06 nov. 2020 | 10:43

Viața de badantă în Italia, cu bune și cu rele. Ce salarii și ce greutăți veți avea

Știri generale
Viața de badantă în Italia, cu bune și cu rele. Ce salarii și ce greutăți veți avea
Viața unei badante în Italia

Din păcate, din ce în ce mai mulți români au început să plece din țară. Oameni caută un trai mai bun în alte țări, un trai mai bun pentru familiile lor, pentru a le putea oferi un viitor la care în România nici nu visează. Români muncind găsești la orice colț al globului, însă țările preferate de români sunt Spania, Germania, Anglia și nu în ultimul rând, Italia.

Poate una dintre cele mai cunoscute meserii practicate de români în Italia este cea de badantă. Probabil nu este o meseria pe care românii noștri o fac din plăcere, dar este o variantă pentru a le oferi copiilor un viitor mai bun.

Câte bandate din România sunt în Italia?

În momentul de față, peste un milion de români trăiesc și muncesc în Italia. Ei constituie cea mai mare parte de imigranți din această țară. În caz că nu știați, italienii sunt cel mai îmbătrânit popor din toată Europa. De aceea, româncele au devenit cea mai mare forță de muncă în acest domeniu, cel de îngrijire a bătrânilor. Italienii au un nume peste femeia ce prestează o astfel de muncă, „bandate”.  Le preferă deoarece sunt foarte educate, unele au chiar și studii, serioase. Cel mai important lucru pentru ei este faptul că prind limba italiană din mers.

badanta-in-italia

badanta-in-italia

Unele statistici susțin că numărul badantelor poate fi mai mare pe viitor dacă actuala evoluție demografică va continua. În următorii ani, se va ajunge la un milion și jumătate de badante. Din păcate, italienii nu își pot permite să plătească salarii foarte mari pentru un astfel de job, desigur, depinde de fiecare familie în parte. Un salariu mediu este de 800-900 de euro lunar pentru femeile ce acceptă să stea zi și noaptea lângă un bătrân bolnav.

Ce presupune meseria de bandată?

Meseria da badantă nu este una ușoară. Programul de muncă este unul încărcat, de cele mai multe ori, iar pauzele sunt puține. Ea presupune îngrijirea, acordarea de asistență, supravegherea unei persoane în vârstă și a stării sale de sănătate. Pe lângă acestea, mai presupune și însoțirea persoanei și acordarea de sprijin în afara casei sau în călătorii, administrarea medicamentelor, pregătirea meselor și realizarea menajului. Un alt lucru la care badantele trebuie să aibă grijă este acordarea de suport fizic, dar mai ales moral.

Ce trebuie să știi în momentul angajării ca badantă?

Poate cele mai importante lucruri ce ar trebui știute în momentul angajării sunt:

  • durata probei de lucru
  • dacă vei sta în casa persoanei asistate sau nu
  • orarul de muncă
  • stabilirea zilelor libere
  • perioada concediul de odihină
  • salariul, acesta trebuie să respecte tabelul retributiv din anul respectiv
  • termenul de preaviz

Ar trebui să știi că singurul mod prin care te poate concedia este prin scris. Termenul de preaviz este de 15 zile.

Cât de mult te afectează job-ul de bandată?

Din dorința de a munci pentru un trai mai bun acasă, multe femei plecate în Italia, multe femei ajung să aibă probleme de sănătate și să-și piardă liniștea. Psihiatrii au numit această problemă „Sindromul Italia” și se adresează femeilor ce au plecat în peninsulă să aibă grijă de bătrâni. Este și cazul unei femei care a trăit pe propria piele aceste momente și a fost internată la psihiatrie în Italia.

„Am lucrat la o familie cu trei bătrâni. Lucram 20 din 24. Nu avem liber, nu aveam condiții, nu dormeam, ajunsesem să mă droghez cu tutun și cafea în loc să dorm nopțile. A fost foarte greu, fără liber, fără să pot ieși undeva, bătrânii urlau noaptea, așa am început cu depresiile. Cu starea asta de nesomn am ajuns să fiu internată de trei ori în Italia. Lipsa somnului m-a afectat foarte mult, dar și dorul de casă, singurătatea”, le-a declarat jurnaliștilor de la Libertatea, femeia din Vrancea care și-a ales ca pseudonim „Maria”.

 

Parteneri
De ce se mănâncă pomana porcului de Ignat deși suntem în Postul Crăciunului
Redactia.ro
Serialul numărul, 1 pe Netflix. E inspirat din evenimente reale și a oprit planeta în loc!
Click.ro
Influencerul Makaveli, amenințări din Parlament cu limbaj suburban: „Ascundeți-vă soțiile”
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Cât costă pantofii de lux pe care îi poartă Marcel Ciolacu. Au garanție pe viață!! 'Am două perechi... Ai lui Grindeanu sunt identici. Nu port alți pantofi'
Unica.ro
Victor Ponta, o nouă poză cu Donald Trump. Diversiunea lansată de Realitatea TV, demontată magistral de fostul premier
EVZ.ro
Un bărbat și-a ucis soția în luna de miere. Înainte să comită crima, spunea despre femeie că este „totul” pentru el
Spynews
Călin Georgescu a luat decizia. A anunțat în direct: Mă dezic total!
Capital.ro
Pentru el s-a transformat Maria Popovici? A fost surprinsă la ceas de seară cu un bărbat elegant și galant. Divorțul de Mincu a schimbat-o radical. 20 de imagini în care nu o mai recunoști
Avantaje
Anunț privind PENSIILE din 2025! Cum se MAJOREAZĂ de FAPT
Mediaflux
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Adi Nartea, despre finalul de sezon Iubire cu parfum de lavandă și Crăciunul în familie. Ce tradiții respectă an de an | Exclusiv
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro