Chiar dacă frigiderul este un miracol modern care ne permite să păstrăm alimentele perisabile în siguranță pentru perioade mai lungi de timp decât permite temperatura camerei, există o limită pentru cât de mult timp proteinele crude pot fi refrigerate înainte de a fi gătite. De asemenea, este foarte important cum se depozitează corect carnea crudă în frigider pentru ca aceasta să nu se strice rapid.
Dacă intenționezi să cumperi carne și să o lași la frigider până când ești gata să o gătești, este esențial să ști cât timp poate aștepta în siguranță.
Pașii siguri în manipularea, gătitul și depozitarea alimentelor sunt esențiali în prevenirea bolilor transmise prin alimente. Nu poți vedea, mirosi sau gusta bacterii dăunătoare care pot provoca boli. În fiecare pas al pregătirii alimentelor, urmează cele patru linii directoare pentru a menține siguranța alimentelor:
Refrigerarea încetinește, dar nu împiedică creșterea bacteriilor. Prin urmare, este important să folosești alimentele în timp util înainte ca acestea să se strice sau să devină periculoase.
Carnea crudă tocată, carnea de pasăre de curte, fructe de mare și varietăți de carne (ficat, limbă, etc.) se păstrează la frigider doar cu 1 până la 2 zile înainte de gătire sau congelare. Bucățile mari de carne de vită, vițel, miel, porc și cotletele pot fi păstrate puțin mai mult timp, 3 până la 5 zile. Acești timpi diferă foarte mult de materialul în care este împachetată carnea. Iată cum poate fi împachetată carnea și cum se poate prelungi durata de depozitare a acesteia în frigider, în funcție de materialul în care este pusă.:
Oricum, indiferent de modul în care este împachetată, ar trebui să inspectezi întotdeauna cu atenție carnea crudă care a fost depozitată înainte de a o găti.
Dacă nu ai timp să gătești carnea la sfârșitul acestor perioade de timp, trebuie doar să o îngheți, deoarece congelarea va opri creșterea bacteriilor. Dacă carnea a fost congelată anterior, aceste intervale de timp intră în vigoare după ce carnea este complet dezghețată, așa că dacă un curcan întreg are nevoie de trei zile pentru a se dezgheța, ar trebui să-l gătești în cele două zile după ce sa dezghețat complet.
Citește și Cum se pune carnea corect în frigider, de fapt. Greșeala asta e făcută de mulți români
Carnea vine adesea de la magazinul alimentar pe acele tăvi de spumă subțire și toate învelite în plastic transparent. În teorie, ele ar trebui să fie la fel de etanșe la aer, fără nicio diferență, dacă nu complet anaerobe (absența totală a oxigenului – obții acest lucru cu etanșarea în vid, timp în care aerul este aspirat).
Însă plasticul este subțire și se rupe ușor în timpul transportului din magazin sau al transferului în frigider. Deci s-ar putea să fie mai aproape de nivelul scăzut al timpului de depozitare.
Utilizată corect, hârtia de măcelar poate fi înfășurată la fel de strâns ca plasticul. Folosită incorect, s-ar putea la fel de bine să lași carnea crudă să stea goală pe o farfurie.
Citește și De ce nu ar trebui să dezgheți niciodată carnea în apă caldă. Este o mare greșeală
Presupunând că ți-ai bătut capul să găsești un măcelar de calitate pentru că îți place carnea, nu există niciun motiv pentru care carnea ta învelită în hârtie să nu fie bună în cele cinci zile.