Pentru persoanele care nu consumă alimente de origine animală, alternativa vegetală reprezintă soluția ideală pentru a avea parte de o masă copioasă, cu puține calorii și gustoasă, în același timp. Cu toate acestea, nutriționiștii susțin că nu toate alimentele vegetale ar fi la fel de sănătoase.
Dacă ești fan declarat al lactatelor și, totuși, preferi să le consumi pe cele de origine vegetală, experții în nutriție au un sfat pentru tine legat de brânzeturi.
Conform spuselor dr. Mihaela Bilic, brânza vegetală comercializată în supermarketuri precum Lidl, Kaufland, Carrefour sau Mega Image ar reprezenta o pastă de amidon, gustul fiind îmbunătățit cu anumite grăsimi vegetale.
Specialistul nu recomandă consumul excesiv de brânzeturi vegetale, deoarece ar conține carbohidrați și multe uleiuri.
„Brânza făcută fără lapte este mai degrabă o pastă de amidon ale cărei gust și textură sunt îmbunătățite cu grăsimi vegetale.
Spre deosebire de brânza clasică care conțină doar proteine și grăsimi animale, în brânza vegetală avem carbohidrații și uleiurile ca ingrediente principale.
Asta înseamnă că are un indice glicemic crescut și crește riscul de obezitate și diabet de tip 2. În plus grăsimea de cocos și de palmier sunt bogate în acizi grași saturați care favorizează tromboza și bolile cardiovasculare.
Brânza vegetală este un produs ultra transformat și plin de aditivi, ca să fie obținute structura, culoarea și gustul de brânză adevărată. De multe ori conține mai multă grăsime și calorii decât brânza clasică: uleiul are 100% grăsime, în timp ce untul are doar 80%.
Citește și Ingredientul periculos din Lidl, Kaufland și alte magazine. Toți românii îl consumă aproape zilnic
În ceea ce privește aportul de proteine pe care-l obține organismul nostru, odată ce consumăm brânzeturile vegetale, Mihaela Bilic explică faptul că acesta ar fi foarte scăzut.
Nici dpdv nutrițional brânza vegetală nu prezintă interes: Aportul de proteine este foarte redus și vorbim de proteine de calitatea a 2a. Conținutul de calciu este mic, iar calciu vegetal se absoarbe și se utilizează mai slab decât calciu de origine animală.
Varianta vegetală nu conține vitaminele A și D prezente în mod natural în lapte și nici vitamina B 12 care există doar în produsele animale.
Chiar dacă ați hotărât să fiți vegani, nu merită să consumați brânză vegetală. Decât un produs ultraprocesat, mai bine un pumn de migdale sau semințe.
Iar pentru cei cu intoleranță la lactoză, aflați că brânza clasică are doar urme de lactoză. Deci puteți mânca o bucățică mică de brânză adevărată!”, a scris Mihaela Bilic pe rețelele sociale.
Citește și Ce se întâmplă în organismul tău dacă mănânci zilnic ceva dulce. Explicaţia medicilor