08 ian. 2023 | 15:30

Alimentele care se pot consuma și după data de expirare. Nu sunt periculoase pentru sănătatea ta

Sănătate
Alimentele care se pot consuma și după data de expirare. Nu sunt periculoase pentru sănătatea ta
Nutriționiștii spun că este o concepție greșită comună

Mulți dintre noi strâmbăm din nas atunci când vine vorba de consumul de alimente după data de expirare, dar s-ar putea să te surprindă faptul că alimentele nu devin neapărat nesigure pentru consum odată ce a trecut acea dată. Cu alte cuvinte, vorbim de alimentele care se pot consuma și după data de expirare, specialiștii spunând că nu sunt periculoase pentru sănătatea ta.

Ce spun nutriționiștii despre alimentele care se pot consuma și după data de expirare

Nutriționiștii spun că este o concepție greșită comună că data imprimată pe alimentele ambalate este un termen limită ferm pentru momentul în care ar trebui să le arunci. În realitate, unul dintre singurele produse cu o dată de expirare reglementată este formula pentru sugari, motiv pentru care datele „a se vinde până la” și „a se consuma de preferință până la (sau înainte de)” sunt mai degrabă un ghid decât o regulă.

După cum au explicat specialiștii în nutriție, aceste numere se referă mai degrabă la calitatea alimentelor decât la siguranța acestora. Deși primul dictează cât timp un magazin ar trebui să expună un produs pentru a asigura cel mai înalt nivel de calitate, cel de-al doilea se referă la timpul în care tu, ca și consumato, ar trebui să păstrezi un produs înainte ca acesta să-și piardă aroma sau să scadă în calitate.

Când vine vorba de alimentele care se pot consuma și după data de expirare, de multe ori poți ignora data de pe ambalaj.

Vezi și: Ai mâncat alimente expirate? Află aici ce riști să pățești

Aceste alimente nu sunt periculoase pentru sănătatea ta

Potrivit specialiștilor, de exemplu, pastele uscate fac parte din lista cu alimentele care se pot consuma și după data de expirare. Acestea pot fi păstrate timp de unul până la doi ani după data de expirare imprimată.

Pastele proaspete, cele pe care le găsiți adesea în secțiunea frigorifică a supermarketului, alături de brânza italiană, sunt bune doar pentru patru până la cinci zile după data imprimată pe ambalaj.

Atunci când sunt congelate, se păstrează de obicei între șase și opt luni. În general, pastele gătite, fie că sunt uscate sau proaspete, pot fi păstrate timp de șapte zile în frigider. n congelator, acestea se vor păstra de obicei proaspete timp de șase până la opt luni.

Un alt produs regăsit în lista cu alimentele care se pot consuma și după data de expirare, sunt și cerealele pentru micul dejun, care rezistă între șase și opt luni după data de pe cutie.

Dacă sunt deschise, cerealele  vor rămâne proaspete între patru și șase luni. În schimb, cerealele gătite, cum ar fi fulgii de ovăz, se vor păstra doar patru-cinci zile în frigider, după ce au fost preparate.

Specialiștii spun că, indiferent de data înscrisă pe cutie, poți folosi ouăle în termen de trei până la cinci săptămâni de la cumpărare. Așadar bifăm și oule în lista cu alimentele care se pot consuma, chiar și când data a expirat.

Deși carnea crudă și carnea de pasăre se păstrează doar câteva zile în frigider, aceste produse pot fi păstrate după data limită de vânzare dacă le congelați. Potrivit nutriționiștilor, carnea tocată congelată va rezista între trei și patru luni, iar un pui sau un curcan întreg poate fi congelat timp de peste un an.

Poate nu știai, dar în lista cu alimentele care se pot consuma și după data de expirare intră și peștele crud, care rezistă mult mai mult timp în congelator. Potrivit nutriționiștilor, peștele crud poate rezista mult mai mult timp, între șase și nouă luni, dacă îl congelați

Peștele afumat poate rezista între trei și șase luni în congelator, iar peștele congelat din comerț se păstrează între 10 și 12 luni dacă nu se dezgheață. În plus, conservele de pește, cum ar fi tonul, se pot păstra între doi și cinci ani după data imprimată.

Un alt produs, spun specialiștii, este laptele la cutie, care poate rezista cu cinci zile sau mai mult după data tipăririi. Cât timp se păstrează laptele depinde de conținutul de grăsime. Deși laptele degresat poate rezista între șapte și 10 zile, poți păstra laptele integral între cinci și șapte zile după data de pe cutie.

Dacă laptele se strică, va avea un aspect decolorat, cu o textură grumoasă și va dispărea un miros acru. Dacă sunt nedeschise, tipurile de lapte care nu sunt lactate și care se păstrează la raft se păstrează mult mai mult timp, până la o lună după data limită de vânzare.

Concluzie

Lista cu aceste alimente, care se pot consuma , chiar și după data de expirare, poate continua la nesfârșit. Important este ca aceste alimente să fie verificate și să știi exact ce conțin, nu de alta, dar să nu te trezești cu alimente alterate.

Așadar, deși aparent sunt alimente care nu pot fi consumate după ce expiră, realitatea ne dovedește contrariul. Nu că ne-ar mai mira ceva, nu-i așa?

PlaySport
DE NERECUNOSCUT! Cum arată la 76 de ani Valentin Ceaușescu, ultimul fiu în viață al lui Nicolae Ceaușescsu
Ego.ro
TE SPERII! Cum arată cele mai apetisante femei din România fără machiaj FOTO
Ego.ro
Diana ȘOȘOACĂ, în ipostaze provocatoare! Imagini din tinerețe care au scăpat pe internet
Digi24
Un cuplu care a cumpărat un conac vechi de 400 de ani a descoperit sub podeaua din bucătărie o comoară
Cancan.ro
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
Stirile PROTV
Un bărbat a primit o factură la telefon de 134.000 de euro după ce și-a petrecut vacanța într-o țară din Europa
Romania TV
Câştigător Survivor România 2024. Jador a scăpat porumbelul, surpriză uriaşă!
Capital.ro
Vor dispărea BANCNOTELE definitiv?! Moment de cotitură în lumea banilor
EVZ.ro
Rusia va ataca NATO. Anunțul care punea lumea pe jar
Adevarul
O româncă se judecă de zece ani cu Elon Musk. Inițialele numelui său sunt pe acumulatorii mașinilor Tesla Model S
BZI.ro
De ce nu este deschis sicriul lui Costel Corduneanu? Este acoperit cu flori şi drapelul României. Familia vine cu explicaţii – FOTO
Spynews.ro
Soția lui Costel Corduneanu, copleșită de durere cu o zi înainte ca interlopul să fie înmormântat: „Eroul nostru”. Va fi condus pe ultimul drum mâine
Sport.ro
FOTO Tânăra desemnată "cel mai frumos copil din lume", apariție wow în costum de baie. La 23 de ani și-a eclipsat deja tatăl, un celebru fotbalist
Impact.ro
Top 10 filme cu Amza Pellea. Actorul, un TITAN al cinematografiei românești
Parteneri
Imagini halucinante. O femeie și-a dus unchiul mort la bancă pentru a lua credit
Redactia.ro
A murit la doar 17 ani: ”Boala a răpus-o în 24 de ore”. Două zile de doliu
Digisport.ro
O româncă trage un semnal de alarmă: „Nu mai e de trăit în Italia”. Ce fenomen periculos a observat
Click.ro
Ce nu s-a văzut la TV! Zanni cu Ana Porgras și Alex Delea cu Alexandra Duli, momente tandre la duș, la Survivor Al Stars: "Nu vreau să se termine acest moment. Vreau să..."
Viva.ro
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr record de soldați condamnați pentru crimă
Digi24
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se poată călugări și de-acum vor trăi doar din mila altora
Digi24
Acasă la Andreea Esca. Fiul ei, Aris, le-a arătat tuturor ce obicte ciudate are mama lui acasă / FOTO
Unica.ro
WhatsApp trezește mari nemulțumiri. Utilizatorii sunt total derutați
EVZ.ro
Știrile Antena Stars. De ce nu vrea Alexandra Velniciuc să aibă copii. Actrița are o căsnicie de mai bine de 20 de ani cu Șerban Puiu / VIDEO
Spynews
S-a aflat ce a făcut Ion Iliescu. A fost nevoie de aproape 30 de ani să se întâmple
Capital.ro
Motive pentru care laptopul funcționează lent. Pași esențiali pentru a-i îmbunătăți viteza de operare
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
BANI pentru ANGAJAȚI. MILIOANE de români PRIMESC în curând MĂRIREA
Mediaflux
Soția lui Costel Corduneanu, copleșită de durere cu o zi înainte ca interlopul să fie înmormântat: „Eroul nostru”. Va fi condus pe ultimul drum mâine
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de la Taverna Racilor într-o singură zi
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro