Care sunt condițiile pentru ca femeile gravide să beneficieze de consultări gratuite? Ce arată proiectul în cauză și care este primul pas?
Proiectul normativ care ar putea aduce serviciile medicale gratuite pentru femeile însărcinate este încă în dezbatere publică la CNAS. Acesta are în vedere modificarea Ordinului comun al Ministerului Sănătății și CNAS cu numărul 397/836/2018. Documentul are în vedere cadrul legal pentru acordarea asistenței medicale, dar și a medicamentelor din perioada 2018-2019. În acest context, inițiativa legislativă prevede ca femeile să primească o adederință care confirmă graviditatea acestora la prima prezentare la medicul de familie. Femeile însărcinate pot beneficia prin modul acesta de pachetul de servicii medicale necesar.
De asemenea, gravidele pot solicita ore libere (16/lună) pentru a putea efectua controalele medicale, ore din programul de lucru sau din concediul medical. „Odată cu prima prezentare la medicul de familie a femeii însărcinate, medicul de familie va elibera documentul prin care se atestă la femei existența sarcinii”, se precizează în inițiativa legislativă aflată în dezbatere publică. Propunerea legislativă arată că „începând cu semestrul II al anului 2019 (perioada iulie – decembrie – n. red.), pentru toate bolile cronice, valabilitatea biletului de trimitere pentru investigaţii paraclinice este de până la 90 zile calendaristice”. Legislația din domeniu de la momentul actual stabilește valabilitatea biletului de trimitere ( în termen de 90 de zile) doar pentru cei diabetici și cei care suferă de boli de nutriție, dar și în cazul afecțiunilor oncologice.
-Cerere tip
-Notă de informare
-Declarații ambii părinți – solicitate de către Agenția de Plăți și Inspecție Socială
-Acte de identitate ale reprezentanţilor legali – xerocopie și original;
-Certificatul de naștere al copilului pentru care se solicită dreptul – xerocopie și original;
-Certificatul de căsătorie – xerocopie și original;
-Pentru persoanele care au sau au avut calitatea de lucrător migrant, se va anexa la dosarul de alocație de stat și documente justificative, inclusiv cele care să ateste adresa precum și numărul de asigurare din celălalt stat membru U.E.;
-Dosar cu șină;
-Extras de cont pe numele titularului alocaţiei (dacă se doreşte plata în cont);
-Opis
-Declarație cetățeni străini