02 iul. 2024 | 08:56

6 alimente pe care să nu le consumi în timp ce bei cafea. Ce spun specialiștii

Sfaturi Nutriție
6 alimente pe care să nu le consumi în timp ce bei cafea. Ce spun specialiștii
Cafeaua poate fi un adaos plăcut la o dietă bine echilibrat!

Pentru cei matinali, fără discuție, cafeaua este acel tabiet nelipsit al dimineții. Dar, conform specialiștilor, sunt câteva lucruri pe care nu prea ar trebui să le faci, aducând în discuție cel puțin 6 alimente pe care să nu le consumi în timp ce bei cafea. Ce spun specialiștii, rămâne să aflăm împreună, deși băutorii de cafea vor strâmba puțin din nas.

Ce spun specialiștii despre cafeaua de dimineață

Cafeaua la prima oră a dimineții este singurul mod de a începe ziua. Unii dintre noi noi nu pot să vadă, să vorbească sau să funcționeze fără o cafea la 6 dimineața.

Dar dacă bei cel puțin o doză de cafea imediat ce te dai jos din pat, experții avertizează că acesta ar putea fi de fapt unul dintre cele mai rele moduri de a-ți începe ziua.

6 alimente pe care sa nu le consumi in timp ce bei cafea. Ce spun specialistii

Într-adevăr, potrivit experților, consumul de cafea pe stomacul gol imediat după trezire poate interfera cu nivelul de cortizol și te poate face să te simți și mai obosiți mai târziu în cursul zilei.

„Consumul de cafea imediat ce te treziești ar putea interfera cu producția de cortizol a organismului, ceea ce ți-ar putea face să te simți mai stresat și mai anxios dacă te arunci direct într-o cafea în loc să bei un pahar de apă.”, spun experții.

Aceiași experți, după mai multe studii de caz, spun că mai este o problemă, și tot legată de cafveaua de dimineață, și anume cele 6 alimente pe care să nu le consumi în timp ce bei cafea.

Deși scepticii vor strâmba din nas, se pare că există un sâmbure de adevăr în afirmațiile specialiștilor, care afirmă că există cel puțin 4 alimente care înlocuiesc cu brio cafeaua, și care-ți pot da energia suficientă pentru o zi de muncă.

Care sunt cele 6 alimente pe care să nu le consumi în timp ce bei cafea

Cafeaua poate oferi un impuls energetic temporar și alte beneficii pentru sănătate, ceea ce o face o completare puternică a unei diete bine echilibrate. În aceeași măsură, pentru a evita anumite complicații, nutriționiștii spun că ar fi bine să nu mai pune zahăr sau miere în cafea.

6 alimente pe care sa nu le consumi in timp ce bei cafea. Ce spun specialistii

De exemplu, cercetările au demonstrat că un consum moderat de cafea poate ajuta la prevenirea bolilor legate de stresul inflamator și oxidativ, cum ar fi diabetul de tip 2 și mai multe tipuri de cancer.

Cu toate acestea, cafeaua poate influența, de asemenea, absorbția anumitor nutrienți, ceea ce poate diminua sau intensifica efectele anumitor alimente.

Deși fiecare persoană este diferită și poți tolera diferite combinații de alimente, este posibil să dorești să eviți anumite alimente cu ceașca zilnică de cafea, de exemplu, produsele lactate, alimentele prăjite și proteinele bogate în fier.

1. Fructele citrice

Consumul de cafea în timp ce se consumă citricele poate provoca disconfort digestiv, deoarece cafeaua este acidă în mod natural. Nivelul pH-ului cafelei se situează în medie între 4,85 și 5,13 pe o scară de la 0 la 14, cifrele mai mici indicând o aciditate crescândă.

Citricele și sucurile lor sunt, de asemenea, foarte acide și pot contribui la boala de reflux gastroesofagian (GERD) atunci când sunt consumate. GERD se caracterizează adesea prin simptome neplăcute precum greață, balonare și arsuri la stomac.

Consumul de cafea și citrice împreună poate irita mucoasa stomacului și exacerba aceste simptome. Gustul picant și acrișor al citricelor poate, de asemenea, altera gustul cafelei, făcându-l amar și mai puțin plăcut.

Poate fi mai bine să savurați citricele separat de cafea pentru a le aprecia pe deplin aromele și a profita de beneficiile lor pentru sănătate fără disconfort digestiv.

2. Laptele

Laptele este o sursă excelentă de calciu, care este esențial pentru sănătatea oaselor, funcția musculară, coagularea sângelui și producția de hormoni. O ceașcă de lapte degresat îndeplinește 23% din valoarea zilnică recomandată pentru calciu pentru un adult mediu sănătos.

Cu toate acestea, cercetările indică faptul că combinația de puțin lapte în cafea poate împiedica absorbția calciului. Cu alte cuvinte, cafeina din cafea poate reduce absorbția netă a calciului alimentar. Calciul care nu este absorbit este excretat prin urină.

6 alimente pe care sa nu le consumi in timp ce bei cafea. Ce spun specialistii

Nivelurile ridicate de excreție urinară a calciului au fost asociate cu un risc crescut de calculi renali și probleme de sănătate osoasă. Cei cărora le place laptele în cafea ar putea fi nevoiți să își satisfacă nevoile de calciu cu alte alimente, în momente diferite pe parcursul zilei.

3. Alimentele prăjite

Din păcate, deja se știe, conform specialiștilor, despre pericolul ascuns de alimentele prăjite. Dar, cercetările mai indică faptul că un consum crescut de cafea poate duce la un risc crescut de dislipidemie, care reprezintă niveluri anormale de grăsimi în sânge.

Consumul a trei sau mai multe cești de cafea pe zi poate crește colesterolul lipoproteic cu densitate scăzută (LDL – colesterolul „rău”), care afectează negativ sănătatea inimii. De asemenea, poate reduce colesterolul lipoproteic de densitate înaltă (HDL  – colesterolul „bun”), care susține sănătatea inimii.

Deoarece consumul frecvent de alimente prăjite a fost legat de un risc crescut de boli cardiovasculare, cei care savurează băuturi obișnuite de cafea ar putea fi nevoiți să își limiteze consumul de alimente prăjite pentru a-și menține sănătatea inimii.

În timp ce nevoile nutriționale variază de la o persoană la alta, cercetările sugerează că consumul de alimente prăjite de patru sau mai multe ori pe săptămână poate crește riscul de a dezvolta boli cronice.

4. Cereale fortificate pentru micul dejun

Deși sunt alimentele care te mențin sănătos, multe cereale pentru micul dejun sunt îmbogățite cu vitamine și minerale esențiale. De exemplu, cerealele pentru micul dejun, adesea îmbogățite cu zinc, sunt o sursă semnificativă de mineral esențial pentru multe diete.

Cu toate acestea, cafeaua poate interfera cu biodisponibilitatea zincului. Deși nicio cercetare actuală nu analizează relația dintre consumul de cafea și absorbția nutrienților din cerealele pentru micul dejun îmbogățite, poate fi mai bine să separăm cele două.

Cercetările nu au stabilit un timp de așteptare standardizat între consumul de cereale și consumul de cafea.

5. Alimente bogate în sodiu

Deși ne plac, le consumăm, suntem conștienți că acestea sunt, de fapt, alimente ultraprocesate, iar cafeaua conține deja mulți compuși biologic activi care afectează în mod direct tensiunea arterială.

Din fericire, cercetările indică faptul că consumul a 1-3 cești de cafea pe zi nu este susceptibil de a avea efecte negative asupra nivelului tensiunii arteriale. Cu toate acestea, consumul excesiv de cofeină poate agrava hipertensiunea (tensiune arterială ridicată).

Cercetările au demonstrat în mod repetat că aportul de sodiu este direct corelat cu tensiunea arterială. Prin urmare, poate fi benefic să se consume cafeaua cu atenție atunci când se consumă alimente bogate în sodiu.

6. Carnea roșie

Cercetările indică faptul că consumul de cafea poate afecta absorbția nutrienților în intestin, în special a fierului. Carnea roșie este una dintre cele mai bune surse de fier heme, ceea ce înseamnă că consumul de cafea împreună cu friptura ar putea reduce beneficiile acesteia pentru sănătate.

Un studiu a examinat efectele cafelei asupra nivelului seric de feritină și a constatat că consumul a trei sau mai multe cești de cafea pe zi a redus semnificativ nivelul de fier. De fapt, absorbția fierului după o masă a scăzut cu aproximativ 39% după consumul de cafea.

Fierul joacă mai multe roluri critice în organism, inclusiv sprijinirea circulației sângelui, producția de hormoni și funcția imunitară. Anemia feriprivă este una dintre cele mai răspândite probleme nutriționale din lume, subliniind importanța alimentelor bogate în fier.

Optează, așadar, pentru alte surse de proteine cu cafeaua de dimineață și păstrează carnea roșie pentru un moment în care organismul poate absorbi ușor fierul.

Concluzie

Cafeaua poate fi un adaos plăcut la o dietă bine echilibrată atunci când este încorporată conștient. Dar, dacă faci aceste greșeli, și nu ții cont de sfaturi, și de cele 6 alimente pe care să nu le consumi în timp ce bei cafea, există riscul unor complicații. Așa că, mai bine să fii sănătos, și să poți bea o cafea bună, decât bolnav și cu restricții.

Parteneri
De ce se mănâncă pomana porcului de Ignat deși suntem în Postul Crăciunului
Redactia.ro
Zodiile care vor trăi un miracol divin în ianuarie 2025. Astrele se aliniază pentru acești nativi
Click.ro
Influencerul Makaveli, amenințări din Parlament cu limbaj suburban: „Ascundeți-vă soțiile”
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Cât costă pantofii de lux pe care îi poartă Marcel Ciolacu. Au garanție pe viață!! 'Am două perechi... Ai lui Grindeanu sunt identici. Nu port alți pantofi'
Unica.ro
Dan Andronic publică poza cu Ponta și Trump
EVZ.ro
Un bărbat și-a ucis soția în luna de miere. Înainte să comită crima, spunea despre femeie că este „totul” pentru el
Spynews
Fosta soție a lui Călin Georgescu acuză și cere despăgubiri. E foarte grav ce i s-a întâmplat Danielei
Capital.ro
Pentru el s-a transformat Maria Popovici? A fost surprinsă la ceas de seară cu un bărbat elegant și galant. Divorțul de Mincu a schimbat-o radical. 20 de imagini în care nu o mai recunoști
Avantaje
KLAUS IOHANNIS a DECIS! ANUNȚ privind PREMIERUL
Mediaflux
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Iubire cu parfum de lavandă, rezumat episoade 38, 39 și 40, 20 decembrie 2024. Anda, bulversată! Soțul ei, Albert, a găsit-o
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro