Ungaria a ales prima femeie președinte din istorie. Ce legătură are cu Viktor Orban

Ungaria a ales prima femeie președinte din istorie. Ce legătură are cu Viktor Orban
Katalin Novak și Viktor Orban

Ungaria se bucură de o premieră. Cetățenii au ales o femeie în rolul de președinte. Care este legătura sa cu Viktor Orban? Parlamentul Ungariei a ales-o pe deputatul de guvernământ al partidui a ales pentru prima oară o femeie în rolul de președinte. Aceasta susține agenda naționalistă și are doar 44 de ani. Ce detalii mai sunt știute desore aceasta și care sunt impresiile unot cetățeni?

Ungaria a ales prima femeie președinte: detalii

Katalin Novák se bucură acum de rolul de preșdeinte. Aceasta susțin agenda naționalistă a premierului Viktor Orban. Nokav are 44 de ani, a ocupat funcția de vicepreședinte al Fidesz al lui Orbán și a fost ministrul afacerilor familiei responsabil de agenda sa de sprijin economic pentru clasa de mijloc, inclusiv subvenții pentru locuințe, împrumuturi pentru locuințe susținute de stat și reduceri de impozite.

De asemenea, ea a ocupat funcția de vicepreședinte al Fidesz al lui Orbán și a fost ministrul afacerilor familiilor responsabil de agenda sa de sprijin economic pentru clasa de mijloc, inclusiv subvenții pentru locuințe, împrumuturi pentru locuințe susținute de stat și reduceri de impozite.

Ea a spus în cadrul unui discurs înainte de vot că va apăra constituția, elaborată și aprobată de Fidesz, care a cimentat elementele cheie ale agendei conservatoare a lui Orbán. De asemenea, Novak a precizat că una dintre primele ei călătorii va fi în capitala Poloniei, Varșovia, unde se află unul dintre principalii aliați europeni ai lui Orbán, partidul naționalist Drept și Justiție (PiS).

Mai mult decât atât, Novak a respins acuzațiile că ar fi un instrument folosit pentru a extinde puterea lui Orbán.

Katalin Novak
Katalin Novak

,Cei are spun că aș fi doar o marionetă în această funcție nu mă degradează personal”

„Cei care spun că aș fi doar o marionetă în această funcție nu mă degradează personal, ci femeile în general. Ei nu pot presupune că o femeie poate fi un funcționar public suveran capabil să ia decizii autonome”, a mai spus aceasta.

În timpul acesta, Orban a adoptat o agendă politică din ce în ce mai conservatoare pentru a-și consolida sprijinul intern, inclusiv o represiune împotriva mass-mediei independente și măsuri de reducere a drepturilor persoanelor LGBTQ+, care au dus la ciocniri cu UE. (Sursa: theguardian.com)

În primul ei discurs în calitatea sa, Katalin Novaka promis să fie „un bun şef de stat, care va apere familia ca fundament al suveranităţii”. De asemenea, ea a calificat ca „inacceptabilă” invazia rusă în Ucraina, relatează Agerpres.