Pericolul în care se află românii. Ce gaz fatal se scurge în atmosferă și ne afectează grav pe toți

Pericolul în care se află românii. Ce gaz fatal se scurge în atmosferă și ne afectează grav pe toți
Pericolul în care se află românii. Ce gaz fatal se scurge în atmosferă și ne afectează grav pe toți

Unul dintre cele mai periculoase gaze cu efect de seră se scurge, fără încetare, în atmosferă de la marginea estică a Uniunii Europene. Din câmpurile petroliere ale României se înalță nori lungi de metan.

În România se scurge unul dintre cele mai periculoase gaze cu efect de seră înregistrate vreodată

Poluarea provine de la conductele de gaz, containere de depozitare ruginite și sonde, unele așezate în apropierea locurilor de joacă. James Turitto, de la grupul non-profit Clean Air Task Force este cel căruia îi revine sarcina de a găsi scurgere gazului, având o putere de încălzire de peste 80 de ori mai mare în comparație cu dioxidul de carbon.

Acesta a găsit peste 70 de scurgeri cu ajutorul unui camere speciale cu infraroșu capabilă să detecteze gazul inodor. Camera sa valorează 100.000 de euro și călătorește cu ea prin Europa pentru a depista scurgerile.

„Pare că toate sondele de gaz din România au scurgeri”, a spus Turitto

„Rezervoarele erau ruginite. A fost imposibil să se documenteze toate emisiile de metan”, a continuat acesta.

După CO2, metanul este cel mai contribuitor la încălzirea globală. Până în momentul de față, s-a confruntat cu o reglementare insuficientă în Europa. Deocamdată nu s-au adoptat legi pentru a combate scurgerile de metan, cu toate că blocul comunitar a propus un pachet de politici pentru decarbonizarea economiei sale la începutul anului.

Poluare din ce în ce mai mare

UE este relativ ferită de tipurile de scurgeri de metan pe scară largă. Acestea au fost detectate prin imagini din satelit în țări precum Australia și Kazahstan. În ultimii doi ani, acei nori au fost observați doar în 12 ocazii în Europa.

Prețurile gazelor naturale în Europa cresc până la niveluri record vara aceasta, iar mentenanța mai bună a conductelor înseamnă profit mai mult. O mare parte din siturile în care James Turitto a detectat metan aparțin de OMV Petrom SA.

Potrivit filmărilor, gurile de aerisire eliberează metan direct în aer. Un purtător de cuvânt al firmei a declarat că vor investiga locațiile evidențiate și vor lua măsurile necesare. Mai mult de atât, Turitto a identificat metan și la siturile operate de companii precum Transgaz SA Mediaș, Oscar Downstream SRL și Conpet SA Ploiești.

Cu toate că metanul nu este toxic pentru oameni în cantități limitate, alte gaze asociate cu producția de petrol și gaze, de exemplu sulfura de hidrogen, pot avea efecte periculoase asupra organismului.

Camera pe care o folosește Turitto înregistrează gaze pe o gamă de lungimi de undă. Doi experți tehnici au analizat filmările și sunt de părere că ponderea covârșitoare a gazelor detectate este, cel mai probabil, de metan.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI