23 mart. 2022 | 21:20

Soluția pentru a scăpa de scurgerile la gaze. Cum te poți proteja în casa ta

Diverse
Soluția pentru a scăpa de scurgerile la gaze. Cum te poți proteja în casa ta
Solutia pentru a scapa de scurgerile la gaze. Cum te poti proteja in casa ta

Scurgerile de gaze în locuințe pot fi extrem de periculoase, atrag atenția specialiștii. Astfel de probleme pot cauza adevărate tragedii. Chiar dacă mulți consideră că în gospodăria lor nu sunt scurgeri de gaze, ar putea să se înșele. Iată cum le poți identifica și care sunt soluțiile pentru a scăpa de ele și a-ți proteja casa.

Cum poți scăpa de scurgerile de gaze

Potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Stanford, aragazul cu ardere pe gaz metan poate avea scurgeri indiferent dacă este sau nu în funcțiune. În cadrul studiului s-a demonstrat faptul că aragazurile americanilor, atunci când sunt oprite, elimină în aer aproximativ 2,4 milioane de tone de metan (în unități echivalente de dioxid de carbon). Reprezintă echivalentul de gaze cu efect de seră produs de jumătate de miliona de mașini, potrivit lovedeco.ro.

Statistica este cu atât mai îngrijorătoare cu cât este cunoscut faptul că o cincime din încălzirea globală este datorată metanului, potrivit National Geografic.

Chiar dacă în România nu s-au făcut încă studii în aceast sens, este foarte probabil ca și aparatele de gătit ale românilor să aibă aceleași probleme cred specialiștii.

„Orice instalație are subansamble care nu se închid perfect. Garniturile, fitting-urile, robineții, toate aceste elemente au potențialul de a avea scăpări. Valorile sunt mici, dar în spații închise pot apărea acumulări”, explică Radu Motișan, de la uRADMonitor.

Gazul natural este un gaz inodor și incolor. Neavând miros, în conductele care transportă metan este introdusă o substanță numită etilmercaptan, care are scopul ca o persoană să poată identifica imediat, prin miros, o eventuală scăpare de gaze.

„Se introduce în el o substanță mirositoare, anume etilmercaptanul. Care miroase la cea mai mică scăpare a gazelor naturale. Astfel că simți, miroși dacă există scăpări de gaze. E tot un sistem de protecție a persoanelor în cazul în care există pierderi de gaze”, mai spune specialistul.

De câțiva ani, s-a introdus și la noi în țară obligativitatea montării unui aparat de depistat gazul în locuințe. Însă există în continuare foarte multe gospodării unde nu a fost pus un astfel de sistem.

Pentru siguranța ta și a vecinilor tăi este necesar să verifici periodic toate componentele unui aragaz, mai ales că unele dintre ele au o perioadă de funcționare limitată, cum ar fi racordul flexibil.

Dacă locuința ta este dotată cu centrală termică este necesar ca o dată pe an să chemi un specialist care să îți verifice echipamentul terminc.  De regulă, aceste verificări se efectuează înainte de sezonul rece.

O acumulare de gaze în locuințe ar putea provoca explozii puternice sau asfixierea persoanelor care stau acolo. De aceea, venim în ajjutorul tău și îți prezentăm o listă cu câteva soluții care te vor ajuta să elimini riscurile ca în casa ta să existe scurgeri de gaze.

Cum îți poți proteja casa de scurgerile de gaze

Dacă ai în plan să îți achiziționezi un aragaz, optează pentru cel electric în detrimentul celui pe gaz. Acestă alegere te va scuti de bătăile de cap legate cu presiunea slabă a metanului sau întreruperea sa, și îți va oferit, totodată, și un plus de siguranță.

Dacă ai în locuință un aragaz care funcționează cu gaz metan, trebuie neapărat să îți instalezi un detector de gaze. Asta în cazul în care administrația blocului nu a făcut-o deja.

Nu repara aragazul după cunoștințele tale. Cheamă un specialist care știe exact cum să rezolve problema.

Schimbă constant racordulurile flexibile ale aragazului sau cuptorului.

Aerisește corespunzător camera unde este instalat aragazul. Deschide geamul și folosește un ventilator.

Parteneri
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redactia.ro
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost construit în mai puțin de un an
Click.ro
Decizie fără precedent a BEC. Un candidat la președinție trebuie să șteargă toate materialele de promovare online
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Femeia care le știa toate secretele rupe tăcerea! Ce a povestit Flora Năstase despre intimitatea relației dintre Adriana Bahmuțeanu și Silviu Prigoană. 'Silviu mă suna'
Unica.ro
Calendarul pensiilor în luna decembrie. Când vin banii. Schimbare anunțată de Ministerul Muncii
EVZ.ro
Adriana Bahmuțeanu, primele declarații după ce băieții ei au fost luați de Protecția Copilului. Fosta soție a lui Silviu Prigoană nu și-a văzut nici acum fiii
Spynews
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Capital.ro
Victorie pentru Adriana Bahmuțeanu! Copiii ei au fost scoși din casa tatălui decedat. Ce se întâmplă acum cu Eduard și cu Maximus
Avantaje
Putin se RĂZBUNĂ! RACHETA rușilor care a SPERIAT țările NATO
Mediaflux
Breaking news! Alina Petre a obținut un ordin de protecție pentru 5 zile împotriva celui de care s-a despărțit, dar care îi este încă soț. Vedeta se teme pentru viața ei
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate ninsori și vânt puternic. Ce au anunțat meteorologii
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro