26 ian. 2022 | 11:46

Secretul plantării lalelelor. Detaliul la care toți oamenii trebuie să fie atenți

Diverse
Secretul plantării lalelelor. Detaliul la care toți oamenii trebuie să fie atenți

Lalelele sunt unele dintre cele mai mai frumoase și îndrăgite flori de primăvară, fapt pentru care nu e de mirare că le vedem pretutindeni. Chiar dacă Olanda rămâne „țara lalelelor“, asta nu înseamnă că nu le putem cultiva și noi, românii, pe suprafețe mai extinse. Iubitorii de istorie cu siguranță își amintesc că, în anul 1634, un bulb de lalea era mai valoros decât o casă. Astăzi putem cumăpăra lalalele pentru sume infime, de aproape oriunde. În plus, lalelele se cultivă ușor, după cum vei vedea în rândurile de mai jos.

Secretul plantării lalelelor

Lalelele au o istorie foarte bogată și interesantă, fiind printre cele mai apreciate flori din lume. După cum aminteam și mai sus, bulbii de lalelele au reprezentat o miză uriașă în perioada anilor 1600, stârnind o fenezie la licitații. Piața s-a prăbușit însă în anul 1637, lalelele având astăzi, din fericire, un preț mult mai rezonabil.

În prezent vedem lalelele pretutindeni, de la florăria din colțul străzii și până la grădinile viu colorate ale pasionaților de fori – fiind nelipsite în perioada primăverii.

Disponibile în nenumărate soiuri și culori (papagal, Triumf, Rembrandt, crețe, balerine sau ciufulite, înalte sau pitice), lalelele îi pot surpinde chiar și pe cei mai pretențioși.

În România, lalelele sunt flori perene (deci nu trebuie scoase din pământ așa cum este necesar în cazul gladiolelor, spre exemplu) însă, în multe alte țări, sunt considerate anuale. Când vine vorba despre plantat, bulbii de lalele se sădesc cel mai bine toamna, înainte să dea primul îngheț.

Citește și: Orașul devenit „capitala mondială a florilor“. Exportă flori până și în Olanda, țara lalelelor

Detaliul la care trebuie să fii atent

Trebuie să fii atent/ă însă la soiurile pe care le plantezi, întrucât poți avea lalele înflorite la începutul primăverii, la sfârșitul anotimpului și chiar pe toată perioada sezonului rece.

Unele soiuri sunt potrivite pentru a fi plantate în interior, în vreme ce altele sunt excelente ca flori tăiate. În condiții optime, lalelele încep să iasă din sol în luna martie, însă vremea bândă de iarnă poate determina o creștere prematură – ceea ce nu reprezintă un pericol atât de mare.

La fel ca narcisele, lalelele sunt flori tolerante, care pot înfrunta temperaturi reci. Totuși, în momentul în care temperaturile de iarnă revin, creșterea lalelelor va fi întârziată. Zăpada este de mare ajutor, atât în cazul lalelelor, cât și în cazul altor flori, întrucât descurajează creșterea suplimentară și protejează frunzele de frigul extrem.

După cum o spuneam și mai sus, este foarte ușor să plantezi lalele. Alege un loc însorit, cu un drenaj bun, și apucă-te de treabă. Este important de precizat că lalelele nu vor crește bine la umbră și vor putrezi în sol umed.

Secretul în ceea ce privește plantarea lalelelor constă în pregătirea solului. Așadar, sapă zona de plantare până la o adâncime de aproximativ 30 de centimetri, după care îmbunătățește pământul de grădină cu compost sau gunoi de grajd. Amestecă bine pământul de grădină cu compostul și cu îngrășământul, după care vei putea săpa cu ușurință găurile individuale pentru fiecare bulb.

De reținut că fiecare gaură în parte ar trebui să fie de trei ori mai adâncă decât bulbul de lalea.

Parteneri
Povestea românului care a sărbătorit cu Donald Trump victoria din alegerile din SUA
Redactia.ro
Ce origini are Cătălin Scărlătescu. Nu s-a ascuns niciodată: „Mi-a arătat în copilărie ce înseamnă...”
Click.ro
Echipa lui Trump vrea să amâne aderarea Ucrainei la NATO pentru cel puțin 20 de ani. Ce primește Kievul în schimb
Digi24
Casa lui Ion Țiriac, MARE cât 10 terenuri de tenis! Imaginile IMPRESIONANTE din interior te vor lăsa mască
Vocea.biz
De la Antena1, la PRO TV! Cine e vedeta care a apărut la filmările pentru PROtevelion. Andra a început să țipe când a văzut-o! 'Doamne, ce bucurie!'
Unica.ro
Acte necesare pentru școala de șoferi. În ce condiții se dă examenul
EVZ.ro
Rita Mureșan, dezvăluiri cutremurătoare despre momentul în care a făcut preinfarct. Un bărbat misterios i-a salvat viața: ”Mi-a pus o pastilă sub limba și a plecat”
Spynews
Mașinile care nu mai trec ITP-ul în 2024. Șoferii nu pot modifica. Reguli complete RAR
Capital.ro
Andra rupe tăcerea despre plecarea de la „Vocea României”, după doar un sezon: „Nu mi-a mai trebuit”. De ce a făcut-o Tudor Chirilă să plângă
Avantaje
S-A AFLAT cu cât se INDEXEAZĂ pensiile în ianuarie. DEZVĂLUIREA șefului Casei de Pensii
Mediaflux
Cele mai recente imagini cu Alina Eriko! Bruneta nu mai are dinți și s-a tuns scurt. Ce le-a transmis celor care o caută | VIDEO
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Urări de Sfinții Mihail și Gavriil 2024. Cele mai frumoase felicitări și imagini cu mesaje de „La mulți ani”, pentru sărbătoriți
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro