Vei exclama „Mamma mia!” după ce vei afla metoda descoperită de oamenii de știință din Italia pentru a păstra pastele proaspete pentru o lună în plus. Secretul, susțin specialiștii, ar ține de câteva condiții cheie ce, odată îndeplinite, vor preveni formarea și dezvoltarea bacteriilor dăunătoare.
Cei care iubesc gastronimia italiană știu deja prea bine că procesul de preparare a pastelor adevărate nu este deloc simplu, necesitând efort pentru frământarea aluatului, modelarea sa și gătirea până când sunt perfect al dente.
În aceste condiții, interesul cercetătorilor din zonă nu este nicio surpriză, aceștia dorind să găsească o modalitate de a ține pastele proaspete cât mai mult timp înainte de a se ajunge în punctul în care vor fi aruncate la gunoi.
O echipă de specialiști a petrecut luni de zile încercând să descopere tehnica perfectă pentru a face pastele să reziste cu 30 de zile mai mult. Aceasta presupune depozitarea acestora în atmosfera perfectă pentru a preveni creșterea bacteriilor și adăugarea de probiotice în făină.
Pastele proaspete, preparate ca la mama acasă, rezistă doar două-trei zile, în timp ce cele fabricate industrial au în prezent un termen de valabilitate între 30 și 90 de zile. Noua metodă face ca pastele proaspete să reziste până la 120 de zile, potrivit unui experiment.
„Această cercetare a pornit de la fabricile de paste care doresc să prelungească durata de valabilitate a produsului lor, dar este, de asemenea, utilă și pentru cei care le pregătesc acasă. Studiul nostru ar putea ajuta și la evitarea risipei de alimente prin utilizarea unei soluții tehnologice inovatoare”, a explicat dr. Francesca De Leo, coautor al studiului de la Consiliul Național de Cercetare (CNR), cea mai mare instituție publică de cercetare din Italia.
Cele mai multe tipuri de paste proaspete sunt produse printr-un proces termic, echivalentul pasteurizării. Acestea sunt apoi depozitate în ambalaje în atmosferă modificată (MAP), cu oxigenul eliminat și înlocuit cu alte gaze într-un ambalaj de folie de plastic.
Noul proces, care evită ingredientele artificiale, modifică raportul dintre gazele MAP și combinația de folii de plastic utilizate în ambalajul pastelor pentru a controla mai bine creșterea bacteriilor.
Cercetătorii italieni au adăugat în făină și un amestec de probiotice cu mai multe tulpini pentru a reduce creșterea bacteriilor.
Ei și-au testat descoperirea pe un tip de paste scurte și subțiri răsucite numit trofie și au comparat rezultatele cu unele ținute într-un ambalaj normal.
Astfel, s-a descoperit că combinația de probiotice și ambalaj nou ajută pastele să reziste cu 30 de zile mai mult decât de obicei.