Suntem în perioada Postului Mare, motiv pentru care gospodinele găsesc tot felul de rețete ingenioase pentru a găti cele mai gustoase preparate care să nu conțină carne, ouă sau lapte. Celebrele chifteluțe cu orez sunt preferate românilor pentru a putea fi savurate, înainte de sărbătorile pascale. De ce ingrediente ai nevoie.
Pentru început, vei înmuia ciupercile pentru mâncare în 250 ml de apă fierbinte, preț de 20 de minute. Încălzești, apoi, o tigaie sau o cratiță cu pereții înalți, cu bază grea, la foc mediu. Adaugă o bucată generoasă de unt sau margarină și un strop de ulei. Sotează ceapa și usturoiul vreo 5 minute, până când se înmoaie.
În continuare, vei adăuga orezul și vei amesteca constant timp de câteva minute, până când boabele vor deveni ușor translucide pe margini. Degresează tigaia, toarnă vinul și răzuiește bucățile de pe fund. Pune pe foc pentru 1-2 minute, până se arde alcoolul.
Între timp, trebuie să încălzești bulionul și să adaugi lichiorul de înmuiere de la ciuperci. Pune o lingură din amestecul de bulion fierbinte în orez și amestecă totul, la foc mediu, până când este absorbit. Apoi, vei adăuga încă o lingură.
Repetă procesul până când vei termina tot bulionul și orezul devine fraged, dar încă al dente. Nu utia să te asiguri că amesteci mâncarea, în mod regulat, timp de 20 de minute, pentru a crea un risotto cremos.
Se taie ciupercile rehidratate în bucăți mici și se amestecă ușor în orezul fiert. Se adaugă o bucată de unt sau margarină și parmezanul, apoi amestecăm bine. Dacă nu ai parmezan, poți folosi brânză tofu.
Asezonează totul, după gust, apoi lăsați risotto-ul să se răcească. Dacă folosești mini bile de mozzarella sau cașcaval de post, acestea se taie în două. În cazul în care folosești o parte dintr-o bilă mai mare, taie-o în cuburi de 1,5-2 cm.
Pregătește 3 farfurii adânci, în care vei pune, pe rând, oul bătut în primul, făina (asezonată cu un vârf de cuțit de sare și piper) în al doilea și pesmetul în al treilea.
După ce s-a răcit risotto, tăvălește orezul în bile de mărimea unei mingiuțe de golf. Pune o bucățică de mozzarella sau cașcaval de post în mijlocul fiecărei bile și asigură-te că brânza este complet acoperită.
Lasă chiftelele în frigider pentru 30 de minute, apoi le poți servi. Rețeta asta de chiftele fără carne, de post, este ideală în această perioadă.