De când a renunțat la funcția de CEO al Amazon în 2021, Bezos a zburat în spațiu prin intermediul companiei sale Blue Origin, a făcut valuri cu un superyacht aproape complet de 500 de milioane de dolari și și-a intensificat filantropia prin susținerea unor grupuri precum Bezos Academy, grădinițe gratuite și granturi de la Bezos Earth Fund.
Averea sa nu se descurcă la fel de bine: Este cu 57 de miliarde de dolari mai sărac decât în urmă cu un an, cea mai mare pierdere a unui miliardar, datorită unui declin de 38% al acțiunilor Amazon.
Valoare netă: 107 miliarde de dolari | Sursa averii: Oracle | Vârsta: 78 de ani | Cetățenie: SUA.
Președintele și fostul director general al Oracle a urcat patru poziții pe fondul unui an greu pentru sectorul tehnologic, acțiunile Oracle crescând cu 10% datorită câștigurilor solide și a accentului pus pe securitate.
Larry Ellison a cumpărat vara trecută una dintre cele mai scumpe case din Florida pentru 173 de milioane de dolari, adăugându-se astfel la portofoliul său de proprietăți imobiliare strălucitoare, inclusiv pe insula hawaiiană Lanai, unde locuiește. Ellison a demisionat din consiliul de administrație al Tesla în august, după patru ani.
Valoare netă: 106 miliarde de dolari | Sursa bogăției: Berkshire Hathaway | Vârsta: 92 de ani | Cetățenie: SUA.
Warren Buffett și-a petrecut ultimii trei ani într-o adevărată avalanșă de cheltuieli, investind aproximativ 90 de miliarde de dolari din lichiditățile Berkshire Hathaway în acțiuni, răscumpărări de acțiuni și în achiziția de 11,5 miliarde de dolari a firmei de asigurări Alleghany Corp care s-a încheiat în octombrie.
La sfârșitul lunii martie, Oracolul din Omaha, un veteran al crizelor de pe piață, ar fi consiliat administrația Biden cu privire la crizele bancare și ar fi discutat despre posibile investiții în bănci regionale.
Valoare netă: 104 miliarde de dolari | Sursa bogăției: Microsoft | Vârsta: 67 de ani | Cetățenie: SUA.
Gates s-a retras din consiliul de administrație al Microsoft în 2020, dar încă își petrece 10% din timp lucrând cu echipele firmei de software – inclusiv cu cele de la OpenAI, pe care Microsoft a susținut-o.
Între timp, el și fosta sa soție, Melinda French Gates, sporesc cheltuielile Fundației Gates, pe care o co-prezidează și pe care intenționează să o lichideze în 25 de ani.
Valoare netă: 94,5 miliarde de dolari | Sursa bogăției: Bloomberg LP | Vârsta: 81 de ani | Cetățenie: SUA.
În ciuda donațiilor sale de încă 1,7 miliarde de dolari în scopuri caritabile în ultimul an, averea cofondatorului Bloomberg LP a continuat să urce, întrucât veniturile estimate la terminalul său financiar și la afacerea sa media au ajuns la 13,3 miliarde de dolari în 2022, în creștere de la 12,5 miliarde de dolari în 2021.
Bloomberg, un susținător de lungă durată al Israelului, a intrat în politica israeliană într-un articol de opinie din New York Times în martie, criticând planurile premierului Benjamin Netanyahu de a slăbi sistemul judiciar al țării.
Valoare netă: 93 de miliarde de dolari | Sursa bogăției: Telecomunicații | Vârsta: 83 de ani | Cetățenie: Mexic
Acțiunile listate la New York ale companiei de telefonie mobilă pan-latino-americană a magnatului din domeniul telecomunicațiilor, América Móvil, au crescut cu 14% în ultimul an, contribuind la creșterea averii lui Slim cu aproape 12 miliarde de dolari și plasându-l printre cei mai bogați zece oameni din lume pentru prima dată din 2019. În februarie, el și-a listat conacul istoric din Manhattan – situat vizavi de Muzeul Metropolitan de Artă – pentru 80 de milioane de dolari, aproape dublu față de cât a plătit pentru el în 2010.
Valoare netă: 83,4 miliarde de dolari | Sursa bogăției: Diversificată| Vârsta: 65 de ani | Cetățenie: India
Ambani și-a recăpătat locul de cea mai bogată persoană din Asia, în timp ce Gautam Adani (nr. 24) a scăzut. Anul trecut, Reliance Industries, gigantul de la petrol la telecomunicații al lui Ambani, a devenit prima companie indiană care a depășit 100 de miliarde de dolari în venituri. El a evitat speculațiile legate de succesiune, oferindu-le copiilor săi roluri cheie anul trecut: Fiul mai mare, Akash, este președintele diviziei de telecomunicații Jio Infocomm, fiica Isha este șefa afacerilor de retail, iar fiul Anant lucrează în cadrul noilor întreprinderi energetice ale Reliance.
Valoare netă: 80,7 miliarde de dolari | Sursa averii: Microsoft | Vârsta: 67 de ani | Cetățenie: SUA.
Echipa Clippers din L.A. a lui Ballmer, a șasea cea mai valoroasă echipă din NBA, este în plină ascensiune. El le construiește o arenă de 2 miliarde de dolari, finanțată din fonduri private, a cărei finalizare este prevăzută pentru 2024. Averea fostului director executiv al Microsoft a scăzut cu 10 miliarde de dolari în ultimul an, în principal din cauza prăbușirii acțiunilor Microsoft.
Cu taote că primele locuri sunt dominate de americani, ne putem lăuda și noi cu câțiva români în clasamentul alcătuit de celebra publicație americană. Dar, nu putem uita de spectaculoasa revenire a lui Ion Țiriac despre care nu putem spune decât că este o lovitură pentru frații Dedeman.