Marea majoritate a creștinilor de rit ortodox au intrat în Postul Crăciunului. Printre alimentele recomandate pentru a fi consumate în această perioadă se numără și peștele. Despre beneficiile consumului de pește vorbesc cam toți nutriționiștii, și acestea sunt numeroase.
Peștele este printre cele mai sănătoase alimente de pe planetă. Este încărcat cu substanțe nutritive importante, precum proteine și vitamina D. Peștele este, de asemenea, o sursă excelentă de acizi grași omega-3, care sunt incredibil de importanți pentru corp și creier.
Peștele este un aliment bogat în proteine, cu conținut scăzut de grăsimi, care oferă o serie de beneficii pentru sănătate.
Citește aici despre alte alimente sănătoase corpului tău.
Peștele cu carne albă, în special, are un conținut mai scăzut de grăsimi decât orice altă sursă de proteine animale. În schimb, peștele gras este bogat în acizi grași omega-3 sau în grăsimile „bune”.
Deoarece corpul uman nu poate produce cantități semnificative din acești nutrienți esențiali, peștele reprezintă o parte importantă a dietei. De asemenea, peștele are un conținut scăzut de grăsimi „rele” care se găsesc frecvent în carnea roșie, numiți acizi grași omega-6.
Peștele este ambalat cu mulți nutrienți care lipsesc celor mai mulți oameni. Aceasta include proteine de înaltă calitate, iod și diverse vitamine și minerale. Speciile grase sunt uneori considerate cele mai sănătoase. Acest lucru se datorează faptului că peștele gras, inclusiv somonul, păstrăvul, sardinele, tonul și macroul, sunt mai bogate în nutrienți pe bază de grăsimi.
Aceasta include vitamina D, un nutrient solubil în grăsimi care lipsește multor persoane. Peștii grași se laudă, de asemenea, cu acizi grași omega-3, care sunt esențiali pentru funcționarea optimă a corpului și creierului și puternic legați de un risc redus de multe boli.
Pentru a vă îndeplini cerințele privind omega-3, se recomandă consumul de pește gras cel puțin o dată sau de două ori pe săptămână. Dacă sunteți vegan, optați pentru suplimente omega-3 din microalge.
Crizele cardiace și accidentele vasculare cerebrale sunt cele mai frecvente două cauze de deces prematur în lume. Peștele este considerat unul dintre cele mai sănătoase alimente pe care le poți consuma. În mod surprinzător, multe studii observaționale de anvergură arată că persoanele care mănâncă în mod regulat pești prezintă un risc mai scăzut de atacuri de cord, accidente vasculare cerebrale și deces din cauza bolilor de inimă.
Într-un studiu efectuat pe mai mult de 40.000 de repondenți, cei care au consumat în mod regulat una sau mai multe porții de pește pe săptămână au avut un risc cu 15% mai mic de boli de inimă. Cercetătorii consideră că tipurile de pești grași sunt și mai benefici pentru sănătatea inimii datorită conținutului ridicat de acizi grași omega-3.
Acizii grași omega-3 sunt esențiali pentru creștere și dezvoltare. Acidul docosahexaenoic cu grăsimi omega-3 este deosebit de important pentru dezvoltarea creierului și a ochilor. Din acest motiv, este adesea recomandat ca femeile însărcinate și care alăptează să mănânce suficienți acizi grași omega-3.
Cu toate acestea, unii pești au un conținut ridicat de mercur, care este legat de problemele de dezvoltare a creierului. Astfel, femeile însărcinate ar trebui să mănânce doar pește cu conținut scăzut de mercur, cum ar fi somonul, sardinele și păstrăvii, și nu mai mult de 340 grame pe săptămână. De asemenea, ar trebui să evite peștele crud și cel nepreparat, deoarece acesta poate conține microorganisme care pot dăuna fătului.
Funcția creierului scade adesea odată cu îmbătrânirea. În timp ce declinul mental ușor este normal, există și afecțiuni neurodegenerative grave, cum ar fi boala Alzheimer. Multe studii observaționale arată că persoanele care mănâncă mai mulți pești au rate mai scăzute de declin mental.
Studiile relevă, de asemenea, că persoanele care mănâncă pește în fiecare săptămână au mai multă substanță cenușie, țesutul funcțional major al creierului, în părțile creierului care reglează emoția și memoria.
Peștele este o sursă minunată de proteine de înaltă calitate. De asemenea, speciile grase conțin acizi grași omega-3 sănătoși pentru inimă. Mai mult, are numeroase beneficii, inclusiv protecția vederii și îmbunătățirea sănătății mintale la bătrânețe. Mai mult, peștele este ușor de preparat, așa că îl puteți adăuga astăzi în dieta dumneavoastră.