A devenit ceva obișnuit să auzim în jurul nostru vorbindu-se despre confruntarea cu carențe de fier, deși nu este deloc un indiciu al unei stări de sănătate bune. Specialiștii în domeniul sănătății au explicat ce legume să consumăm în loc de carne roșie, pentru a furniza organismului doza de fier necesară zilnic.
Carența de fier a devenit un subiect atât de comun în rândul pacienților din România încât nu mai ia pe nimeni prin surprindere. Problema este însă cât se poate de serioasă, fiind responsabilă pentru declanșarea în timp a mai multor afecțiuni. Nici prea mult fier nu face bine organismului uman.
Specialiștii în domeniul sănătății au vorbit despre doza zilnică recomandată de fier. Aceasta este cuprinsă, în cazul adulților, între 8 și 27 de miligrame și poate fi administrată prin intermediul alimentației. Se consumă suplimente pe bază de fier doar la recomandarea medicului.
În general, verdețurile cu frunze verzi sunt alimentele care pot să furnizeze organismului o cantitate de fier mai mare chiar și decât carnea roșie, des consumată de către pacienții cu carențe de fier. Și ciocolata neagră, nucile caju și lintea pot să ajute în acest sens, potrivit specialiștilor în sănătate.
Spanacul conține aproape aceeași cantitate de fier ca și carnea roșie. 100 grame de spanac conțin 2,7 miligrame de fier față de 2,6 miligrame din 100 de grame de carne. Diferența este că fierul din alimente de origine animală prezintă o absorbție mai mare în organism decât cel din surse vegetale.
Specialiștii spun totuși că, printr-o alimentație atentă, putem furniza organismului uman fierul de care are nevoie pentru a funcționa sănătos. O altă legumă potrivită din acest punct de vedere este broccoli.
Broccoli este foarte hrănitor pentru organismul uman. O porție de 156 de grame de broccoli conține 1 miligram de fier, adică 6 la sută din necesarul zilnic. Această legumă conține și alte substanțe benefice, cum ar fi vitamina C, care ajută la absorbția rapidă a fierului de altfel.
Lintea și salata kale ajută, de asemenea, în acest sens. 198 de grame de linte conțin 6,6 miligrame de fier, spun specialiștii în domeniul sănătății. Varza kale are mai mult fier decât carnea de vită și, în plus, prezintă proprietăți de reducere a colesterolului și este bogată în antioxidanți.
Știai că și cartofii copți pot să furnizeze organismului mai mult fier decât carnea roșie? Aceștia au 1,1 miligrame de fier per porție, ceea ce reprezintă 6% din necesarul zilnic. Adică mai mult de jumătate din fierul pe care îl conține o jumătate de chiflă de carne de vită.
Fierul este un mineral implicat în producerea proteinelor care transportă oxigen în toate părțile corpului, inclusiv în mușchi, prin urmare este bine să știm ce alimente să consumăm. Semințele de susan, nucile caju, năutul și mago sunt recomandate spre consum de către nutriționiști.