Așa cum celelalte mari industrii au resimțit crizele din ultimii ani, și au dus la creșteri masive de prețuri, același lucru spun astăzi specialiștii că se întâmplă și în industria cafelei. Cele mai recente statistici arată cât de mult s-a scumpit cafeaua în ultimii ani. Din păcate, una din concluziile acestor analize din piață spun că, în cele din urmă, cafenelele ar putea deveni afaceri de lux.
Piața producătorilor de cafea este într-un mare impas, ca urmare a exploziei prețurilor, iar trendul de creștere nu este de ieri de azi. Conform celor mai recente analize, prețurile au început să crească în ultimii 13 ani.
Principala cauză a acestor schimbări de preț este scăderea volumului recoltelor de cafea și a stocurilor de bază în principalele țări producătoare.
Producătorii și operatorii de cafenele se confruntă cu o creștere a costurilor care, atunci când este transferată consumatorilor, amenință să pună capăt la aproape 30 de ani de creștere continuă, uneori amețitoare, spun analiștii.
În ultimele săptămâni, Giuseppe Lavazza, șeful mega-roasterului italian omonim, a sugerat că prețul produselor sale ar putea crește cu 20-25% în cursul anului viitor, pe lângă creșterea de 15% pe care consumatorii au înregistrat-o deja în ultimele 12 luni. Prețul unei cafele cu lapte medii a crescut cu peste 30 % din 2021, se mai arată în analizele de piață.
Principalul factor din spatele acestor evoluții este creșterea costului cafelei verzi brute. Două tipuri de cafea sunt cumpărate în mod obișnuit de prăjitorii de mărfuri.
Cafeaua Robusta este utilizată în principal în produsele fabricate, cum ar fi cafeaua instant, și pentru a mări volumul amestecurilor mai ieftine, care constituie în prezent peste 40% din producția mondială.
La începutul anului 2020, prețul futures al cafelei Arabica la Bursa Internațională de Mărfuri din New York, la care sunt indexate toate tranzacțiile cu mărfuri, se situa la 1 dolar pe kg.
A crescut la puțin peste 2,50 de dolari până în februarie 2022 și, deși a scăzut apoi la aproximativ 1,50 în septembrie 2023, a revenit la peste 2,50 de dolari la sfârșitul lunii iunie a acestui an.
Între timp, indicele de la Londra pentru cafeaua Robusta a crescut aproape continuu de la 1,28 dolar pe kg în februarie 2020, la 4,45 de dolari pe kg în prezent.
Pe măsură ce diferența dintre cele două prețuri a scăzut, a scăzut și posibilitatea prăjitorilor de a reduce costurile prin ajustarea proporțiilor utilizate în amestecuri. Cauza principală a acestor variații de preț este scăderea volumului recoltelor de cafea și a stocurilor de bază în principalele țări producătoare.
O analiză publicată de xtb ieri, pe 16 septembrie, vine să confirme ceea ce deja se preconiza, încă de la finalul lunii iunie. Conform analiștilor companiei, prețul cafelei a cunoscut cea mai mare creștere din ultimii 13 ani, și se pare că nu se va opri aici.
În opinia aniliștilor xtb, Brazilia rămâne, fără îndoială, „cel mai mare producător de cafea din lume, renumită pentru producția sa de Arabica în regiunea Minas Gerais și Robusta în Espirito Santo”.
Statul sud-american se află pe primul loc la producția globală la sortimentul Arabica. Datele furnizate de xtb poziționează pe primul oloc Vietnamul la producția de cafea Robusta, iar pe locul doi același stat sud-american, Brazilia.
„Se preconizează că Brazilia își va egala recordul anterior de producție în sezonul 2024/2025.Cu toate acestea, îngrijorările cu privire la eventualele revizuiri ale acestor previziuni fac ca prețurile să atingă cele mai ridicate niveluri din 2011.”mai spun cei de la XTB.
Conform analizei publicate ieri, constatăm că se vorbește de prețuri la cafea extrem de mari, anume prețul unei tone de cafea depășește 5.000 de dolari, arată xtb, accentuând faptul că „La Niña, unul dintre cele mai puternice fenomene meteorologice din lume, provoacă secete în Brazilia”.
Efecte devastatoare ale vremii se regăsesc și celălalt mare producător de cafea, Vietnam, aici taifunul Yagi distrugând zone întregi de arbori de cafea.
Ca urmare a creșterii prețurilor de la producătorii direcți din Vietnam și Brazilia, cum era de așteptat și prețul final în cafenele a crescut, așa cum arătam ceva mai devreme.
Analizele nu fac altceva decât să scoată în evidență faptul că, nu peste mult timp, cafenelele ar putea deveni afaceri de lux.
„Până de curând, se estima că ponderea costului cafelei într-o ceașcă era de doar 1-2%.
Cu prețurile actuale, cota de cost a materiei prime în sine începe să crească. Având în vedere că prețul standard al espresso-ului în Italia este de 1 euro, costul cafelei utilizate la prețurile de schimb este de aproximativ 5 eurocenți. Cu toate acestea, prețul cu amănuntul al cafelei este de cel puțin 2-3 ori mai mare, luând în considerare produsele celor mai populari producători de cafea din Italia.
Astfel, costul cafelei utilizate pentru espresso ajunge la 10-15 eurocenți, reprezentând 10-15% din costul final al produsului.”, se arată în aceeași analiză xtb de ieri.
Din păcate, cu o creștere progresivă în ultimii ani, și cu o diminuare a producției efective, asistăm la o nouă zguduire a industriei producătoare de cafea, și de cacao în aceeași măsură.
Asta înseamnă prețuri mai mari la producător și, deci, prețuri mari și la barista și cafenele.