Italia, primul stat ca număr de expatriați de origine română, este locul de muncă pentru multe femei. Majoritatea muncesc ca îngrijitoare pentru persoanele în vârstă, cunoscute sub numele de badante. Dar pentru una din aceste femei, originare din Republica Moldova, viața avea să i se schimbe după ce a primit o moștenire colosală, dar rudele bărbatului italian au dat-o în judecată. Citește mai departe și află ce s-a întâmplat.
Comunitatea românilor din Italia este una dintre cele mai mari, din totalul acestora, între între 300 și 700 de mii de persoane, aproape toate femei și românce, lucrează ca „badante”, ajutoare casnice pentru persoanele în vârstă sau bolnave.
Adesea acestea au locuri de muncă „la negru” pe care guvernul italian, deși penalizează imigrația, se preface că nu le vede.
Într-o țară în curs de îmbătrânire și cu o bunăstare instituțională deficitară, femeile din Europa de Est, aproape exclusiv din România și Bulgaria, dar și din Republica Moldova, reprezintă „forța de muncă ieftină” căreia i se încredințează îngrijirea vârstinicilor italieni dependenți de ajutorul cuiva.
Ele fac, pe scurt, genul de muncă pe care puțini italieni sunt dispuși să o facă sau pe care ar face-o cu un salariu mai mare. Conform unor date statistice italiene recente, o angajată ca badantă care coabitează 54 de ore costă familia 1.650,67 de euro pe lună, inclusiv a 13-a lună, indemnizația de concediu și concediile, arată datele, față de 1.512,73 euro în 2022, în comparație cu o remunerație netă pentru lucrător de 1.185,60 de euro.
Printre sutele de mii de badante, una a devenit norocoasă, după ce a primit o sumă fabuloasă ca moștenier din partea unui vârstnic de 94 de ani, acesta lăsându-i prin testament suma de 300.000 de euro.
Conform presei italiene, bărbatul de 94 de ani din Ferrara, izolat de familie și de prieteni în perioada pandemiei, a reușit cumva să scrie un nou testament în care lăsa totul îngrijitoarei sale și nimic nepoatelor sale, fiind vorba de un testament „scris cu o lună înainte de moartea sa și într-o italiană foarte stângace: ciudat, pentru că omul era profesor de italiană.”, scrie publicația lanuovaferrara.it.
Badanta din Moldova este acuzată de „ocolire a unui incapabil”, fiind vorba de o îngrijitoare în vârstă de 51 de ani, de naționalitate moldoveană, care a ajuns să fie judecată după ce magistrații au impus un rechizitoriu forțat.
În timpul anchetei, s-au realizat teste grafologice, în urma cărora s-a constatat că testamentul, care era datat 10 februarie 2021, a fost semnat de bărbatul de 94 de ani. După aducerea acestor probe, magistrații au exclus ipoteza unui fals.
Cu toate acestea, modalitățile și toate circumstanțele înconjurătoare sunt cele care l-au determinat pe judecătorul principal să trimită cazul în judecată.
„În testamentul său, bărbatul scrie că vrea să lase totul celui care îl îngrijește și o scrie în moduri care nu par a fi cele ale unui om de bună cultură, așa cum era el, aflat la apogeul facultăților sale mintale.”, se arată în justificarea magistratului.
Jurnaliștii italieni de la publicația amintită mai spun că au existat și alte circumstanțe semnalate de nepoata și strănepoata bărbatului, care s-au constituit parte civilă și au dat-o în judecată pe badantă.
„Nu mai puteam lua legătura deloc cu unchiul nostru, nu-l mai puteam suna la telefon sau vizita. Nu ne răspundea niciodată.
Am chemat poliția pentru că unchiul nostru nu răspundea nici măcar la interfon.”, decalrau în fața judecătorilor rudele bărbatului italian.
Jurnaliștii italieni au mai făcut o constatare, referitoare la badantă și testament, spunând că un alt fapt „revelator” care a trebuit investigat mai amănunțit, a fost atunci când bărbatul a murit, iar femeia s-a dus direct la carabinieri, luând cu ea testamentul care o vedea ca unică moștenitoare a tot.
Era vorba de un cont bancar de 300.000 de euro și o casă în centrul orașului Ferrara, „fără a se sinchisi, așadar, să informeze rudele și apoi chiar să organizeze ea însăși transferul cadavrului pentru înmormântare.”, mai spun jurnaliștii.
Magistrații italieni au eliminat ipoteza unui testament fals. Cu toate astea, aceștia spun că îngrijitoarea i-a creat bătrânului de 94 de ani „o situație de slăbire prin izolare totală”.
Vezi și: Viața de badantă în Italia, cu bune și cu rele. Ce salarii și ce greutăți veți avea
Aceeași magistrați au mai declarat că, într-un moment în care exista una indusă de măsurile de izolare și antipandemice, „l-au împins să redacteze un nou testament neargumentat și în care îi lăsa totul singurei persoane care se ocupase de el.”, spun judecătorii italieni din Ferrara. Pe 13 iulie, judecătorii vor audia primii martori.