18 oct. 2023 | 21:31

De ce reducerile sunt scrise pe fond galben în supermarketuri? Oreste e specialist și în percepția cromatică: ”Din punct de vedere psihologic” EXCLUSIV

Diverse
De ce reducerile sunt scrise pe fond galben în supermarketuri? Oreste e specialist și în percepția cromatică: ”Din punct de vedere psihologic
”Umanitatea trece, în tot acest an, prin transformări fundamentale” - Oreste Teodorescu

Culoarea influențează percepția. Fiecare culoare folosită în magazine spune o poveste care va determina modul în care cumpărătorii percep marfa. În exclusivitate pentru Playtech Știri, Oreste ne-a vorbit despre puterea culorilor, folosite în spitale, pentru vindecare, în magazine și în reclame, pentru creșterea vânzărilor, dar și în politică, pentru a domina. Iată la ce să fiți atenți, pe viitor.

Practica din supermarketuri și importanța culorilor în marketing

Culoarea potrivită a magazinului poate îmbunătăți mesajul și atractivitatea generală a mărcii. De fapt, psihologia culorilor poate duce la mai puține obiecții la cumpărare, indiferent de preț.

Află despre: Cum te ”păcălesc” Lidl, Mega Image, Kaufland să dai bani mai mulți pe alimente. Secretul pe care românii nu-l știu

Practic, culoarea poate avea un impact uriaș asupra experienței clienților, a implicării și a vânzărilor din magazin. Culorile potrivite pot crea o poveste de marcă distinctă, greu de ignorat.

Un studiu arată că recunoașterea mărcii crește cu până la 80%

În multe feluri, culorile devin un limbaj tăcut care influențează în subconștient percepția cumpărătorilor asupra mărcii. De aceea, este important pentru cei care se ocupă de marketing să găsească consecvență atunci când folosesc culorile în rafturile din magazine.

De ce reducerile sunt scrise pe fond galben în supermarketuri? Oreste e specialist și în percepția cromatică: ”Din punct de vedere psihologic"

Culorile sunt extrem de importante în marketing

Schimbările frecvente ale modelelor de culori pot deruta clienții cu privire la ceea ce reprezintă cu adevărat marca vândută, chiar și cu discount.

Dar Oreste Alexandru Scarlat Teodorescu (48 de ani), om de televiziune și regizor, și-a descoperit pasiunea pentru percepția cromatică, dar și pentru numerologie, aflate, de altfel, în strânsă legătură.

Așa că ne-am decis să stăm de vorbă cu el și să aflăm ce spune despre culori, importanța lor, dar și despre recentele sale pasiuni descoperite.

Vezi și: Secretul din magazinele Lidl și Kaufland România. De ce fructele sunt așezate la intrarea în supermarketuri, de fapt

Oreste spune totul despre importanța culorilor

Oreste, care în ultimii ani a studiat intens cromatica, ne-a vorbit despre puterea culorilor, alese, în funcție de interese, în spitale, în reclame, dar și în politică:

”Trăim conștient sau nu într-un univers cromatic și evident ne raportăm simbolic, antropologic și cultural la culoare în mai toate aspectele vieții noastre.

Ne înroșim la față, fie din furie, fie de rușine, devenim galbeni (livizi), din cauza fricii, suntem o perioadă verzi, adică necopți, cruzi, imaturi. Ne întunecăm privirea când pierdem limpezimea gândului, traversăm perioade albastre, când suntem cuprinși de tristețe…

Cu alte cuvinte, călătorim, din punct de vedere psihologic, printr-un adevărat registru al culorilor”.

Află despre: Vedeta spune adevărul despre infidelitățile din căsnicia sa. Ce probleme a întâmpinat în cei 31 de mariaj: ”Cam după 3 ani, se ia vălul”

Fostul moderator spune că noi ”conceptualizăm roșul ca pe un semnal de pericol

Ce simbolizează roșul, mai exact? De ce răspundem inconștient la stimulul acestei culori? Oreste ne oferă câteva explicații, dar și exemple:

”Conceptualizăm roșul ca pe un semnal de pericol, vezi toate semnele de circulație care avertizează sau interzic ceva.

Răspundem inconștient la stimulul acestei culori, când vorbim de atracție fizică, sexualitate, energie fizică…asociem, în majoritatea noastră, doliul cu negrul (cu excepția celor care folosesc albul, precum budhiștii sau strămoșii noștri, dacii).

Până la descoperirea focului și la confortul vizual, obținut din lumină, noaptea reprezenta necunoscutul, incertitudinea. În limba ebraică, negrul are ca sinonim și bezna”.

De ce reducerile sunt scrise pe fond galben în supermarketuri? Oreste e specialist și în percepția cromatică: ”Din punct de vedere psihologic"

”Răspundem inconștient la stimulul acestei culori”

Oreste spune că galbenul este culoarea ideală în marketing

Ne simțim atrași spre rafturile cu mari reduceri de prețuri, din magazinele alimentare? Iată la ce trucuri apelează cei care lucrează în marketing, pentru a ne convinge să punem cât mai multe produse în coșul de cumpărături și, implicit, pentru a crește vânzările:

”De exemplu, galbenul, atât de folosit în marketing și în publicitate, când este evidențiat un produs, își are reputația în natură, unde plantele, insectele și chiar unele animale se folosesc de această culoare, fie pentru polenizare, fie pentru atragerea unui partener.

Plimbați-vă prin magazine și veți constata că, peste tot, reducerile de prețuri sunt scrise pe fond galben, la fel și promoțiile. Avem conștiința albului, ca simbol al purității, virginității si ingenuități, atât de clar sugerate de rochia de mireasă.

Există și expresia ”gulerele albe”, pentru oamenii civilizați si înstăriți, o reminiscență de pe vremea când lenjeria albă era foarte greu de întreținut, și atunci ea era destinată, copiilor, clericilor, nobililor”, a mai adăugat Oreste, exclusiv pentru Playtech Știri.

Citește despre: Ce secret ascunde culoarul din mijlocul magazinului Lidl. Ai trecut de zeci de ori și nu ai observat

Ar putea fi verdele simbolul vindecării?

V-ați întrebat vreodată de ce halatele medicilor, dar și saloanele chirurgicale din spitale sunt vopsite în verde? Iată ce putere uriașă are această culoare, asupra pacienților, fiind considerată simbolul vindecării:

”Verdele este culoarea universală a naturii, a vitalității si a prospețimii. Ne referim și acum la legume verzi, iar majoritatea saloanelor chirurgicale sunt zugrăvite în verde, iar halatele medicilor sunt de aceeași culoare, ca simbol al vindecării”, mai susține Oreste, pentru Playtech Știri.

Chiar și politicienii sunt atenți la alegerea culorilor, în funcție de regimul politic, pentru a domina: ”În funcţie de regimul politic, culorile îşi schimbă importanţa. Regimurile totalitare pun accent pe culori închise, în timp ce democraţiile şi monarhiile pun accent pe culorile vii”.

De ce reducerile sunt scrise pe fond galben în supermarketuri? Oreste e specialist și în percepția cromatică: ”Din punct de vedere psihologic"

”Există și alte interpretări cromatice, în funcție de tradiție și de cultură.” – Oreste Teodorescu

Oreste explică importanța culorilor în publicitate

Oreste ne-a explicat și de ce în spoturile publicitare sunt preferate doar anume culori, îndeosebi albul și albastrul, catalogate a fi liniștitoare, dar și de ce este de evitat roșul:

”Există și alte interpretări cromatice, în funcție de tradiție și de cultură. De exemplu, în Africa Centrală, albul este sinonim cu maleficul, din cauza preponderenţei culorii negre, în pigmentaţia populaţiei, pe când la populația albă, “diavolul” e negru”.

De ce reclamele la scutecele pentru bebeluși sunt în alb-albastru

Pe de altă parte, unele reclame, precum cele la scutecele pentru bebeluși, deși uneori nebăgate înseamă, sunt preponderent în alb-albastru, iar Oreste a explicat de ce:

”De exemplu, mai toate reclamele la scutecele de bebeluşi nu folosesc niciodată fond negru ori roşu strident, ci alb şi albastru, pentru a inspira calm şi puritate.

Albastrul cu toate derivatele lui (de la albastru deschis la bleumarin până la mov) inspiră liniște, seninătate și calm. Este cea mai des folosită culoare în publicitate, deoarece permite evidenţierea eficientă a literelor albe sau galbene pe produse.”

Descoperă și: Strategia de necrezut din Lidl, Kaufland sau Carrefour. De ce hârtia igienică și carnea sunt în capătul magazinelor

Fosta vedetă tv este pasionată de numerologie

Oreste mai este de părere că numerologia, pe care a studiat-o intens, este un domeniu strâns legat de cromatică, cel puțin din punct de vedere psihologic. Cifrele, de la 1 la 9, consideră el, reprezintă un set, un ciclu complet de vibrații:

”Am căutat mulți ani să înțeleg, cât de cât, această știință străveche, pe care o regăsim la evrei, la egipteni, la chinezi, unde i-au fost dedicate sute de studii și cărți

La noi, europenii, a ajuns grație lui Pitagora, filosoful grec din sec. al VI-lea î.e.n., al cărui mesaj esențial era: ”Totul este orânduit după număr”.

Considerat părintele matematicii, Pitagora ne învață că numărul este o calitate și nu o cantitate, forță, un simbol, și reprezintă o vibrație, o influență, o însușire a materiei, a naturii, a vieții.

”Foarte interesant este ”Pătratul lui Pitagora”, numit si Matrița psihoenergoinformativă, Numerograma, sau Psiho-matricea, unde data de naștere reprezintă un anumit cod, pentru fiecare om, care poartă în el toate forțele, capacitățile și calitățile sale.

Așadar, ziua, luna și anul nașterii reprezintă trei nivele care, contopindu-se, formează esența omului.

Numerologia este o cercetare desfășurată asupra vibrațiilor, iar cifrele, de la 1 la 9, reprezintă un set, un ciclu complet de vibrații”.

Ce spune Oreste despre anul 2023, din punct de vedere numerologic

Întrebat de Playtech Știri, cum vede, din punct de vedere numerologic, acest sfârșit de an, 2023, când omenirea privește cu teamă spre devastatoarele războaie, din Ucraina și din Israel, Oreste nu vine, din păcate, cu vești bune, pe plan politic și social:

”Eu nu sunt numerolog, ci doar un pasionat în domeniu, de aceea nu mă pot încumeta să intru într-o analiză detaliată, ci pot, așa, empiric, să conturez, din perspectiva pitagoreică a vibrației cifrei anului 2023, care este in macro 7 (2+2+3) și in micro 5 (2+3).

Umanitatea trece, în tot acest an, prin transformări fundamentale, de la cele tehnologice, până la o nouă înțelegere a spiritului uman și mai ales a spiritualității dincolo de materie. Cu alte cuvinte, se va schimba modul în care oamenii se raportează la ei înșiși și la ceilalți.

Dacă 2022 ne-a aruncat în malaxorul relațiilor și al relaționărilor juste, iar acolo unde aceste principii nu au fost clare s-a manifestat energia de război, în 2023 asistăm la o reconfigurare mult mai dramatică a relației dintre individ si colectivitate, cu impact asupra întregii societăți”.

Află detalii despre: Numerologie. Ce șanse de succes ai în viață, de fapt. Cifra destinului ți le dezvăluie

Iese la iveală regizorul: ”Foarte haioase, chiar și pentru un bătrânel ca mine”

Oreste, regizor de profesie, ne-a vorbit și despre stadiul cinematografiei românești, despre comediile realizate, în ultimii ani, de echipe de succes, precum BRomania, Codin Maticiuc, Liviu Vârciu și Mircea Bravo:

”Sunt foarte încântat de direcția în care merge filmul românesc. Am văzut la Tiff câteva producții pe care le recomand cu caldură și care m-au încântat de-a dreptul.

Vorbesc aici despre filme, precum ”Visul”, în regia lui Cătălin Saizescu, ”Încă două lozuri”, al lui Paul Negoescu, ”Libertate”, regizat de Tudor Giurgiu, ”Tigrul”, debutul în lung metraj al lui Andrei Tănase, documentarul Carlei Teaha cu și despre Nora Iuga, ”De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin”…

Comediile cu BRomania și Codin Maticiuc, cum sunt cele două ”Miami Bici”, sunt foarte haioase până și pentru un bătrânel ca mine. Nu am văzut încă ultimul film al lui Mircea Bravo, ”Nuntă pe bani”, dar cred că va fi pe placul publicului”.

Dacă te interesează: După Survivor, DOC debutează ca actor, alături de State de România. Regizorul spune tot: ”Joacă rolul unui interlop, are un talent natural” EXCLUSIV

De ce reducerile sunt scrise pe fond galben în supermarketuri? Oreste e specialist și în percepția cromatică: ”Din punct de vedere psihologic"

”Sunt foarte încântat de direcția în care merge filmul românesc.”

Playtech Știri: Cu care dintre actori ar realiza Oreste un film, dacă ar dispune de fondurile necesare, în jur de 600.000 de euro, cât costă acum o producție cinematografică?

”Aș face un film cu Petre Nicolae și cu Claudiu Bleonț. Ei au jucat în minunatul film al lui Dan Pița, ”Pas în doi”, în 1985. I-aș reuni într-o poveste…”, ne spune Oreste zâmbind.

Oreste a cunoscut celebritatea, în urmă cu 20 de ani, alături de Mircea Badea, pe când realizau împreună show-ul de succes ”Noaptea târziu”, la Antena 1.

Vezi și: Vedeta a recunoscut cine a fost de vină pentru cearta cu Mircea Badea. Cei doi nu şi-au vorbit ani de zile: ”Aşa am funcţionat”

Prietenia lor, pe atunci foarte strânsă, avea să ia însă sfârșit, câțiva ani mai târziu, din cauza divergențelor de natură politică. Oreste este căsătorit și are o fiică, pe Sabina. În urmă cu cinci ani, a devenit bunic, fiind topit după nepoțelul lui, care îi seamănă leit.

Parteneri
Cine este femeia care stă non stop lângă patul lui Florin Piersic. Soția marelui actor nu știe mai nimic despre relația lor
Redactia.ro
Cum să scapi de riduri cu ajutorul bananelor. Vei avea o piele perfectă, ca de porțelan
Click.ro
O femeie din Iași a păcălit moartea, după ce a vrut să traverseze în grabă prin fața unui TIR
Digi24
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un judecător i-a spus că în căsătorie e permis orice
Digi24
Meghan Markle a făcut senzație în Nigeria cu rochia ei! Cum a apărut îmbrăcată soția Prințului Harry / FOTO
Unica.ro
Loc unic în România. Singurul lac unde crește nufărul termal
EVZ.ro
Carmen Harra, mesaj după ce starea lui Florin Piersic s-a înrăutățit! Ce a transmis clarvăzătoarea: „Nu este timpul...” / FOTO
Spynews
TOATĂ ROMÂNIA se schimbă din temelii. Vestea a fost dată chiar astăzi, 10 MAI: Nu mai putem continua aşa
Capital.ro
Daniel Baciu, mesaj pentru toți pensionarii români: "Trecem la tipărirea deciziilor!"
Antena 3
După 12 ani, se întoarce la PRO TV. A bătut din nou palma cu postul TV din Pache Protopopescu și a dat lovitura. Primele declarații: „Tot felul de neajunsuri și neînțelegeri..”
Avantaje
Afecțiunea care se răspândește sever. Un miliard de persoane o au în prezent
Mediaflux
BOMBĂ! A apărut femeia cu care Traian Băsescu a avut o relație de DRAGOSTE
Stiri din Lume
Cât de bine arată Loredana Groza la vârsta de 53 de ani. Cum s-a afișat artista / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă dacă lucrezi sau speli când ai cruce neagră sau cruce roșie în calendar. Ce spune biserica
Realitatea.net
Mesaje de Izvorul Tămăduirii 2024. Ce să le transmiți celor dragi în această zi sfântă, Vinerea Luminată
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro