După întâlnirile la nivel înalt cu Volodimir Zelesnki, Administrația Prezidențială anunță o vizită istorică, de altfel prima vizită a unui președinte român din 2009 încoace. Conform comunicatului, președintele Klaus Iohannis merge în Ungaria, pentru întâlniri cu omolugul său și, posibil, cu premierul Viktor Orban.
După o întâlnnire de cteva ore cu președintele Ucrainei, ieri 10 octombrie, Președintele Klaus Iohannis, merge în Ungaria astăzi, 11 octombrie o vizită oficială și se va întâlni cu președintele Ungariei, Katalin Novak, care a vizitat Bucureștiul în urmă cu abia o lună.
Citește despre: Gestul făcut de Klaus Iohannis când l-a văzut pe Zelenski. Viktor Orban a procedat la fel
Ultima dată când a avut loc o astfel de întâlnire la nivel înalt între partea română și cea maghiară a fost în 2009, ceea ce nu este deloc surprinzător, având în vedere trecutul tensionat și divergențele politice dintre cele două țări.
Cu toate acestea, îmbunătățirea lentă a relațiilor este o veste bună pentru ambele părți, atât în interiorul, cât și dincolo de granițele României și a Ungariei.
Conform analiștilor politici, această întâlnire la nivel înalt între cei doi președinți de stat, servește intereselor economice și politice ale celor două țări.
”După politica de auto-abnegație a epocii socialiste să îndrăznim să fim mici, politica externă a guvernului cu vederi naționale, care se concentrează în primul rând pe interesele Ungariei, pare să se concretizeze treptat.”, declară președintele Ungariei, Katalin Novak.
Află și: Ungaria a ales prima femeie președinte din istorie. Ce legătură are cu Viktor Orban
Ungaria încă mai speră la întoarcerea Transilvaniei în granițele sale, și încă se mai încearcă destabilizarea zonei. Dar, un moment important, sau considerat a fi o gafă politică, conform presie magiare, este momentul 2002.
Citește și: Un fost ministru din Ungaria a răbufnit: ‘În România este cel puțin un stat de drept’
Atunci Peter Medgyessy, în calitate de prim-ministru socialist nou ales, a închinat un toast în cinstea omologului său român Adrian Năstase. Conform presei maghiare, ar fi fost o mare gafă făcută de premierul socialist machiar, spunând atunci că ”de 1 Decembrie, România sărbătorește anexarea Transilvaniei”:
”Gafa a stârnit un val de indignare atât în Ungaria, cât și în afara granițelor sale, și pe bună dreptate, pentru că a fost o continuare directă a politicii lui Janos Kadar, care a negat aproape în mod compulsiv existența intereselor naționale maghiare.
Actul, pe care fostul premier Medgyessy îl apără încă de atunci, este un exemplu perfect al politicii gesturilor goale de stânga tipice perioadei: a adus oare cea mai mică îmbunătățire a relațiilor româno-maghiare?”, scria presa maghiară.
Citește și: Ungurii fac ce România nu ar face, niciodată. Mii de euro pentru toți cei care vor o casă ca nouă
Deși nu recunosc nici astăzi Transilvania ca teritoriu românesc, și încă mai speră la reașezarea granițelor, cu toate astea, politica Ungariei în raport cu România s-a mai schimbat în ultimii ani, cu toate că premierul Viktor Orban făcea în iulie a.c. anumite remarci provocatoare la adresa statului român.
Viktor Orban, premierul naționalist de dreapta al Ungariei, a alimentat din nou tensiunile dintre țara sa și România prin discursul său tradițional de la Universitatea Liberă de Vară Bálványos din Transilvania.
Vezi și: Ungaria, decizie fără precedent în Europa. Viktor Orban a făcut anunțul: și România este în pericol
Adresându-se cetățenilor aparținând minorității maghiare, el a ironizat sistemul politic din România și a luat în derâdere UE. Discursul său a stârnit comentarii din partea presei din ambele țări.
Înainte de acest moment, în 2022 avea loc vizita neanunțată a președintelui Ungariei, Katalin Novak, in Transilvania, care a a stârnit rumoare în diplomația din România la acel moment, când a postat o fotografie în care apare pe un vârf de munte din județul Alba, în picioare lângă o piatră pictată în culorile Ungariei.
Novak i-a spus ministrului român de externe, Bogdan Aurescu, care criticase o declarație anterioară a acesteia, că datoria ei este de a-i reprezenta pe ”toți maghiarii, indiferent dacă trăiesc în interiorul sau în afara granițelor”.
Cu această vizită istorică, Klaus Iohannis, un reprezentant al unei minorități el însuși, încearcă în aceste zile detensionarea relațiilor și, posibil, un nou traseu în relațiile viitoare dintre cele două state.