04 oct. 2022 | 16:11

De ce brânza Cheddar este portocalie. Ce conține, de fapt, acest aliment

Diverse
De ce brânza Cheddar este portocalie. Ce conține, de fapt, acest aliment
De ce brânza cheddar este portocalie, de fapt

Brânza este unul dintre cele mai apreciate produse lactate din lume. Pe lângă gustul absolut delicios și irezistibil, brânza are multe proprietăți curative pentru organism. Majoritatea sortimentelor sunt albe, unele gălbui, altele cu fragmente verzi sau albastre și câteva sortimente de brânză cu o culoare portocalie. De exemplu, mulți s-au întrebat de ce brânza Cheddar este portocalie, de fapt.

De ce brânza Cheddar este portocalie, de fapt

Brânza cheddar este preferata multor, însă puțini știu de unde provine aceasta și de ce are culoarea portocalie. Cheddar este un tip de brânză tare produsă din lapte de vacă, care provine din Cheddar din Somerset, în sud-vestul Angliei. În prezent, acest tip de brânză este pe primul loc în Regatul Unit și pe al doilea loc în SUA, după mozzarella.

Înainte de a afla de ce brânza Cheddar este portocalie, de fapt, trebuie precizat că există două tipuri de brânză Cheddar, care au și culori diferite. Acest tip de brânză a început să fie produs în satul Cheddar, comitatul Somerset, în secolul al XII-lea.

Este originară din Anglia

Atunci, brânza nu avea culoarea portocalie, ci era albă. De asemenea, brânza Cheddar britanică originală este mult mai tare și mai maturată. Ea este fabricată doar de cinci fabrici de lapte care au sigiliul de origine „West Country Farmhouse Cheddar”. Uneori poate avea un gust mai ascuțit.

De ce brânza cheddar este portocalie, de fapt

De ce brânza cheddar este portocalie, de fapt

În schimb, brânza Cheddar comercializată în SUA este tot portocalie, dar este mai moale și se topește ușor. Aceasta se folosește mai mult la paste sau hamburgeri.

Annatto, semințele care dau culoarea portocalie brânzei Cheddar

De ce brânza Cheddar este portocalie, de fapt. Adevăratul motiv pentru care acest sortiment de brânză are culoarea portocalie se numește achiote. Annatto sunt semințele acestui copac tropical numit achiote, care se găsește în America Latină. Conform Agenției Europeane pentru Siguranța Alimentară, acesta este un colorant de origine naturală. În plus, se spune că annatto se folosește pentru a-i da un gust mai dulce, de nucă.

Cheddar-ul original din Anglia are culoarea galben închis până la galben pal (alb-deschis), dar devine galben-portocaliu când se adaugă semințele de achiote. În SUA, achiote nu este atât de folosit, americanii preferând o brânză mai albă.

Uneori, brânza Cheddar este ambalată în ceară neagră, însă cel mai frecvent este ambalată în pânză untată. Pânza este impermeabilă, ceea ce îi permite brânzei să respire.

Așa păstrezi brânza proaspătă la frigider, timp de o lună

Sunt mulți cei care s-au întrebat cât poate ține la frigider un pachet de brânză. În articolul următor vă oferim sfaturi importante pentru a vă putea bucura de acest produs lactat minunat în stare proaspătă pentru cât mai mult timp.

Perioada pentru care brânzeturile pot fi păstrate în frigider după deschiderea ambalajului depinde în mare măsură de tipul de brânză. Astfel, soiurile moi tind să se strice mai repede decât brânzeturile mai tari.

Brânzeturile moi durează 1-2 săptămâni la frigider după deschiderea ambalajului, în timp ce majoritatea brânzeturilor tari durează 3-4 săptămâni. Brânzeturile tari, în general, nu necesită refrigerare, dar se păstrează mai mult timp la frigider.

Brânza moale se strică cel mai repede

Temperatura optimă pentru păstrarea brânzeturilor la frigider este sub 4 grade Celsius. Temperaturile mai ridicate cresc substanțial rata cu care bacteriile se înmulțesc, astfel că riscul de alterare este unul mai mare.

Brânza poate fi congelată, însă feliile de brânză procesată, cum ar fi cea topită și brânzeturile moi, cum ar fi brânza ricotta, de vaci și cremă, nu se îngheață bine. Toate celelalte tipuri pot fi congelate timp de 6 luni la o temperatură sigură de -18 grade Celsius sau mai mică.

 

Parteneri
Cum a vrut Ungaria unirea cu România. Dezvăluiri fără precedent
Redactia.ro
Lovitură de teatru! De ce ar fi făcut luptătorul MMA gestul golănesc către fata din ring: ”N-am altă explicație”
Digisport.ro
Ungaria și propunerea surprinzătoare pentru „dușmanul de moarte”, România. De ce nu a fost posibilă unirea cu țara noastră
Click.ro
Pepe o acuză Raluca Pastramă că l-a înșelat în timpul căsniciei. Neașteptat cum a aflat: „Mă striga 'nașule', venea la noi acasă..."
Viva.ro
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea în care trăia ca un rege
Digi24
Misterul morții unei mame și a fiicei ei de 10 ani a fost rezolvat după 24 de ani. Ucigașul a dezvăluit totul de pe patul de moarte
Digi24
Imagini din apartamentul în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă. Cum au amenajat / FOTO
Unica.ro
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews
Toți românii au INTERZIS. Legea peste care nu poate trece NIMENI. Se dau amenzi de 5.000 de lei
Capital.ro
Doctor Cezar dezvăluie adevărul despre mitul celor 10.000 de paşi: "Trebuie să acționăm și celelalte lanțuri kinetice"
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
PENALIZĂRI la PENSIE! Cine PIERDE BANI imediat
Mediaflux
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O creatură cu gheare ascuțite a fost descoperită în podul unei case. Oamenii sunt terorizați de sunetele pe care le scoate
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro