21 feb. 2023 | 12:02

Ce conţine brânza topită din Kaufland, Lidl, Profi şi alte magazine. Nu o mai cumpăra dacă scrie asta pe etichetă!

Sănătate
Ce conţine brânza topită din Kaufland, Lidl, Profi şi alte magazine. Nu o mai cumpăra dacă scrie asta pe etichetă!
Brânza topită, este mai artificială, sau mai puțin sănătoasă?

Într-o lume în care se vorbește de făina alternativă, făcută din viermi și a cărbunelui activat, cuvântul „procesat” sună ca cel mai ciudat cuvânt de înjurătură, cel pe care îl șopteam cândva pe terenul de joacă pentru a vedea ce se întâmplă. Auzim mult cuvântul „procesat”, adesea cu referire la brânza topită. Dar ce este, totuși, brânza topită? Este într-adevăr nu la fel de bună ca brânza adevărată, este mai artificială, sau mai puțin sănătoasă? Cu cât știm multe lucruri despre ea, cu atât este mai bine, dar haideți să ne luăm un minut pentru a lămuri lucrurile și să vedem ce conţine brânza topită din Kaufland, Lidl, Profi şi alte magazine.

Brânza topită, este mai artificială, sau mai puțin sănătoasă?

Trebuie să stabilim un lucru de la bun început, brânza topită nu este 100% brânză!

De cele mai multe ori se învârte în jurul a 50% brânză, uneori mai mult, alteori mai puțin, dar la un nivel de bază, brânza topită este brânză adevărată tăiată cu alte ingrediente care nu sunt brânză. Aceste ingrediente suplimentare pot include sare, coloranți alimentari, conservanți, produse lactate suplimentare, emulgatori sau alte ingrediente artificiale.

Aceste ingrediente sunt adăugate la brânza topită și pasteurizată, care este apoi transformată în felii solide, sosuri la borcan, creme tartinabile, spray-uri sau poate chiar în niște cartușe de ulei pe care le puneți într-un tub de țigară și le inhalați. Probabil că nu ultima, dar nu ne-ar surprinde. În momentul în care se adaugă ingredientele suplimentare, brânza reală din amestec s-a schimbat semnificativ atât în ceea ce privește aroma, cât și textura.

Vezi și: Ce conține brânza vegetală din Lidl, Kaufland și alte magazine din România. E alertă alimentară!

Mai mult ca sigur că te întrebi de ce ar adăuga oamenii aceste lucruri la brânză?

Ei bine, putem spune că este pentru a face brânza un pic mai cremoasă sau mai consistentă în aromă sau pur și simplu un pic mai bine condimentată și mai apetisantă. Prelucrarea produce brânză care se topește ca un vis fără să devină uleioasă sau să se separe, facilitând tipurile de brânză care populează feed-urile Instagram din întreaga lume.

Dar, de fapt, aceste ingrediente ajung în brânza procesată pentru că o face să reziste mai mult pe raft. Conservanții sunt cei care dau brânzei procesate cea mai mare atracție. Unele brânzeturi procesate nici măcar nu au nevoie să fie refrigerate, pot sta la temperatura camerei pentru o perioadă de timp aparent nedefinită.

În concluzie, marile supermarketu-uri și distribuitorii nu trebuie să aibă grijă de brânza topită în același mod în care o fac pentru brânza adevărată. Este mai ieftin pentru producător, vânzător și consumator. Este vorba despre bani și timp.

Bine, bine, dar până la urmă ce conţine brânza topită din Kaufland, Lidl, Profi şi alte magazine? La această întrebare ne va veni în ajutor cele mai recente sondaje InfoCons și ANPCPPS, prin care ne sunt prezentate toate ingredientele menționate anterior, dar și altele în plus, la care nu cred că te-ai fi gândit vreodată. Dar, tot ceea ce-ți putem spune este să te gândești de două ori înainte de mai cumpăra.

Vezi și: Ingredientele nocive de pe etichetele alimentelor de care trebuie să te ferești, mai ales în postul Crăciunului

Studii de calitate: Ce conţine brânza topită din Kaufland, Lidl, Profi şi alte magazine

În 2021 InfoCons publica mai multe materiale prin care trăgea un semnal de alarmă cu privire la brânza topită și ce conţine brânza topită pe care românii o cumpără din magazine precum Kaufland, Lidl, Profi şi alte magazine, iar concluzia era că nimic bun, mai ales pentru sănătatea consumatorului. De exemplu, scria InfoCons, „produsele tip branza topita pot contine pana la 2.6 grame de sare pe 100 grame de produs”

Un alt studiu, mult mai recent realizat de Asociaţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor şi Promovarea Programelor şi Strategiilor din România pe nu mai puțin de 61 de produse din această gamă, evidențiază faptul că există un conținut major de E-uri, și anume:

  • 7% din produsele analizate nu au în conținut E-uri;
  • 22% din produsele analizate au în conținut 2 E-uri;
  • 22% din produsele analizate au în conținut 3 E-uri;
  • 14% din produsele analizate au în conținut 4 E-uri;
  • 21% din produsele analizate au în conținut 5 E-uri;
  • 7% din produsele analizate au în conținut 7 E-uri;
  • 9% din produsele analizate au în conținut 9 E-uri.

 

Același studiu a mai evidențiat că brânza topită mai are și conținut excesiv de săruri de topire, care nu sunt altceva decât derivate de E-uri, după cum urmează:

  • difosfaţii de calciu (E 450),
  • polifosfatul calcic (E 452),
  • fosfaţii de sodiu (E 339),
  • citraţii potasici (E 332),
  • citraţii sodici (E 331),
  • citraţii de calciu (E 333).

 

Concluzie

Dacă este bine sau nu să consumi brânza topită, după aceste informații, rămâne la latitudinea ta, dar, ca orice altceva în viață, totul ține de echilibru. Nu vrei să mănânci brânză topită tot timpul. Nu numai că nu este cel mai sănătos lucru de pe piață, dar orice lucru exagerat duce la probleme.

Din cauza procesului de producție, brânza adevărată deține posibilități de aromă pe care brânza topită nu va putea niciodată să le reproducă. Fermele care cresc animalele de lapte, mâinile brânzetarilor, microorganismele care transformă laptele în mii de delicii brânzoase, distinct diferite, toate fac parte din ceea ce face ca brânza să fie specială.

În cazul brânzei topite, consistența absolută este numele jocului!