Dovlecei pane în aluat de clătite. Rețeta pas cu pas

Dovlecei pane în aluat de clătite. Rețeta pas cu pas
dovlecei în aluat de clătite. Rețeta pas cu pas

Nu are rost să spun cât de gustoși sunt dovleceii. Prăjiți, la cuptor sau chiar cruzi în salate sunt o alegere sănătoasă pentru pregătirea unei mese. Astăzi, vă prezint o rețetă simplă cu dovlecei pane în aluat de clătite. Se prepară simplu, din ingrediente obișnuite: dovlecei, făină, lapte, sare și ulei.

Nu este varianta dietetică dar vă asigur că este cea delicioasă.Pentru preparare, aveți nevoie de o tigaie adâncă, hârtie/ șervete absorbante, două farfurii întinse și o sită sauo strecurătoare mare.
Alegeți dovlecei tineri, cu coaja subțire, se pot folosi și zucchini, acei dovlecei cu coaja verde închis.

Dovlecei pane în aluat de clătite. Secretul ca să nu fie uleioși

Dacă sunt prăjiți corect, dovleceii nu vor fi îmbibați de ulei. Temperatura optimă de prăjire este de 170 de grade, astfel se formează crusta de aluat imediat. Crusta formată va împiedica impregnarea cu ulei a dovleceilor. Dovleceii în crustă de aluat sunt delicioși serviți alături de un sos cu smântână și usturoi sau de un sos tzatziki.

Ingrediente

  • 2 dovlecei medii- mari
  • 3 ouă
  • 100 ml lapte
  • 5 linguri de făină
  • 300 ml ulei
  • sare, piper

Ingrediente sos:

  • 100 gr smântână
  • 50 ml iaurt grecesc
  • 1 legătură de mărar
  • 2-3 caței de usturoi
  • sare, piper

Mod de preparare dovlecei pane în crustă de aluat de clătite

  • În primul rând, se taie felii subțiri dovleceii, se sărează și se pun la scurs într-o sită, pentru 10 de minute.
    Dovleceii conțin foarte multă apă, de aceea, după timpul scurs, îi puneți pe un șervețel absorbant.
  • Următorul pas este aluatul de clătite, se amestecă făina cu ouăle și laptele, sare și piper până rezultă un lichid
    vâscos, similar cu cel pentru clătite.
  • Într-un bol, separat, puneți 3 linguri de făină. Dați feliile de dovlecel prin făină apoi prin aluatul de clătite și
    le puneți pe un platou.
  • Încingeți bine uleiul în tigaie, apoi puneți feliile de dovlecel pregătite.
    Atenție, nu puneți prea multe odată, se vor lipi între ele. Feliile de dovlecel nu trebuie să atingă fundul tigăii.
    Prăjiți feliile de dovlecel pe fiecare parte câte 2-3 minute, până se formează o crustă aurie.
  • După ce sunt gata prăjite, scoateți feliile de dovlecel pe un platou pe care ați pus șervețele absorbante.
    Nu puneți feliile de dovlecel una peste alta, uleiul se va scurge peste primul strat de dovlecei.
  • Prepararea sosului de smântână este extrem de simplă: faceți un mujdei de usturoi peste care adăugați smântâna, iaurt,
    mărar, sare și piper. Amestecați bine și dați la frigider pentru 30 de minute.

Ce beneficii au dovleceii

  • Un dovlecel mediu are doar 17 calorii
  • Dovleceii conțin 95% apă
  • Floarea de dovlecel este comestibilă
  • Conțin antioxidanți- mai ales dovleceii galbeni și cei cu coaja verde închis
  • Mențin sănătatea ochilor datorită conținutului ridicat de carotenoizi
  • Sunt bogați în vitamina C, conțin potasiu mai mult decât o banană medie
  • Nu au grăsimi, colesterol
  • Dovleceii mici nu au semințe, însă cei mari se curăță ușor pentru a fi umpluți
  • Dovlecelul verde-gălbui își păstrează culoarea și după gătire
  • Dovlecelul este incredibil de versatil, poate fi consumat crud sau gătit
  • Are rol antiinflamator în osteoartrită, reumatism, poliartrită
  • Este indicat consumul în afecțiunile digestive datorită conținutului de fibre, pectină și celuloză
  • Reduc riscul de infarct și accidente vasculare cerebrale (datorită magneziului și folaților).

Profitați de perioada aceasta și bucurați-va de beneficiile pe care ni le oferă această delicioasă legumă.