Toți bem în fiecare dimineață, cel puțin o ceașcă de cafea, dar în general, mulți o preferă simplă, uneori chiar și fără zahăr. Dar, iată că au apărut noi studii, realizate de cercetătorii de la Universitatea din Copenhaga, care spun că, în cele din urmă, combinarea antioxidanților din cafea cu proteinele din lapte poate fi benefică pentru sănătatea ta. Așadar, hai să aflăm ce se întâmplă în corpul tău dacă adaugi chiar și puțin lapte în cafea.
Pentru mulți dintre noi, diminețile nu sunt complete fără o ceașcă de cafea. Și, deși acest lucru ar putea fi universal, modul în care ne luăm cafeaua este mai personal. Unii dintre noi adaugă un strop de frișcă și zahăr, în timp ce alții optează pentru alternative la lapte, cum ar fi cel de migdale, de ovăz sau de soia.
Cu toate acestea, noi cercetări sugerează că cel mai elementar adaos la ceașca de cafea este superior pentru sănătatea dumneavoastră, și anume laptele. Un nou studiu publicat în Journal of Agricultural and Food Chemistry a observat că, atunci când sunt consumate împreună, proteinele găsite în lapte și antioxidanții din cafea pot dubla răspunsul antiinflamator al unei celule imunitare.
Pentru a-și da seama de beneficiile antiinflamatorii ale consumului de cafea cu lapte, cercetătorii studiului au examinat mai întâi modul în care polifenolul, un antioxidant din cafea, reacționează cu un aminoacid, care alcătuiesc proteinele din lapte.
Ei au făcut acest lucru aplicând o inflamație artificială celulelor imunitare. Apoi, unele celule au primit doze variabile de polifenoli și aminoacizi, în timp ce altele au primit doar polifenoli. Grupul de control din cadrul experimentului nu a primit nimic.
Echipa a descoperit că celulele imunitare care au fost expuse atât la polifenoli, cât și la aminoacizi au fost de două ori mai eficiente „în prevenirea inflamațiilor decât cele care au reacționat doar la polifenoli”, spune Andrew Williams, profesor asociat și autor principal al studiului.
Ca urmare, echipa a stabilit că boabele de cafea, bogate în polifenoli, și laptele, care are proteine, se mândresc cu proprietăți antiinflamatorii atunci când sunt consumate împreună. Și același lucru este valabil și pentru „alte băuturi și mese pe care le creați cu ingrediente similare”, spune Marianne Nissen Lund, profesor și conducător al studiului.
„Îmi pot imagina că ceva similar se întâmplă, de exemplu, în cazul unei mâncăruri de carne cu legume sau al unui smoothie, dacă aveți grijă să adăugați niște proteine precum laptele sau iaurtul.”, spune Nissen Lund.
Vezi și: Ingredientul secret care trebuie pus în cafea. De acum înainte poți renunța la lapte
Majoritatea adulților, 64%, mai exact, se bucură de cel puțin o ceașcă de cafea pe zi. Iar pentru mulți dintre acești iubitori ritualul lor este același în fiecare zi. Cu toate acestea, experții spun că, dacă vă luați cafeaua neagră, ar putea exista câteva motive întemeiate pentru a vă schimba rutina. În urma studiul amintit anterior, s-a descoperit ce se întâmplă în corpul tău dacă adaugi chiar și puțin lapte în cafea și care sunt beneficiile acestei practici, după cum urmează:
Cafeaua este plină de vitamine și minerale utile, cum ar fi riboflavina, sau vitamina B2, niacina, adică vitamina B3, magneziu și potasiu. De asemenea, este bogată în antioxidanți, care îți protejează celulele împotriva radicalilor liberi.
Cu toate acestea, dacă vrei să dai un plus de sănătate ceștii de dimineață, experții spun că laptele vă poate ajuta. Un strop de lapte adăugat poate oferi multe vitamine și minerale, în special calciu și vitamina D. Aceste substanțe nutritive sunt vitale pentru construirea și menținerea oaselor, dinților și mușchilor puternici.
Potrivit Societății Americane de Nutriție, consumul de proteine dimineața conferă o mână de beneficii pentru sănătate, inclusiv ajutându-vă să construiți mușchi și să pierdeți în greutate. De aceea, ouăle, cu conținutul lor ridicat de proteine, reprezintă o alegere excelentă pentru micul dejun. Laptele, care conține de obicei opt grame de proteine pe cană, sau un gram pe uncie, este o altă sursă excelentă de proteine matinale, fie că este în cafea, fulgi de ovăz sau cereale.
Vezi și: Ce să pui în cafea pentru un gust special. Aşa nu va mai fi atât de amară, nu ai nevoie de zahăr
Studiul subliniază, de asemenea, că adăugarea de lapte în ceașca de cafea de dimineață poate ajuta, de asemenea, la combaterea inflamația. Polifenolii sunt compuși care se găsesc în plante, inclusiv în boabele de cafea, și care acționează ca antioxidanți pentru a controla stresul oxidativ și inflamația, arată studiul. Inflamația este vinovată de multe afecțiuni cronice, inclusiv de bolile de inimă, cancer și boala Alzheimer, potrivit specialiștilor.
Atunci când adaugi lapte în cafea, crește și nivelul pH-ului băuturii, făcând-o în general mai puțin acidă. Dacă cafeaua tinde să-ți deranjeze stomacul, amestecarea unui pic de lapte în ea poate duce la mai puține arsuri la stomac și tulburări digestive.
Folosirea laptelui de migdale în locul laptelui de vacă sau a altor tipuri de lapte pe bază de plante poate neutraliza și mai mult nivelul de aciditate al cafelei, mai arată studiul, deoarece migdalele sunt alcaline.
Acest lucru poate fi benefic mai ales dacă se întâmplă să suferi de anumite afecțiuni gastrointestinale, potrivit studiului din 2021 publicat în Critical Reviews in Food Science and Nutrition.
Acum că ai aflat ce se întâmplă în corpul tău dacă adaugi chiar și puțin lapte în cafea, și care este verdictul experților, poate ar fi cazul să iei în considerare folosirea lapteului, indiferent despre ce produs ar fi vorba. Poate în acest mod ajungi să eviți posibile alte complicații.