Cu culori stridente, forme izbitoare și coajă robustă, puteți folosi legumele recoltate toamna. Cel mai bun lucru pe care îl puteți face cu legumele de toamnă este să le folosiți în mese. Gândiți-vă la dovleac prăjit, sfeclă roșie cu usturoi și salată de kale. Toate proaspete de la fermieri. Și pentru că legumele rădăcinoase de toamnă se păstrează atât de bine, vă puteți face ușor provizii. Doar păstrați-le într-un loc răcoros și uscat. Dieteticienii vorbesc despre cele mai sănătoase legume de toamnă pe care trebuie să le consumi, despre versatilitatea rețetelor și aroma lor proaspătă.
Dacă nu v-ați pus niciodată această problemă, aveți noroc că există dieteticienii, care cu asta se ocupă. Toți știm ce sunt aceia napi, cartofi dulci, sau morcovi.
Dar, poate, nu toți știu că sunt printre cele mai sănătoase legume de toamnă pe care trebuie să le consumi. Nu o spunem noi, ci cei în măsură, și anume specialiștii.
Așadar, hai să vedem care, ce și cum sunt cele mai sănătoase legume de toamnă pe care trebuie să le consumi.
Deși uneori sunt numiți dovlecei de iarnă pentru că se păstrează atât de bine atunci când vremea se răcește, dovleceii butternut, și alte soiuri se recoltează de fapt toamna.
Dovleacul face parte din categoria de legume robuste de bază pentru multe culturi din întreaga lume, spun dieteticienii.
Membrii familiei de dovlecei sunt bogate în fibre alimentare și betacaroten, care ajută organismul să producă vitamina A și contribuie la sănătatea pielii, a ochilor și a sistemului imunitar.
Dovleacul primește o protecție suplimentară datorită cojii sa durabile. Dovleacul este sărac în calorii și are un indice glicemic scăzut.
O porție de dovleac are doar 39 de calorii, potrivit specialiștilor. Alimentele care au un indice glicemic mai mic includ carbohidrați buni care nu fac să vă crească glicemia.
Legumele rădăcinoase sunt o sursă bună de fibre alimentare și minerale, inclusiv potasiu și zinc. Oamenii mănâncă mai multe legume rădăcinoase, cum ar fi napii sau rutabagele.
Ca exemplu, păstârnacul, care este asemănător cu morcovii, dar cu pulpa albă și nu portocalie. Rutabagii aparțin familiei napilor, dar sunt mai dulci.
Legumele rădăcinoase se pretează cu adevărat la o prăjire ușoară, făcând aceste feluri de mâncare mai dulci fără a adăuga zahăr. Legumele rădăcinoase sunt, de asemenea, versatile și iertătoare.
Nu există un mod greșit de a le servi. Puteți prăji, face piure sau piure de legume rădăcinoase și apoi adăugați condimentele preferate pentru o garnitură reconfortantă și încălzitoare.
Puteți chiar să mâncați unele legume rădăcinoase crude într-o salată. Încercați să tocați napi, jicama sau ridichi daikon în salate pentru un plus de aromă și crocant.
Dintre legumele rădăcinoase, cartofii dulci se remarcă ca fiind niște energizante nutriționale. Aceștia conțin, de asemenea, betacaroten, antioxidant pe care organismul îl transformă în vitamina A pentru a susține sănătatea ochilor și a pielii.
De asemenea, cartofii dulci sunt surse bune de vitamina C și vitamina B6, care pot avea beneficii pentru sănătatea creierului
Cartofii dulci sunt bogați în potasiu, un mineral vital pentru nervi și mușchi, precum și pentru sistemul electric al inimii. Puteți face piure, prăji sau frige cartofii dulci și îi puteți prelucra în mâncăruri, de la supă la humus.
Culturile includ legume cu frunze de ceară, cum ar fi varza, varza de Bruxelles, broccoli și conopida. Plantele Brassica oferă multiple beneficii pentru sănătate, inclusiv proprietăți antioxidante și anticancerigene.
Conopida este foarte la modă și este un aliment plăcut, care pare sățioasă și cu care poți face multe lucruri, spun nutriționiștii. Leguma este deosebit de populară în rândul persoanelor care nu pot tolera sau preferă să evite glutenul.
Crusta de pizza din conopidă, orezul de conopidă și piureul de conopidă folosit pentru a ușura rețetele de piure de cartofi sunt doar câteva dintre posibilitățile cu conținut mai scăzut de carbohidrați.
Floricelele de conopidă și tabbouleh sunt, de asemenea, alternative creative la conopidă. În plus, puteți adăuga conopida chiar și în smoothie-uri.
Varza de Bruxelles este foarte populară și conține compuși de sulf care cauzează aroma și mirosul lor înțepător atunci când este fiartă. Cu toate acestea, gătitul lent poate face ca varza de Bruxelles să fie mai plăcută la gust.
Încercați, de exemplu, să le prăjiți într-o tigaie cu puțin ulei de măsline, usturoi, sare și piper pentru a evita acel miros și acea aromă de varză fiartă. Când le caramelizezi și carbohidrații devin maro, se înmoaie cu adevărat și înmoaie acea aromă.
Acel proces de caramelizare îi conferă acestui mic membru al familiei de varză o aromă dulce, de nucă, convertind urătorii în fani. Acesta este un lucru bun, deoarece varza de Bruxelles conține compuși chimici numiți glucosinolați, care pot juca un rol în prevenirea cancerului.
Ce-ai zice dacă ai putea alege doar cinci legume de toamnă ca fiind esențiale pentru salată? Fructele și legumele colorate sunt bogate în fitonutrienți, care sunt substanțe chimice produse de plante cu acțiune antioxidantă și antiinflamatoare.
De exemplu, fitonutrienții dau roșiilor culoarea lor roșie vibrantă, dar roșiile sunt de fapt o cultură de vară. În schimb, încercați sfecla roșie, care conține pigmenți naturali numiți betalaine, care le conferă nuanțele lor violete vii, pentru o variantă proaspătă și colorată de toamnă.
Sfecla roșie este săracă în calorii, bogată în vitamine, minerale și fibre și s-a demonstrat că ajută la scăderea tensiunii arteriale. Poți folosi sfecla în salate și supe, o poți mura și chiar o poți strecura în bunătăți coapte, cum ar fi tarte.
În timp ce ciupercile sunt disponibile la magazinele alimentare pe tot parcursul anului, unele ciuperci sălbatice sunt mai abundente toamna. Ciupercile sunt singura sursă naturală non-animală de vitamina D, care este esențială pentru sănătatea oaselor.
În plus, ciupercile furnizează vitamine din complexul B, cum ar fi tiamina, niacina, riboflavina și acidul folic. Vitaminele B ajută organismul să metabolizeze alimentele; iar folatul este esențial în timpul sarcinii pentru a preveni anumite malformații congenitale.
Ciupercile vin într-o varietate de tipuri și arome, cum ar fi ciupercile dulci de stridii sau cele bogate de portobellos. Ciupercile pot fi un adaos satisfăcător la multe alimente. De exemplu, ciupercile fac ca supele să pară cărnoase și dau mâncărurilor precum risotto o consistență mai consistentă. Aruncați-le în frigărui, supe sau omlete. Poftă bună!
Acum că ai aflat care sunt calitățile acestor legume de sezon, ar fi cazul să le încerci. Acestea sunt legumele de toamnă careadaugă culoare, nutrienți vitali și o aromă bogată meselor tale:
Pe lângă acestea mai sunt și altele, dar este bine să descoperi singur care sunt cele mai sănătoase legume de toamnă pe care trebuie să le consumi!