02 oct. 2024 | 14:44

Octavian Bellu și Mariana Bitang, chemați să preia din nou lotul național de gimnastică. Cum au răspuns ofertei

News
Octavian Bellu și Mariana Bitang, chemați să preia din nou lotul național de gimnastică. Cum au răspuns ofertei
„Noi am ajutat cât am putut”

După ani de zile în care România nu a mai avut rezultate remarcabile în gimnastică, a venit momentul Jocurilor Olimpice de la Paris. Atât federația, fetele din lot, și cei din comitetul olimpic, sperau la o medalie, care din păcate a venit cu greu. În acest context, federația a decis să-i recheme pe celebrii antrenori Octavian Bellu și Mariana Bitang să preia din nou lotul național de gimnastică, și de curând s-a aflat cum au răspuns ofertei.

Gimnastica românească suferă, iar problemele continuă

Gimnastica românească, odinioară o forță mondială de temut, a suferit un declin semnificativ în ultimii ani, mai ales după plecarea antrenorilor legendari Octavian Bellu și Mariana Bitang.

Sub îndrumarea lor, România a dominat scena gimnasticii mondiale timp de decenii, obținând zeci de medalii olimpice, mondiale și europene.

Însă, odată cu retragerea lor, performanțele României în acest sport au scăzut dramatic, iar rezultatele de odinioară au devenit o amintire îndepărtată.

Octavian Bellu și Mariana Bitang, chemați să preia din nou lotul național de gimnastică. Cum au răspuns ofertei

În trecut, România era o prezență constantă pe podiumurile internaționale, iar gimnaste precum Nadia Comăneci, Simona Amânar și Cătălina Ponor au devenit nume de referință în istoria sportului mondial.

După plecarea antrenorilor Bellu și Bitang în 2016, însă, gimnastica românească a pierdut mult din strălucirea care o caracteriza. Antrenorii au fost mai mult decât niște tehnicieni, ei au fost arhitecții succesului, aducând disciplină, rigoare și un plan bine definit care a scos ce e mai bun din gimnaste.

Criza din cauza lipsei unei structuri organizatorice eficiente

Unul dintre motivele principale ale declinului din gimnastica românească este lipsa unei structuri organizatorice eficiente și a infrastructurii necesare pentru a susține performanțele de vârf.

România nu a reușit să construiască un program durabil pentru dezvoltarea tinerelor talente, iar baza de selecție a devenit din ce în ce mai mică. Lipsa investițiilor în centre de antrenament moderne și condițiile precare de pregătire au dus la scăderea nivelului de performanță.

Octavian Bellu și Mariana Bitang, chemați să preia din nou lotul național de gimnastică. Cum au răspuns ofertei

Mai mult, plecarea unor antrenori de renume a creat un vid de expertiză în gimnastica românească. Cei care au urmat nu au reușit să implementeze metode la fel de eficiente sau să creeze aceeași atmosferă de performanță și motivație.

Pe lângă acest lucru, gimnastele tinere au ales, din ce în ce mai des, să se reorienteze către alte discipline sportive, descurajate de lipsa unor oportunități clare de afirmare.

Octavian Bellu și Mariana Bitang, chemați să preia din nou lotul național de gimnastică

Pe plan internațional, România nu a mai reușit să se impună în competiții de vârf, iar calificările la Jocurile Olimpice au devenit o provocare.

Deși există încercări de redresare a situației, gimnastica românească se confruntă în continuare cu o criză profundă, și va fi nevoie de o restructurare fundamentală pentru a reveni la gloria de altădată.

Ca urmare a declinului constant din ultimii ani, mai-marii Federației Române de Gimnastică a luat decizia de a apela la foștii mari antrenori Octavian Bellu și Mariana Bitang, chemați să preia din nou lotul național de gimnastică.

Deși își puneau mari speranțe în această revenire, cei doi mari antrenori aveau să dea un răspuns tranșant în această situație.

Cum au răspuns ofertei Octavian Bellu și Mariana Bitang

După fuga lui Bela Karolyi, împreună cu soția sa, în SUA, pe firmamentul gimnasticii românești și mondiale preluau ștafeta Octavian Bellu și Mariana Bitang, devenind ulterior doi din cei mai importanți antrenori de gimnastică din lume.

Rezultatele obținute de cei doi aveau să devină legendare, dar în 2014 avea să vină marea surpriză. Cei doi mari antrenori luau decizia de a renunța la antrenorat, după ce lui Octavian Bellu i se refuza preluarea conducerii Comitetului Olimpic Român.

Octavian Bellu și Mariana Bitang, chemați să preia din nou lotul național de gimnastică. Cum au răspuns ofertei

Atunci cea care lua atitudine, vorbind despre retragere era chiar Mariana Bitang care declara „Dacă Bellu era prea bătrân să mai fie preşedinte al COSR, cu siguranţă că era şi mai bătrân pentru poziţia de antrenor al lotului de gimnastică. Gata, lăsăm locul tinerilor, noi suntem pensionari”.

Acum odată cu noua ofertă, Federația spera la o îmbunătățire a relațiilor cu cei doi, în schimb, răspunsul a venit tranșant:

„Doamne ferește. Nici vorbă să ne mai întoarcem. Noi am ajutat cât am putut, sub altă formă. Dar doar atât, nu luăm în calcul o întoarcere, avem alte priorități”, a declarat Mariana Bitang pentru sportpesurse.ro.

După retragere, deși au mai avut o perioadă legătură cu gimnastica românească, Octavian Bellu a primit o ofertă de a fi profesor sport la o școală din Austria. În ceea ce o privește pe Mariana Bitang, nu se știe la acest moment care este activitatea ei.

Parteneri
Unde se află mâna Sfântului Ciprian. Se sărbătorește pe 2 octombrie și este cunoscut ca izbăvitorul de vrăji și blesteme
Redactia.ro
Taxă nouă pentru cei care locuiesc la bloc și au centrală termică. Măsura se va aplica chiar din această iarnă
Click.ro
Boala SECRETĂ de care suferă Anca Țurcașiu. Află cum i-a schimbat viața diagnosticul primit!
Vocea.biz
DESPĂRȚIREA momentului în showbizul românesc! Și-au spus ADIO, iar el și-a găsit deja altă iubită! 'Ce dai, aia primești'
Unica.ro
Eclipsa solară aduce mari transformări. Persoanele care își schimbă cariera
EVZ.ro
Tristan Tate și-a preluat mașinile confiscate de DIICOT! Cum arată 4 milioane de euro returnate
Spynews
Acasă la Teo Trandafir. Cum arată vila în care locuiește cu fiica ei adolescentă. A adoptat-o de mică, i-a oferit totul, iar imaginile vorbesc de la sine
Avantaje
GEST ȘOCANT al familiei STELEI POPESCU! Teribil ce s-a ÎNTÂMPLAT la MORMÂNTUL ACTRIȚEI
Mediaflux
“Domnul are poză cu familia, eu sunt măritată și gravidă”. Artistă din România, deranjată de mesajele pe care le primește de la pretendenți. Cum îi pune la punct | FOTO
Spynews.ro
De ce nu existau țărani grași acum 100 de ani. Dieta zilnică a strămoșilor noștri o să te surprindă
Realitatea.net
Interviurile Insula Iubirii, sezon 8. Ispita Eric Berinde își vedea viitorul alături de Cristina Rotaru.“Am fost la ea acasă"
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro