Ce trebuie să mănânci pentru o viață lungă și sănătoasă. Experții au decis care e dieta anului

Ce trebuie să mănânci pentru o viață lungă și sănătoasă. Experții au decis care e dieta anului
Este dieta anului 2022. Ce trebuie să mănânci dacă vrei să trăiești mult. Cheia sănătății, explicată de un specialist.

S-a demonstrat că o dietă bogată în legume, fructe, cereale integrale și proteine slabe, cu un aport moderat de grăsimi saturate, carne roșie, zahăr adăugat și sodiu, are numeroase beneficii pentru sănătate. Pentru a trăi o viață lungă și sănătoasă, trebuie să dați uitării dieta mediteraneană. Experții au făcut noi descoperiri în urma cercetărilor în domeniul alimentar. Află ce trebuie să mănânci dacă vrei să trăiești mult și sănătos. Este dieta anului!

Care este dieta anului 2022

Deși dieta mediteraneană este prezentată ca fiind standardul alimentației sănătoase, planul de masă ideal arată diferit, potrivit experților în domeniu. Există o altă dietă, cel puțin la fel de bogată în nutrienți, care este, de fapt, cheia pentru o viață sănătoasă. Este vorba despre dieta nordică, care îți protejează creierul și sănătatea.

Programul alimentar construit pe baza dietei nordice constă în multe fructe de pădure, legume, produse din cereale integrale, pește și vânat. Consumul de produse lactate și carne (inclusiv de pasăre de curte) este redus.

Secretul constă, potrivit cercetătorilor, în consumul de alimente de sezon în funcție de climate. De exemplu, primăvara ar trebui să fie consumate mai multe fructe de pădure. Vara, se recomandă consumul de dovleci. Iarna, consumatorii care respectă dieta nordică mănâncă multă sfeclă. Uneori este permis și consumul de cantități mici de grăsimi saturate și de carne procesată. Aceasta nu este, însă, o regulă.

Dieteticiana Lola Biggs a arătat că atât dieta mediteraneană, cât și cea nordică încorporează o cantitate importantă de pește gras, bogat în omega, cum ar fi sardinele. Acestea au efecte foarte benefice asupra inimii. Diferențele dintre dieta mediteraneană și dieta nordică se reduc la tipurile de fructe, legume și pește consumate.

Dieta mediteraneană VS. dieta nordică

Dieta nordică constă în alimente mai consistente. De obicei, acestea sunt cultivate în climatele mai reci. Vorbim, de exemplu, despre legumele rădăcinoase precum sfecla, morcovii și napii. În cazul fructelor, vorbim despre prune, mere și fructe de pădure. În cadrul dietei nordice, cel mai des pește consumat este heringul.

Dieta nordică include, de asemenea, mai multe alimente fermentate decât cea mediteraneană. În acest caz, avem drept exemplu chefirul și peștele fermentate, care pot oferi bacterii probiotice bune pentru intenstin.

Spre deosebire de dieta nordică, cea mediteraneană se bazează mai multe pe alimente bogate în antioxidanți și care sunt cultivate în sezoanele mai calde (smochine, pepeni, vinete, roșii și ardei). Sunt alimente care îți dau energie pe tot parcursul zilei.

„Ambele diete sunt, în general, sănătoase, deoarece tind să limiteze numărul de alimente procesate și grăsimi saturate. Una dintre cele mai mari diferențe dintre cele două diete se reduce la ulei.

Dieta mediteraneană prevede ulei de măsline extravirgin. În dieta nordică se folosește ulei de canola din planta de rapiță. Ambele sunt surse excelente de grăsimi nesaturate, sănătoase pentru inimă”, a explicat dieteticiana Lola Biggs, potrivit The Express.

Cum construiești un program alimentar nordic

Dacă vrei să mănânci cât mai sănătos și să îți construiești un program alimentar nordic, trebuie să mănânci, în primul rând, în funcție de sezon. Alimentele de sezon, în teorie, sunt cultivate, culese și vândute la apogeul sezonului lor. Asta înseamnă că ele tind să își păstreze majoritatea beneficiilor pentru sănătate.

Iată, mai întâi de toate, în funcție de ce ingrediente este construită dieta nordică, pe categorii:

  • Legume: morcovi, varză kale, varză, ridichi, fasole verde;
  • Fructe: mere, pere, prune, afine, afine, afine roșii;
  • Cereale integrale: ovăz, grâu integral, secară, orz;
  • Pește: somon, păstrăv, cod;
  • Leguminoase: fasole, mazăre și linte;
  • Grăsimi nesaturate: nuci, semințe, ulei de canola, pește gras.

Pe lângă faptul că dieta nordică este una echilibrată, ea este accesibilă și din punct de vedere financiar. Revenind, însă, la consumul de alimente în funcție de sezon, iată ce trebuie să consumi primăvara, vara, toamna și iarna:

  • Primăvara: fruncte de pădure, pepeni, cireșe, piersici, broccoli, sparanghel, fenicul, anghinare;
  • Vara: mere, struguri, mango, pepeni verzi, vinete, porumb, dovlecel, ardei gras;
  • Toamna: mere, rodii, nucă de cocos, pere, dovleac, conopidă, ciuperci;
  • Iarna: kiwi, ananas, curmale, grefe, varză, varză de Bruxelles, morcovi, țelină.