Un studiu realizat de Asociația pentru protecția consumatorilor InfoCons arată că există nenumărate tipuri de măști neconforme. Ce spun specialiștii și în ce alte țări au fost emise alerte în această direcție?
Un studiu realizat de Asociația pentru protecția consumatorilor a indicat peste 280 de tipuri de măști de protecție care circulă pe piață și sunt neconforme. Potrivit InfoCons, au fost descoperite 284 de tipuri de măști neconforme dintre care 61.26% (174) sunt măști FFP2.
Specialiștii au realizat un studiu cu privire la alertele emise prin Sistemul de alertă rapidă european care privește numărul măștilor neconforme. Datele colectate arată că în prezent există 285 de tipuri de astfel de măști, raportate în perioada cuprinsă între ianuarie 2020 – decembrie 2021.
Din punct de vedere al țărilor care au emis alertele situația este următoarea:
• 25% au fost emise de Belgia
• 18.66% au fost emise de Germania
• 9.85% au fost emise de România
Din punct de vedere al țării de proveniența a măștilor neconforme ce au făcut obiectul acestor alerte situații este următoarea:
• 84.50% Republica Populară Chineză
• 6.33% necunoscută
• 4.22% Turcia
Din punct de vedere al contrafacerii măștilor:
• 59.50% nu este cunoscut faptul dacă sunt sau nu contrafăcute;
• 39.08% sunt contrafăctute;
• 1.40% nu sunt contrafacute.
Măștile de tip filtre de particule sunt: FFPI, FFP2 si FFP3. Capacitatea de filtrare a acestora se determină pentru particule cu dimensiunea medie de 0,3µm, iar valorile minime prevăzute sunt de: 80% (pentru FFP1); 94% (pentru FFP2); 99% (pentru FFP3).
„Chiar dacă trecem printr-o perioadă mai dificilă trebuie să fim atenți de unde, ce și cum cumpărăm. Dacă nu suntem atenți la informațiile de pe etichetă, uneori produsele achiziționate ne pot pune în pericol sănătatea!
Citiți informațiile de pe etichetă, termenul de valabilitate, modalitatea de depozitare, modul de utilizare, grupele de vârstă pentru care se poate utiliza produsul”, a declarat Sorin Mierlea, Președinte InfoCons.
Prezența valvelor asgură doar protecția celui care poartă masca față de aerosolii din atmosferă, dar aerul expirat nu este filtrat înainte de a fi eliberat în atmosferă. Marcarea măștilor se face prin cea mai mică unitate de ambalare sau direct pe masă. Principalele informații pe care trebuie să le regăsești sunt:
– numele, marca comercială sau orice alt mijloc de identificare a producătorului sau distribuitorului;
– marcarea de identificare a tipului: se precizează clasa corespunzătoare (FFPI, FFP2 sau FFP3) urmată de un spațiu liber și apoi:
– „NR”, atunci cand semi-masca filtrantă împotrivă particulelor este limitată la utilizare într-un singur schimb;
Exemplu: FFP3 NR;
– „R”, atunci cand semi-masca filtrantă împotriva particulelor este reutilizabilă;
Exemplu: FFP2 R.
Sursa: Centrul de Cercetare Șțiintifică pentru Aparare CBRN și Ecologie