Odată cu accesul la informație pe internet, lumea a început să caute detalii despre cum să mănânci sănătos și ce alimente îți pot prelungi viața. Medicii nutriționiști au alcătuit o listă cu acele sortimente bogate în vitamine și minerale, pe care este bine să le consumi. Iată ce să incluzi în meniul tău.
Potrivit specialiștilor, dacă mănânci pește des, poți trăi mai mult cu doi ani. Este și motivul pentru care locuitorii țărilor mediteraneene, de exemplu, sunt printre cei mai longevivi oameni de pe planetă.
Cel mai bun pește este cel gătit la grătar, cuptor sau la abur, nu prăjit în ulei. Fiind bogat în proteine de calitate, vitamine și acizi grași Omega 3, care sunt esențiali pentru menținerea sănătății creierului, nu este de mirare de ce dieteticienii îl recomandă.
Pentru a te putea bucura din plin de beneficiile pe care le oferă, consumă pește o dată sau de două ori pe săptămână. Poți alege somon, macrou, păstrăv, sardine, scrumbie de Dunăre. Ar trebui ca aceste sortimente să nu lipsească din regimul tău alimentar. Dacă nu poți mânca pește zilnic, include-l periodic în diferite rețete gustoase.
Peștele conține acizi grași Omega 3, responsabili de reducerea riscului de accident vascular cerebral și boli de inimă, acestea fiind două dintre cele mai frecvente cauze ale decesului prematur la nivel mondial.
O altă calitate a peștelui este că substanţele sale nutritive sunt esenţiale pentru dezvoltarea armonioasă a copilului, încă din stadiu embrionar. Prin urmare, gravidele şi femeile care alăptează sunt sfătuite să consume săptămânal 1-2 porţii de somon, macrou sau păstrăv. Însă, mare atenție la sortimentele cu un conţinut ridicat de mercur, la fructele de mare sau peştele crud, care pot conţine bacterii periculoase.
Știai că peste 40% din populaţia lumii suferă de carenţă de vitamina D, o posibilă explicaţie putând fi şi consumul redus de peşte? Somonul şi heringul au cel mai ridicat procent de vitamina D, o substanţă nutritivă esenţială pentru oase puternice şi sănătoase, potrivit unui studiu publicat în Jurnalul de Nutriție.
Experții în alimentație susțin că trei porţii de somon consumate săptămânal ar putea contribui la ameliorarea tulburărilor de somn, datorită nivelului crescut de vitamina D din pește.