Cei mai mulți dintre noi au mâncat probabil alimente știind că au depășit data de expirare. Și, uneori, o facem din greșeală, deoarece poate fi puțin dificil să determinăm ce produse merită aruncate, mai ales dacă alimentele par încă în regulă sau dacă data de expirare a fost ștearsă. Dar, în multe cazuri, a consuma alimente cu o zi sau două după data limită de consum nu este cea mai rea idee. De obicei, consumul acestor articole nu vine cu niciun fel de contratimp.
Datele de expirare de pe alimente pot fi destul de confuze. Cu toate acestea, asta nu înseamnă că a mânca alimente expirate este lipsit de riscuri.
Consumul de alimente expirate sau de alimente care au depășit data limită de valabilitate poate expune organismul la bacterii dăunătoare care pot provoca vărsături, diaree și febră.
În cel mai bun caz, nu se va întâmpla nimic atunci când mănânci alimente la câteva zile după data limită de consum sau de valabilitate
Bacteriile care provoacă intoxicații alimentare nu se dezvoltă în congelator.
Există trei tipuri de date indicate de obicei pe produsele alimentare: data limită de consum, data limită de vânzare și data limită de utilizare.
Toate aceste fraze indică faptul că produsul ar trebui vândut sau consumat până la această dată anume pentru a asigura cel mai bun gust și cel mai proaspăt produs posibil.
De cele mai multe ori și în cazul anumitor alimente, nu se va întâmpla nimic atunci când consumi alimente care au depășit puțin data limită de consum sau data limită de valabilitate.
Conservele și alte alimente cu termen de valabilitate, precum și alimentele congelate, vor putea fi consumate în siguranță după aceste date, însă pot deveni vechi sau pot dezvolta un gust nepotrivit în cazul anumitor produse, cum ar fi cerealele.
Dacă mănânci un aliment după data de expirare și este stricat, ai putea dezvolta simptome de intoxicație alimentară.
Simptomele unei toxiinfecții alimentare pot include febră, frisoane, crampe stomacale, diaree, greață și vărsături.
Dacă vei consuma alimente expirate, acestea pot conține cantități periculoase de bacterii dăunătoare, cum ar fi E. coli și Bacteroides.
Acest lucru poate duce la dureri abdominale, vărsături, diaree și poate chiar febră.
În special, unele toxine bacteriene găsite în alimentele expirate pot pune în pericol viața.
De asemenea, consumul de alimente contaminate prezintă riscul expunerii la toxine bacteriene, care deteriorează rinichii, putând duce la o situație periculoasă.