04 oct. 2022 | 16:11

De ce brânza Cheddar este portocalie. Ce conține, de fapt, acest aliment

Diverse
De ce brânza Cheddar este portocalie. Ce conține, de fapt, acest aliment
De ce brânza cheddar este portocalie, de fapt

Brânza este unul dintre cele mai apreciate produse lactate din lume. Pe lângă gustul absolut delicios și irezistibil, brânza are multe proprietăți curative pentru organism. Majoritatea sortimentelor sunt albe, unele gălbui, altele cu fragmente verzi sau albastre și câteva sortimente de brânză cu o culoare portocalie. De exemplu, mulți s-au întrebat de ce brânza Cheddar este portocalie, de fapt.

De ce brânza Cheddar este portocalie, de fapt

Brânza cheddar este preferata multor, însă puțini știu de unde provine aceasta și de ce are culoarea portocalie. Cheddar este un tip de brânză tare produsă din lapte de vacă, care provine din Cheddar din Somerset, în sud-vestul Angliei. În prezent, acest tip de brânză este pe primul loc în Regatul Unit și pe al doilea loc în SUA, după mozzarella.

Înainte de a afla de ce brânza Cheddar este portocalie, de fapt, trebuie precizat că există două tipuri de brânză Cheddar, care au și culori diferite. Acest tip de brânză a început să fie produs în satul Cheddar, comitatul Somerset, în secolul al XII-lea.

Este originară din Anglia

Atunci, brânza nu avea culoarea portocalie, ci era albă. De asemenea, brânza Cheddar britanică originală este mult mai tare și mai maturată. Ea este fabricată doar de cinci fabrici de lapte care au sigiliul de origine „West Country Farmhouse Cheddar”. Uneori poate avea un gust mai ascuțit.

De ce brânza cheddar este portocalie, de fapt

De ce brânza cheddar este portocalie, de fapt

În schimb, brânza Cheddar comercializată în SUA este tot portocalie, dar este mai moale și se topește ușor. Aceasta se folosește mai mult la paste sau hamburgeri.

Annatto, semințele care dau culoarea portocalie brânzei Cheddar

De ce brânza Cheddar este portocalie, de fapt. Adevăratul motiv pentru care acest sortiment de brânză are culoarea portocalie se numește achiote. Annatto sunt semințele acestui copac tropical numit achiote, care se găsește în America Latină. Conform Agenției Europeane pentru Siguranța Alimentară, acesta este un colorant de origine naturală. În plus, se spune că annatto se folosește pentru a-i da un gust mai dulce, de nucă.

Cheddar-ul original din Anglia are culoarea galben închis până la galben pal (alb-deschis), dar devine galben-portocaliu când se adaugă semințele de achiote. În SUA, achiote nu este atât de folosit, americanii preferând o brânză mai albă.

Uneori, brânza Cheddar este ambalată în ceară neagră, însă cel mai frecvent este ambalată în pânză untată. Pânza este impermeabilă, ceea ce îi permite brânzei să respire.

Așa păstrezi brânza proaspătă la frigider, timp de o lună

Sunt mulți cei care s-au întrebat cât poate ține la frigider un pachet de brânză. În articolul următor vă oferim sfaturi importante pentru a vă putea bucura de acest produs lactat minunat în stare proaspătă pentru cât mai mult timp.

Perioada pentru care brânzeturile pot fi păstrate în frigider după deschiderea ambalajului depinde în mare măsură de tipul de brânză. Astfel, soiurile moi tind să se strice mai repede decât brânzeturile mai tari.

Brânzeturile moi durează 1-2 săptămâni la frigider după deschiderea ambalajului, în timp ce majoritatea brânzeturilor tari durează 3-4 săptămâni. Brânzeturile tari, în general, nu necesită refrigerare, dar se păstrează mai mult timp la frigider.

Brânza moale se strică cel mai repede

Temperatura optimă pentru păstrarea brânzeturilor la frigider este sub 4 grade Celsius. Temperaturile mai ridicate cresc substanțial rata cu care bacteriile se înmulțesc, astfel că riscul de alterare este unul mai mare.

Brânza poate fi congelată, însă feliile de brânză procesată, cum ar fi cea topită și brânzeturile moi, cum ar fi brânza ricotta, de vaci și cremă, nu se îngheață bine. Toate celelalte tipuri pot fi congelate timp de 6 luni la o temperatură sigură de -18 grade Celsius sau mai mică.

 

Parteneri
Ce s-a descoperit la autopsia lui Silviu Prigoană. Cauza reală a morții milionarului
Redactia.ro
Unde va fi înmormântat Silviu Prigoană? „La etajul doi mă duc, sub tata! Sunt pregătit să mor.” Declarații halucinante ale omului de afaceri în podcastul lui Bursucu cu câteva zile înainte să moară!
Click.ro
Care a fost cauza morții lui Silviu Prigoană. Ce au descoperit medicii legiști
Digi24
Imagini NEMAIVĂZUTE cu Monica Tatoiu! Cum arăta pe vremea când se iubea cu Florin Călinescu
Vocea.biz
Anamaria Prodan i-a cerut iertare lui Reghecampf, după moartea lui Silviu Prigoană: 'Am pus mâna pe telefon şi i-am scris'. Ce răspuns a primit impresara de la fostul soț
Unica.ro
Ceaușescu, incident bizar la Casa Albă. Dictatorul, lângă președintele de 100 de ani
EVZ.ro
Ce a comandat Silviu Prigoană de la restaurantul din Bran, cu câteva minute înainte să moară. Afaceristul nu a mai apucat să mănânce
Spynews
Mașinile pe benzină și motorină, interzise. Ordin UE pentru toate țările: Punem rapid în practică
Capital.ro
Silviu Prigoană, 8 căsnicii, 4 soții, 6 divorțuri. Prima soție l-a lăsat văduv, iar ultima i-a adus liniștea, până când moartea i-a despărțit. Cine sunt femeile care i-au marcat viața
Avantaje
DEZVĂLUIRI din VILA lui Silviu Prigoană. Copiii, PRINȘI în CONFLICT
Mediaflux
Trupul neînsuflețit al lui Silviu Prigoană a fost ridicat de la INML Brașov. Ce se va întâmpla înainte de a fi depus la capelă
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cine este văduva lui Silviu Prigoană. Mihaela este mai tânără cu 15 ani decât regretatul om de afaceri
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro