28 apr. 2024 | 19:02

Lapte cu apă oxigenată și sodă caustică, în mai multe supermarketuri din Italia. Cum au aflat autorităţile de această manevră. Aşa este prelungit termenul de expirare

Sănătate
Lapte cu apă oxigenată și sodă caustică, în mai multe supermarketuri din Italia. Cum au aflat autorităţile de această manevră. Aşa este prelungit termenul de expirare
Lapte contrafăcut descoperit în Italia

Din ce în ce mai multe alimente contrafăcute sunt descoperite pe rafturile magazinelor. În Italia a avut loc o operațiune de amploare care a vizat sectorul lactatelor. Autoritățile au descoperit ingrediente suspecte, folosite pentru a prelungi termenul de valabilitate.

Lapte contrafăcut, descoperit de autoritățile din Italia

Parchetul din Pesarotrei a demarat o anchetă, după ce autoritățile au descoperit lapte contrafăcut. Potrivit informațiilor, trei companii au folosit peroxid de hidrogen (apă oxigenată) și hidroxid de sodiu (sodă caustică) pentru a prelungi termenul de valabilitate a laptelui.

Din fericire, produsele nu au ajuns încă pe raft. Soda caustică și peroxidul de hidrogen erau folosite pentru a corecta aciditatea laptelui stricat. Descoperirea a fost făcută în fabrica de lapte Fattorie Marchigiane din Colli al Metauro.

În total, în urma perchezițiilor, au fost confiscate 90 de tone de lapte și 110 tone de produse lactate, alături de alte 2,5 tone de diferite substanțe. Valoarea totală este de circa 800.000 de euro, se arată într-o notă oficială.

„Controalele au fost declanșate în urma investigațiilor dirijate de Procuratura din Pesaro împotriva a 10 persoane și 3 societăți comerciale, pentru a stopa un fenomen complex de falsificare și alterare care servea la acoperirea și corectarea stării precare de conservare a produselor destinate marii distribuții. Din partea societății Fattorie Marchigiane, există cea mai strictă rezervă.”

Cele mai falsificate alimente din lume

Autoritățile din domeniul siguranței alimentare depun eforturi enorme pentru a scoate de pe piață toate alimentele contrafăcute, însă și consumatorii trebuie să știe ce să aleagă. Iată care sunt cele mai contrafăcute alimente:

  • Uleiul de măsline extravirgin

De cele mai multe ori, este diluat cu uleiuri vegetale mai ieftine. Se află printre cele mai falsificate alimente din lume.

  • Vinul

Unii producători folosesc adaosuri de apă, zahăr sau alte substanțe, astfel încât să modifice aroma, culoarea sau conținutul de alcool.

  • Cafeaua măcinată

O băutură consumată de aproape toată populație planetei, cafeaua este uneori „umflată” cu cicoare sau orz, pentru a crește volumul și, desigur, profitul producătorilor.

  • Șofranul

Cel mai scump condiment din lume este adesea falsificat cu substanțe similare vizual, cum ar fi floricele gălbenele.

  • Brânza

Pentru a reduce semnificativ costurile, există producători care adaugă uleiuri vegetale sau amidon în brânză.

  • Mierea naturală

Probabil cel mai ușor aliment de falsificat. Unii folosesc siropuri de zahăr sau îndulcitor artificiali, astfel afectând atât calitatea, cât și valoarea nutritivă.

Parteneri
Florin Piersic a întrebat-o pe Carmen Harra câți ani va trăi! Ce răspuns i-a dat clarvăzătoarea
Redactia.ro
Două zodii din horoscop își împlinesc un vis în săptămâna 13-19 mai. Vor primi o veste complet neașteptată
Click.ro
Șofer român de TIR mort în Belgia după un incident șocant: Un capac de canal aruncat de pe un pod i-a trecut prin parbriz
Digi24
Istoricul Yuval Harari, despre adevăratele intenții ale lui Putin: „Dacă este lăsat, vom vedea din ce în ce mai mulți Putini în lume”
Digi24
Meghan Markle a făcut senzație în Nigeria cu rochia ei! Cum a apărut îmbrăcată soția Prințului Harry / FOTO
Unica.ro
Vreme tot mai bizară în România. Ce anomalii vor fi în zilele următoare
EVZ.ro
Adevărul despre Andreea Liptak, după 12 ani! De ce a plecat din televiziune! A fost sau nu dată afară!
Spynews
Anunț pentru proprietarii de apartamente cu 2 camere. Decizia cu care nimeni nu e de acord
Capital.ro
Motivul pentru care este bine să mănânci usturoi înainte de culcare | Cercetările arată beneficii multiple pentru sănătate
Antena 3
După 12 ani, se întoarce la PRO TV. A bătut din nou palma cu postul TV din Pache Protopopescu și a dat lovitura. Primele declarații: „Tot felul de neajunsuri și neînțelegeri..”
Avantaje
Noi taxe și impozite pentru români. Ce biruri pregătește Guvernul
Mediaflux
BOMBĂ! A apărut femeia cu care Traian Băsescu a avut o relație de DRAGOSTE
Stiri din Lume
Cine este Nemo, artistul elvețian care a câștigat Eurovision 2024. A spart trofeul pe scenă la câteva secunde după ce l-a primit / VIDEO
Spynews.ro
Ce se întâmplă dacă lucrezi sau speli când ai cruce neagră sau cruce roșie în calendar. Ce spune biserica
Realitatea.net
Florin Salam, în genunchi în fața soției după ce Roxana i-a oferit cadou o mașină de lux! Cum arată noul bolid al manelistului
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro