08 mart. 2023 | 12:37

Cum otrăvește România toată Europa. Descoperirea tulburătoare care s-a anunțat

Diverse
Cum otrăvește România toată Europa. Descoperirea tulburătoare care s-a anunțat
Noi analize și proiectul de regulament al UE privind metanul

La începutul lunii martie se afla despre amendamentele la proiectul de regulament al UE privind gazul metan. Conform acestora, ar permite minelor de cărbune să emită gaze cu efect de seră suplimentare echivalente cu emisiile anuale combinate de CO2 ale Belgiei și Cehiei, potrivit Ember, un grup de reflecție pentru energie curată. În același context, România pare a fi oaia neagră în această situație, iar ONG-urile de mediu vorbesc despre cum otrăvește România toată Europa.

Noi analize și proiectul de regulament al UE privind metanul

În martie Uniunea Europeană publica un noi raport și un proiectul de regulament  privind metanul. Analiza arată că cele mai recente revizuiri ale regulamentului vor reduce doar emisiile de metan din minele de cărbune cu 47%, mult sub obiectivul său declarat de 58%.

O concluzie a acestei analize este că acest lucru înseamnă un plus de 2,2 milioane de tone de metan până în 2050, ceea ce este echivalent cu 180 de milioane de tone de CO2-e suplimentar, mai mult decât emisiile anuale de CO2 ale Belgiei și Cehiei combinate.

Proiectul de regulament al UE privind metanul, depus în decembrie 2021, urmărește să alinieze Europa la angajamentul global de a reduce emisiile de metan cu 30% înainte de sfârșitul deceniului. Metanul se poate scurge din infrastructura combustibililor fosili în timpul extracției și transportului și are un potențial de încălzire globală de peste 80 de ori mai mare decât CO2 în primii douăzeci de ani după ce ajunge în atmosferă.

Regulamentul UE se concentrează pe scurgerile de metan din industria petrolului și gazelor, precum și din minele de cărbune active și abandonate. Pentru cărbune, se prevede o interdicție în două etape a aerisirii și arderii metanului – până în 2025 din stațiile de drenaj și până în 2027 din puțurile de ventilație.

Cu toate acestea, amendamentele propuse de statele membre UE în decembrie anul trecut au crescut pragurile de ventilare pentru cărbunele termic, iar țările UE au respins, de asemenea, adoptarea regulilor de ventilare pentru cărbunele cocsificabil utilizat în fabricarea oțelului timp de cel puțin încă cinci ani după adoptarea regulamentului, cu doi ani mai târziu decât propunerea inițială a UE.

Specialiștii spun că fără a impune un prag de aerisire minelor de cărbune de cocsificare, domeniul de aplicare al regulamentului de reducere a emisiilor de metan din mine de cărbune din UE este limitat la 55%, conform Ember. În aceeași măsură, Comisia Europeană, care a înaintat inițial o propunere mai ambițioasă privind metanul din minele de cărbune, a refuzat să comenteze procesul legislativ în curs.

Vezi și: Pericolul în care se află românii. Ce gaz fatal se scurge în atmosferă și ne afectează grav pe toți

ONG-urile de mediu vorbesc despre cum otrăvește România toată Europa

Analiza despre care vorbim aduce în discuție și minele de cărbune din România, iar concluzia raportului emis de Ember spune că „Minele abandonate ale României ar putea fi o sursă majoră de energie”, arată raportul, analiștii Ember spunând că, dacă România ar capta și ar folosi doar jumătate din emisiile actuale de metan din minele de cărbune abandonate, se estimează că ar putea genera aproximativ 0,5 TWh de energie electrică, „precum și potențialul de utilizare locală a căldurii reziduale”. Conform analizei Ember, aceasta echivalează cu 75 de milioane de euro de energie electrică și suficientă căldură reziduală pentru a încălzi aproape 19.000 de paturi de spital pe an.

Vezi și: Lovitură pentru cei care au mașini diesel. Ce măsuri vor lua statele UE pentru a combate poluarea

În același context apar noi acuzații la adresa statului român, iar ONG-urile de mediu vorbesc despre cum otrăvește România toată Europa. Este vorba de două ONG-uri care activează în combaterea poluării și care au detectat zeci de scurgeri de metan în locații din toată România, inclusiv lângă un loc de joacă pentru copii într-o zonă rezidențială.

„Pe lângă amenințarea pe care o reprezintă pentru sănătatea celor expuși la scurgeri, metanul este și un poluant puternic care are o putere de încălzire de 80 de ori mai mare decât dioxidul de carbon în primii 20 de ani după ce ajunge în atmosferă. Astfel de scurgeri – detectate și în alte câteva state membre ale UE într-o investigație anterioară – pun astfel în pericol obiectivele de reducere a emisiilor ale blocului.”, se arată în această analiză.

Studiul realizat de Asociația locală 2Celsius și ONG-ul internațional Clean Air Task Force (CATF) a documentat, pentru prima dată în România, emisiile de metan din instalațiile de petrol și gaze în aproximativ 50 de locații, se arată într-un comunicat de presă al 2Celsius.

Cercetarea a fost efectuată în perioada 7 – 17 iunie 2022, folosind o cameră cu infraroșu și un senzor special pentru a identifica nivelul emisiilor de metan de la site-urile deținute de Conpet, OMV Petrom, Transgas și alte câteva companii, spun reprezentanții ONG-urilor care și-au făcut publice descoperirile pe site-uri într-o serie de videoclipuri difuzate prin intermediul site-ului Cut Methane.

 

Parteneri
TJ Miles i-a dat lovitura de grație lui Zanni! Ce a declarat fostul Faimos de la Survivor despre coechipierul său: ”Sclavii mereu vor mușca…”
Redactia.ro
Ce trebuie să pui în drob, să iasă suculent și să nu se usuce. Așa îți va ieși un preparat perfect
Click.ro
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job. Experiențe bizare și umilitoare din procesul de recrutare
Digi24
Un român căutat de poliție a stat ascuns în Italia până când soția l-a dat de gol fără să vrea
Digi24
Emily Ratajkowski, 'femeia cu cei mai frumoși sâni', apariție de senzație într-o rochie super decoltată / FOTO
Unica.ro
Sebastian Bălășescu, primul proprietar român de Rolls Royce Spectre. Poartă două ceasuri, ca Maradona
EVZ.ro
Cum arată casa lui Nea Florică, devenit viral pe TikTok pentru replica „Mi-a dat pachet”. Are 57 de ani și locuiește la țară / FOTO
Spynews
Ungurii au fost umiliți. Românii au câștigat procesul
Capital.ro
Ce facem cu lumânarea de la Înviere. Greșeala pe care o fac mulți credincioși când ajung acasă
Antena 3
A divorțat de un celebru prezentator TV și s-a recăsătorit cu un om de afaceri. Cum arată acum și cu ce se ocupă
Avantaje
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR la nivel național
Mediaflux
Ele sunt fetița de patru ani și bunica ei, care au murit în Călărași, după ce au mâncat pește. Familia se pregătește să le înmormânteze, în ajunul Paștelui / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a rămas surprinsă de ce era în ea. A povestit totul
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro