Regatul Unit este în doliu după ce prințul Philip, soțul reginei Elisabeta a II-a a murit vineri dimineață, pe 9 aprilie, la 99 de ani în patul său din Castelul Windsor. Povestea de viață a regretatului prinț consort este una de legende. Mama lui era grav bolnavă, iar el a trecut granița ascuns într-un coș de fructe. Cine a fost, cu adevărat, prințul Philip al U.K.
Povestea familiei ducelui de Edinburgh este la fel de fascinantă pe cât este de tragică. Copil de sânge albastru, născut prinț al Greciei și al Danemarcei, tânărul Philip era al cincilea copil și singurul fiu al prințului Andrew al Greciei și al Danemarcei și al soției sale, prințesa Alice de Battenberg.
La puțin timp după ce prințul Philip s-a născut, familia regală a fost exilată. Tatăl lui Philip și-a abandonat soția și copiii, fugind cu amanta sa în Franța. La doar un an și jumătate, viitorul duce de Edinburgh a fost așezat într-un pătuț impovizat dintr-un coș de fructe, în timp ce familia lui a scăpat pe o navă de război britanică. Singurul băiat între patru surori, prințul Philip a crescut singur, ducând lipsa căldurii unui cămin părintesc.
Margarita, Cecilie și Sophie, trei din surorile viitorului soț al principesei Elisabeta a Marii Britanii, s-au căsătorit cu aristocrați germani și au devenit membri ai partidului nazist. Sophie Battenberg, mezina familiei, și soțul ei prințul Christoph de Hesse au devenit prieteni apropiați de-ai lui Adolf Hitler, numindu-și chiar și primul copil în onoarea dictatorului german, scriu cei de la Daily Mail.
După 60 de ani, prințul Philip a rupt tăcerea și, în anul 2006, a vorbit despre legăturile naziste ale familiei sale spunând că, la fel ca mulți germani, au găsit „atrăgătoare” primele încercări ale lui Hitler de a restabili puterea și prestigiul Germaniei, dar a subliniat că nu a fost niciodată „conștient de cineva din familie exprimând puncte de vedere antisemite”.
Opoziția prințului Philip față de naziști nu a fost niciodată pusă la îndoială. Soțul reginei Elisabeta a II-a a luptat curajos pentru Marea Britanie în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, în bătălia de la Creta, bătălia de la Capul Matapan din Grecia și invazia aliaților din Sicilia.
Cu toate acestea, se pare că au existat câteva întrebări cu privire la sângele său german, atunci când el și principesa Elisabeta s-au întâlnit pentru prima dată. Mai mult de atât, niciuna dintre surorile prințului Philip nu a fost invitată la nunta reginei Elisabeta și a ducelui de Edinburgh din 20 noiembrie 1947. Motivul a fost unul destul de simplu. Legăturile prințului consort cu surorile sale adepte ale nazismului erau încă prea proaspete, la doar doi ani după terminarea celui de-Al Doilea Război Mondial.
Prințesa Alice, mama prințului Philip, nu a fost alături de fiul ei când acesta avea cea mai mare nevoie de ea. A supraviețuit revoluției și exilului, căderii mentale și maniei religioase, dovedind un mare curaj pentru a proteja o familie de evrei în timpul războiului, după care și-a dedicat viața divinității, devenind călugăriță. Prințesa Greciei suferea de probleme grave psihice: paranoia și schizofrenie.