Suntem mulți băutorii de cafea, și majoritatea dintre noi știm ce să alegem când vine vorba de cafea. Pe de altă parte, alții, deși beau cel puțin o cafea pe zi, nu știu care sunt diferențele dintre cafeaua arabica și cafeaua robusta. așa că, citește mai departe și ală ce să știi înainte să le consumi.
De când au apărut cele două sortimente, există și întrebarea, Arabica vs Robusta, și care este exact diferența dintre cele două? Dacă ați fost în preajma cafelei, fie că este vorba de un iubitor de cafea în devenire sau de un pasionat experimentat, sunt șanse să vă fi întâlnit de mai multe ori această întrebare în mod regulat.
Vezi și: Cât costă cea mai scumpă cafea din lume. Procesul incredibil prin care e produsă
Există peste 100 de specii de cafea cultivate în întreaga lume și, cu toate acestea, două specii, Arabica și Robusta, reprezintă aproape 95% din cafeaua cultivată și utilizată în întreaga lume. Prin urmare, cum diferă aceste boabe una de cealaltă? Și care dintre ele ar putea fi alegerea potrivită? Citește mai departe și află care sunt diferențele dintre cafeaua arabica și cafeaua robusta.
Atunci când vine vorba de producția de boabe de cafea Arabica, trebuie să se acorde o atenție deosebită pentru a se asigura că arborii sensibili de cafea Arabica cresc suficient de bine în înălțime, au un mediu cu o temperatură constantă și bine menținută în intervalul 15-24° C și dispun de o sursă amplă de umbră și umiditate.
Vezi și: Cafeaua cu ciuperci versus cafeaua cu cicoare. Ce beneficii au și cum se beau
De aici și motivul pentru care cafeaua Arabica este produsă pe platouri înalte, uneori pe versantul munților, și este adesea înconjurată de copaci pentru a fi protejată.
Arabica este cunoscută pentru că oferă un gust mai plin, aciditate, arome mai dezvoltate și o concentrație surprinzător de mică de cofeină. Dacă descrierea noastră a cafelei Arabica v-a lăsat cu poftă de cafea, vă sugerăm să vă uitați la cafeaua noastră Vienna Coffee Beans, o cafea prăjită 100% Arabica, care lasă un gust de ciocolată dulce-amăruie, caramel ars și nucă prăjită pe palate și vă ademenește mugurii, invitându-i să se întoarcă pentru mai mult!
Robusta, ținându-se fidelă numelui său, este o cafea robustă. Reprezintă aproape 30% din cafeaua produsă la nivel mondial. Cafeaua Robusta este cultivată la înălțimi mai mici în comparație cu verișoara sa, la aproximativ 300 și 800 de metri deasupra nivelului mării. De asemenea, are o rezistență mare la boli și are un randament mai mare.
Cafeaua Robusta aduce cu ea un corp mai plin și un profil de gust puternic, are o aromă mai puțin dezvoltată și mai plăcută și, de asemenea, are o concentrație mai mare de cofeină în comparație cu Arabica. Este cultivată în principal în Africa, Indonezia și India. Boabele de cafea Robusta vin și cu avantajul suplimentar de a completa diverse amestecuri, motiv pentru care producătorii le folosesc pentru cafeaua pre-măcinată și instant.
Vezi și: Ora la care este recomandat să bei ultima cafea. E mult mai devreme decât crezi
Există o diferență majoră în ceea ce privește cultivarea acestor soiuri de cafea. Pe de o parte, cafeaua Arabica este cultivată în regiunile tropicale, în timp ce Robusta este cel mai cultivat soi de cafea, atât de mult încât majoritatea cafelelor instant sunt Robusta.
Planta de cafea Arabica produce fructe fragile, care sunt predispuse la insecte. Pe de altă parte, cafeaua Robusta produce fructe tari, care nu sunt afectate de gândaci. Boabele de Robusta au un conținut de 2,7% cofeină, care are un gust amar, dublu față de cel al cafeinei din Arabica, care este de aproximativ 1,5%. Acesta este motivul pentru care Robusta este utilizat pe scară largă ca o cafea gata de băutură care oferă un impuls instantaneu de energie. În timp ce Arabica are o aromă și un gust subtil, care conferă un gust bogat amestecului și este mai puțin amară.
Vezi și: Nu mai arunca zațul de cafea. Oamenii de știință i-au găsit o utilizare uimitoare
Una dintre trăsăturile distinctive care face ca fiecare tip de cafea să fie diferit este gustul și aroma. Robusta are o aromă ușor cauciucată, pământie și arsă, în timp ce Arabica are o notă mai aromată și mai subtilă atât în ceea ce privește aroma, cât și gustul. Cafeaua Arabica conține cu aproximativ 60% mai multe lipide, ceea ce înseamnă o concentrație de zahăr de două ori mai mare decât cea din Robusta. Acesta este unul dintre principalele motive pentru care gustul cafelei Arabica este ușor mai dulce decât cel al cafelei Robusta.
Atât Arabica, cât și Robusta au o listă de avantaje și dezavantaje, iar a spune că una este mai bună decât cealaltă este pur și simplu incorect. Totul se rezumă la gust și la preferințele personale. Cafeaua Arabica este mult mai populară decât Robusta, dar situația se schimbă, tot mai multe persoane preferând cafeaua Robusta, mai bine procesată.
Robusta este recomandată pentru cei cărora le place cafeaua tare și ușor amară, cu o ușoară aromă, iar Arabica este destinată celor cărora le place să aibă un profil dulce, complex și aromat atunci când își beau cafeaua.
Dacă ești nou în lumea cafelei, asigură-te că încerci ambele tipuri de cafea boabe. Acest lucru te va ajuta să înțelegi preferințele personale și să răspunzi la întrebarea Arabica vs. Robusta într-un mod unic.