Cei care au mașini diesel ar putea să primească o nouă lovitură din partea autorităților. Motivul este, evident, poluarea excesivă din marile orașe, așa că Uniunea Europeană va lua noi măsuri pentru a o combate.
În toată această bătălie cu poluarea, un inamic pe care ni-l facem singuri în fiecare zi, primii care vor avea de suferit vor fi cei care au mașini cu motoare diesel. Este doar o chestiune de timp până când posesorii acestor mașini vor fi nevoiți să renunțe de bunăvoie la motoare puternice, dar care consumă un carburant deosebit de nociv.
Mulți sunt nemulțumiți de faptul că vina pentru poluare este aruncată doar pe umerii cetățenilor de rând și nu se ia în considerare și poluarea făcută de motoarele diesel ale mașinilor de mare tonaj care aparțin companiilor sau unor instituții publice. Unii mai acuză și transportul aerian de linie. Totuși, de o mașină diesel se poate lipsi oricine, de transportul cu avionul, nu prea.
Deocamdată Uniunea Europeană este centrată pe poluarea din marile orașe. În acest context, miercuri, 26 iunie, Curtea Europeană de Justiție a decis ca autoritățile locale să ia măsuri în privința poluării chiar și atunci când se depășește limita legală doar într-un singur punct locativ. Mai concret, nu se mai acceptă să se măsoare nocivitatea aerului la nivel de regiune.
Acete măsurători sunt făcute la anumite stații care sunt situate în anumite puncte, unde se intuiește că aerul este foarte poluat. Totuși, dacă din cinci stații, una identifică o valoare aflată peste limita legală, iar celelalte nu, se face o medie a valorilor și se consideră că totul e bine. În realitate, aerul pe care-l respiră acei oameni este nociv. În natură, totul este interconectat. E suficient să fie doar un loc afectat. De acolo, poluarea e disipată peste tot, la fel ca radiațiile.
Curtea Europeană de Justiție lasă libertatea autoritățile să aleagă locurile unde se vor face măsurătorile, dar acelea trebuie să fie cele mai poluate, nu stații în apropiere de parcuri, de lacuri, păduri etc. Orașele sunt adevărate jungle de beton, iar vara, devin infernale. S-a constatat că autoritățile din orașele statelor membre UE profită de sincopele legii ca să scape de povara luării unor măsuri concrete și oferă date ireale despre nocivitatea aerului. Cu alte cuvinte, cei pe care tu îi plătești să lucreze în beneficiul tău, de fapt, lucrează împotriva ta, a copilului tău, dar și a lor, evident.
„Politica struţului, prin care unele autorităţi încearcă să ascundă amploarea poluării în loc să se asigure că cetăţenii respiră un aer curat, trebuie să înceteze”, a declarat Jens Muller, de la ONG-ul Transport and Environment, cu sediul la Bruxelles, potrivit TVR.
Într-adevăr, poate că mașinile diesel vor fi interzise în centrul orașului, dar asta va fi spre binele tău, chiar dacă nu vei mai putea să te lauzi prin cartierele acelea „bune” cu noul tău SUV sau noua ta limuzină.