Mulți dintre noi strâmbăm din nas atunci când vine vorba de consumul de alimente după data de expirare, dar s-ar putea să te surprindă faptul că alimentele nu devin neapărat nesigure pentru consum odată ce a trecut acea dată. Cu alte cuvinte, vorbim de alimentele care se pot consuma și după data de expirare, specialiștii spunând că nu sunt periculoase pentru sănătatea ta.
Nutriționiștii spun că este o concepție greșită comună că data imprimată pe alimentele ambalate este un termen limită ferm pentru momentul în care ar trebui să le arunci. În realitate, unul dintre singurele produse cu o dată de expirare reglementată este formula pentru sugari, motiv pentru care datele „a se vinde până la” și „a se consuma de preferință până la (sau înainte de)” sunt mai degrabă un ghid decât o regulă.
După cum au explicat specialiștii în nutriție, aceste numere se referă mai degrabă la calitatea alimentelor decât la siguranța acestora. Deși primul dictează cât timp un magazin ar trebui să expună un produs pentru a asigura cel mai înalt nivel de calitate, cel de-al doilea se referă la timpul în care tu, ca și consumato, ar trebui să păstrezi un produs înainte ca acesta să-și piardă aroma sau să scadă în calitate.
Când vine vorba de alimentele care se pot consuma și după data de expirare, de multe ori poți ignora data de pe ambalaj.
Vezi și: Ai mâncat alimente expirate? Află aici ce riști să pățești
Potrivit specialiștilor, de exemplu, pastele uscate fac parte din lista cu alimentele care se pot consuma și după data de expirare. Acestea pot fi păstrate timp de unul până la doi ani după data de expirare imprimată.
Pastele proaspete, cele pe care le găsiți adesea în secțiunea frigorifică a supermarketului, alături de brânza italiană, sunt bune doar pentru patru până la cinci zile după data imprimată pe ambalaj.
Atunci când sunt congelate, se păstrează de obicei între șase și opt luni. În general, pastele gătite, fie că sunt uscate sau proaspete, pot fi păstrate timp de șapte zile în frigider. n congelator, acestea se vor păstra de obicei proaspete timp de șase până la opt luni.
Un alt produs regăsit în lista cu alimentele care se pot consuma și după data de expirare, sunt și cerealele pentru micul dejun, care rezistă între șase și opt luni după data de pe cutie.
Dacă sunt deschise, cerealele vor rămâne proaspete între patru și șase luni. În schimb, cerealele gătite, cum ar fi fulgii de ovăz, se vor păstra doar patru-cinci zile în frigider, după ce au fost preparate.
Specialiștii spun că, indiferent de data înscrisă pe cutie, poți folosi ouăle în termen de trei până la cinci săptămâni de la cumpărare. Așadar bifăm și oule în lista cu alimentele care se pot consuma, chiar și când data a expirat.
Deși carnea crudă și carnea de pasăre se păstrează doar câteva zile în frigider, aceste produse pot fi păstrate după data limită de vânzare dacă le congelați. Potrivit nutriționiștilor, carnea tocată congelată va rezista între trei și patru luni, iar un pui sau un curcan întreg poate fi congelat timp de peste un an.
Poate nu știai, dar în lista cu alimentele care se pot consuma și după data de expirare intră și peștele crud, care rezistă mult mai mult timp în congelator. Potrivit nutriționiștilor, peștele crud poate rezista mult mai mult timp, între șase și nouă luni, dacă îl congelați
Peștele afumat poate rezista între trei și șase luni în congelator, iar peștele congelat din comerț se păstrează între 10 și 12 luni dacă nu se dezgheață. În plus, conservele de pește, cum ar fi tonul, se pot păstra între doi și cinci ani după data imprimată.
Un alt produs, spun specialiștii, este laptele la cutie, care poate rezista cu cinci zile sau mai mult după data tipăririi. Cât timp se păstrează laptele depinde de conținutul de grăsime. Deși laptele degresat poate rezista între șapte și 10 zile, poți păstra laptele integral între cinci și șapte zile după data de pe cutie.
Dacă laptele se strică, va avea un aspect decolorat, cu o textură grumoasă și va dispărea un miros acru. Dacă sunt nedeschise, tipurile de lapte care nu sunt lactate și care se păstrează la raft se păstrează mult mai mult timp, până la o lună după data limită de vânzare.
Lista cu aceste alimente, care se pot consuma , chiar și după data de expirare, poate continua la nesfârșit. Important este ca aceste alimente să fie verificate și să știi exact ce conțin, nu de alta, dar să nu te trezești cu alimente alterate.
Așadar, deși aparent sunt alimente care nu pot fi consumate după ce expiră, realitatea ne dovedește contrariul. Nu că ne-ar mai mira ceva, nu-i așa?