Statul vecin, de la granița de vest, trece prin tensiuni economice și politice în ultima perioadă, deși premierul maghiar Viktor Orban dă senzația că lucrurile se pot rezolva. Lajos Bokros, un fost ministru din administrația Horn, aduce acuzații grave, dând exemplu România, recunoscând că, deși și aici există corupție, totuți există un stat de drept.
Unul din cei mai longevivi politicieni din Ungaria, Viktor Orban, de-a lungul anilor a avut parte de lupte politice cu adversarii săi, printre aceștia inclusiv un fost ministru de Finanțe, și președinte al micropartidului Mișcarea pentru o Ungarie Modernă (MOMA) Lajos Bokros.
Încă din 2017, Bokros a fost unul din cei mai duri critici la adresa actualului premier, și nu de puține ori a folosit cuvinte dure la adresa acestuia. Într-o scrisoare deschisă din 2017, Bokros declara că premierul Viktor Orbán este un fascist.
Lajos Bokros, fost ministru de finanțe în guvernul socialist Gyula Horn, afirma în scrisoarea sa că reclamele sunt un exemplu de antisemitism deschis și sugerează că guvernul a atins un nou „nivel Goebbels” cu această campanie, referindu-se la faimosul ministru al propagandei naziste Joseph Goebbels.
Invitat recent la una din emisiunile postului DKTV, al formațiunii politice Coaliția Democrată (DK), fostul șef al ministerului a declarat că Ungaria a căzut în capcana dezvoltării țărilor moderat dezvoltate, „adică, din punctul său de vedere, există o creștere foarte scăzută și o inflație foarte mare în același timp.”
În cadrul aceleiași emisiuni, Lajos Bokros a explicat că lipsa de creștere economică din Ungaria poate fi pusă pe seama lipsei statului de drept, acuzându-l, din nou, pe actualul premier Viktor Orban de proasta gestiune și de lipsa de negocieri dure cu Uniunea Europeană.
Lajos Bokros, un reputat profesor universitar care predă de douăzeci de ani în diferite universități din România, cunoaște condițiile, a mai declarat că în România, corupția este foarte mare, dar „sistemul de partid unic nu a putut absorbi statul în aceeași măsură ca în Ungaria, el nu a putut elimina sistemul bine pus la punct de checks and balances, astfel încât în România eeste cel puțin un stat de drept„.
În scrisoarea deschisă din 2017, criticând în aceași termeni duri modul în care Ungaria este condusă de actualul guvern condus de Viktor Orban, Lajos Bokros spunea că „Guvernul a luat-o razna, dar această nebunie pune în pericol viața. Care ar putea fi scopul? Să împingă țara într-un război civil sângeros în urma unor eșecuri evidente ale guvernului doar pentru ca Fidesz să poată continua să conducă și să fure?”
Disensiunile dintre partidul de guvernământ Fidesz și Coaliția Democrată au continuat și vor mai continua, având în vedere tensiunile generate de Orban, cel puțin pe plan intern, prin reformele și legile date în ultimii ani.