De ce brânza Cheddar este portocalie. Ce conține, de fapt, acest aliment

De ce brânza Cheddar este portocalie. Ce conține, de fapt, acest aliment
De ce brânza cheddar este portocalie, de fapt

Brânza este unul dintre cele mai apreciate produse lactate din lume. Pe lângă gustul absolut delicios și irezistibil, brânza are multe proprietăți curative pentru organism. Majoritatea sortimentelor sunt albe, unele gălbui, altele cu fragmente verzi sau albastre și câteva sortimente de brânză cu o culoare portocalie. De exemplu, mulți s-au întrebat de ce brânza Cheddar este portocalie, de fapt.

De ce brânza Cheddar este portocalie, de fapt

Brânza cheddar este preferata multor, însă puțini știu de unde provine aceasta și de ce are culoarea portocalie. Cheddar este un tip de brânză tare produsă din lapte de vacă, care provine din Cheddar din Somerset, în sud-vestul Angliei. În prezent, acest tip de brânză este pe primul loc în Regatul Unit și pe al doilea loc în SUA, după mozzarella.

Înainte de a afla de ce brânza Cheddar este portocalie, de fapt, trebuie precizat că există două tipuri de brânză Cheddar, care au și culori diferite. Acest tip de brânză a început să fie produs în satul Cheddar, comitatul Somerset, în secolul al XII-lea.

Este originară din Anglia

Atunci, brânza nu avea culoarea portocalie, ci era albă. De asemenea, brânza Cheddar britanică originală este mult mai tare și mai maturată. Ea este fabricată doar de cinci fabrici de lapte care au sigiliul de origine „West Country Farmhouse Cheddar”. Uneori poate avea un gust mai ascuțit.

De ce brânza cheddar este portocalie, de fapt
De ce brânza cheddar este portocalie, de fapt

În schimb, brânza Cheddar comercializată în SUA este tot portocalie, dar este mai moale și se topește ușor. Aceasta se folosește mai mult la paste sau hamburgeri.

Annatto, semințele care dau culoarea portocalie brânzei Cheddar

De ce brânza Cheddar este portocalie, de fapt. Adevăratul motiv pentru care acest sortiment de brânză are culoarea portocalie se numește achiote. Annatto sunt semințele acestui copac tropical numit achiote, care se găsește în America Latină. Conform Agenției Europeane pentru Siguranța Alimentară, acesta este un colorant de origine naturală. În plus, se spune că annatto se folosește pentru a-i da un gust mai dulce, de nucă.

Cheddar-ul original din Anglia are culoarea galben închis până la galben pal (alb-deschis), dar devine galben-portocaliu când se adaugă semințele de achiote. În SUA, achiote nu este atât de folosit, americanii preferând o brânză mai albă.

Uneori, brânza Cheddar este ambalată în ceară neagră, însă cel mai frecvent este ambalată în pânză untată. Pânza este impermeabilă, ceea ce îi permite brânzei să respire.

Așa păstrezi brânza proaspătă la frigider, timp de o lună

Sunt mulți cei care s-au întrebat cât poate ține la frigider un pachet de brânză. În articolul următor vă oferim sfaturi importante pentru a vă putea bucura de acest produs lactat minunat în stare proaspătă pentru cât mai mult timp.

Perioada pentru care brânzeturile pot fi păstrate în frigider după deschiderea ambalajului depinde în mare măsură de tipul de brânză. Astfel, soiurile moi tind să se strice mai repede decât brânzeturile mai tari.

Brânzeturile moi durează 1-2 săptămâni la frigider după deschiderea ambalajului, în timp ce majoritatea brânzeturilor tari durează 3-4 săptămâni. Brânzeturile tari, în general, nu necesită refrigerare, dar se păstrează mai mult timp la frigider.

Brânza moale se strică cel mai repede

Temperatura optimă pentru păstrarea brânzeturilor la frigider este sub 4 grade Celsius. Temperaturile mai ridicate cresc substanțial rata cu care bacteriile se înmulțesc, astfel că riscul de alterare este unul mai mare.

Brânza poate fi congelată, însă feliile de brânză procesată, cum ar fi cea topită și brânzeturile moi, cum ar fi brânza ricotta, de vaci și cremă, nu se îngheață bine. Toate celelalte tipuri pot fi congelate timp de 6 luni la o temperatură sigură de -18 grade Celsius sau mai mică.