Pericolul ascuns de alimentele prăjite. Ce boli grave poți face, de fapt

Alimentele prajite faciliteaza aparitia unor boli grave

S-a aflat care este pericolul ascuns de alimentele prăjite. Ce boli grave poți face, de fapt, citește în articolul de mai jos.

Alimentele prăjite, o bombă cu ceas pentru organism. Cât rău pot să facă, de fapt

S-a aflat că consumul de alimente prăjite ne expune la un adevărat pericol. Care este, de fapt, acest pericol, citiți în rândurile de mai jos.

Astfel, cercetătorii chinezi au anunțat că consumul de alimente prăjite este asociat cu un risc crescut de boli de inimă, precum şi de accident vascular cerebral.

Alimentele prăjite cresc riscul de infarct și accident vascular

Probabilitatea de a dezvolta astfel de boli grave creşte cu fiecare porţie suplimentară de circa 110 grame de alimente prăjite pe săptămână, au mai constatat cercetătorii, potrivit agerpres.ro.

Pentru acest studiu, oamenii de ştiinţă chinezi au analizat 19 studii publicate anterior. Aceștia au combinat datele obţinute în urma a 17 studii în care au fost implicate peste 560.000 de persoane cu aproape 37.000 de evenimente cardiovasculare majore, cum sunt infarctul sau accidentul vascular cerebral.

Cum au ajuns cercetătorii la aceste concluzii

De asemenea, cercetătorii au utilizat, date din alte şase studii, efectuate pe un număr de peste 750.000 de persoane, cu aproape 86.000 de decese în decursul unei perioade medii de 10 ani.

Potrivit constatărilor cercetării, în comparaţie cu subiecţii a căror dietă săptămânală era cea mai săracă în alimente prăjite, persoanele care au consumat cantitatea cea mai mare de alimente prăjite prezentau un risc sporit cu 28% de a suferi evenimente cardiovasculare grave.

Insuficiența cardiacă, un alt rău al prăjelilor

În plus, evenimentele din urmă prezentau un risc cu 22% mai mare de boli de inimă şi cu 37% mai mare de insuficienţă cardiacă, o altă boală gravă.

Riscurile au crescut considerabil cu 3%, 2% şi respectiv 12%, cu fiecare porţie suplimentară săptămânală de circa 110 grame, după cum notează Pei Qin de la Centrul pentru Ştiinţe Medicale din cadrul Universităţii Shenzhen şi colegii săi.

Nu se știe cum cresc alimentele prăjite riscul de apariție de boli grave

Nu este însă clar modul în care alimentele prăjite cresc riscul de apariţie a bolilor de inimă, însă există mai multe explicaţii, au menţionat autorii studiului într-un comunicat de presă. Astfel, alimentele prăjite conţin aşa-numiţii acizi graşi trans, nocivi, din uleiurile vegetale hidrogenate folosite adesea în procesul de prăjire.

În plus, prăjirea stimulează secreția unor substanţe chimice secundare, ce pot declanşa un răspuns inflamator în organismul uman. De asemenea, alimentele bogate în sare, cum ar fi puiul prăjit şi cartofii prăjiţi, sunt adesea servite alături de băuturi îndulcite cu zahăr, mai notează cercetătorii chinezi.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI