Ungurii doresc să blocheze cel mai important proiect al momentului. Astfel că prim-ministrul ungar Viktor Orban a lansat o declarație îngrijorătoare, susținând că planul de relansare al UE după pandemie ar fi inacceptabil dacă alocarea banilor ar fi legată de condiții privind respectarea statutului de drept.
Prim-ministrul ungar, pe nume Viktor Orban a ținut să menționeze că Budapesta s-ar putea folosi de dreptul ei de veto pentru a bloca orice acorrd în ultimă instanță. De asemenea, Orban a avut ciocniri cu executivul UE ani de zile din cauza derapajelor de la guvernarea democratică ale guvernului său.
Astfel, liderii Celor 27 se vor întâlni săptămâna viitoare pentru prima dată în persoană de la începutul crizei de coronavirus, pentru a stabili detaliile noului buget multianual al UE și ale planului de relansare post-pandemie.
„Ne-am putea folosi dreptul de veto asupra unui acord final, pentru că este necesară o decizie unanimă, dar ne vom confrunta cu alte 26 de ţări. Cineva ar trebui să facă asta doar în ultimă instanţă”, a replica Orban pentru postul public ungar de radio.
De aseemena, UE intenționează să cheltuiească 750 de miliarde de euro pentru a ajuta statele cele mai afectate de pandemie să-și revină din punct de vedere economic, bani despre care Viktor Orban spune că ar trebui distribuiți ”echitabil și flexibil”.
„Un singur lucru ar trebui evitat cu grijă: să fie amestecată politica. Este condiţia cea mai serioasă a Ungariei”, a declarat el.
De altfel, când un eurodeputat ungar a întrebat-o miercuri pe Angela Merkel, a cărei țară deține președinția semestrială a Consiliului UE, dacă este gata UE să condiționeze finanțarea pentru redresare economică de respectarea standardelor democratice în Ungaria, cancelarul german a răspuns că va avea o poziție clară față de premierul ungar, Viktor Orban.
„Apărarea statului de drept este importantă… Vom transmite clar acest lucru când vine vorba de Viktor Orban. Vom urmări cu atenţie ce se întâmplă acolo”, a spus miercuri Angela Merkel.
Vineri, Viktor Orban a respins criticile, susținând că sunt doar „vorbărie a liberalilor, care încearcă mereu să-şi lege ideologia de chestiuni economice din UE. Asta este o fundătură”.
De menționat este că partidul socialist de opoziţie l-a criticat pe Orban pentru „ipocrizie” și l-a acuzat că şi-a petrecut ultimul deceniu anulând normele democratice în Ungaria.