Ficatul este unul din alimentele foarte benefice corpului. Pe lângă asta, este și foarte gustos. Majoritatea îl preferă pe cel de pui pentru că este mai simplu de gătit și are o altă aromă în preparate. Cum să-l prepari cel mai bine?
Mulți dintre oameni nu mănâncă ficat, în timp ce cei care l consumă îl preferă pe cel de pui pentru că este mai ușor și mai bun la gust decât cel de porc. Indiferent de alegere, alimentul acesta ar trebui să se afle în alimentația noastră datorită faptului că este bogat în vitamine, minerale, proteine și fibre. Ceea ce oamenii nu știu este că ficatul de pui e mai nutritiv chiar și decât carnea de pui. O porție de 100 de grame din acest aliment e conține aproximativ 170 de calorii, 5 grade de grăsimi, 25 de grame de proteine și 345 de mg de colesterol. Conform nutritionadvice, ficatul de pui are:
75 mg sodiu, 240 mg potasiu, vitamina A (267% din DZR), vitamina B12 (280% din DZR), vitamina B2, riboflavină (117% din DZR), vitamina B3, niacină (55% din DZR), fier (65% din DZR), vitamina B5, acid pantotenic (67% din DZR), vitamina B9, acid folic (144% din DZR), vitamina C (30% din DZR), seleniu (118% din DZR), fosfor (41% din DZR), cupru (25% din DZR), zinc (27% din DZR), mangan (18% din DZR), magneziu (6% din DZR).
Ficatul de pui, un deliciu potrivit alimentație
Pentru a găti potrivit și corect ficatul de pui, elimină sursele care nu sunt necesare de grăsimi – nu pune ulei în exces pentru că se va întâri și nici unt pentru că-i va schimba gustul. Poți să-i lași peste noapte în lapte, asta îi va face să devină mai fragezi. Poți să-i sotezi cu puțin ulei de măsline, ceapă verde, usturoi, sare, piper, asta e cea mai simplă și gustoasă modalitate de a-i prepara.
„Gravidele pot consuma în siguranță maximum 85 de grame de ficat bine gătit (atenție la gătirea incorectă, deoarece există riscul de infecție cu Listeria sau Campylobacter), o dată pe săptămână. Grijă mare și la modul de preparare: ficatul are deja un conținut ridicat de colesterol și grăsimi, așa că este indicat să nu fie gătit în ulei/unt sau asociat cu garnituri bogate în grăsimi (piure cu lapte și unt, de exemplu)” (Sursa: exquiz.ro)