11 mart. 2022 | 14:09

Ar putea fi Putin judecat pentru crime de război în Ucraina?

ULTIMA ORĂ
Ar putea fi Putin judecat pentru crime de război în Ucraina?

Atacul rușilor asupra unui spital de copii, fostă maternitate, din Ucraina a fost descris de președintele Volodimir Zelenski drept „crimă de război“. Totodată, Comitetul Internaţional al Crucii Roşii transmite că „până și războiul are reguli“. În ceea privește războiul modern, regulile sunt stabilite de Convenţiile de la Geneva. Ce urmează pentru Putin după invadarea Ucrainei? Ar putea fi judecat liderul rus pentru crime de război?

Ar putea fi judecat Putin pentru crime de război?

În primul rând, ce reprezintă crimele de război? Ei bine, în contextul unui conflict armat, civilii și infrastructura care este vitală pentru supraviețuirea lor nu pot fi atacate în mod deliberat. De asemenea, unele arme sunt interzise, de pildă minele antipersonal şi armele chimice sau biologice, transmite BBC.

La rândul lor, bolnavii și răniții trebuie să fie îngrijiți, inclusiv soldații răniți în urma atacurilor, care au drepturi de prizonieri de război. Un alt aspect important are legătură cu coridoarele umanitare, care trebuie să aibă prioritate (ceea ce nu s-a întâmplat în Mariupol), pentru a transporta răniții și refugiații în siguranță.

Legile războiului interzic, de asemenea, tortura și genocidul – încercarea deliberată de a distruge un anumit grup etnic sau cultural de oameni. Uciderea, violul sau persecuția în masă a unui grup reprezintă infracțiuni grave și sunt cunoscute drept „crime împotriva umanității“.

Reamintim că Ucraina a declarat că atacul aerian rusesc asupra maternității și spitalului de copii din Mariupol, pe care Rusia îl neagă cu desăvârșire, a fost o crimă de război.

Citește și: Tribunalul de la Haga se implică în războiul Rusia-Ucraina. Ce anunț au făcut judecătorii

Ucraina acuză Rusia de genocid

În urma atacului, trei persoane au fost ucise, printre care și un copil, în vreme ce 17 angajaţi şi pacienţi au fost răniţi. De la începutul invaziei, au existat chiar rapoarte că armata rusă a tras în civilii ucraineni care fugeau de atacuri. De asemenea, dovezile că bombele cu dispersie au lovit zonele civile din Harkov s-au înmulțit.

Începând cu cel de-al Doilea Război Mondial, au apărut o serie de instanțe unice – inclusiv tribunalul pentru crime de război comise după destrămarea Iugoslaviei. Totodată, a fost înființat un organism pentru a-i urmări pe unii dintre cei responsabili de genocidul din Rwanda, unde extremiştii hutu au măcelărit 800.000 de oameni în 100 de zile în 1994.

În prezent, crimele de război sunt judecate de Curtea Penală Internaţională (ICC) şi Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ).

Acum ajungem la întrebarea: există posibilitatea ca președintele Vladimir Putin sau alţi lideri să fie urmăriţi penal?

Ei bine, adevărul este că-i mult mai ușor să condamni militarii care comit crime de război decât pe liderii care le-au ordonat să le comită. Aceștia pot fi acuzați și de „purtare de război agresiv“, invazie sau conflict nejustificat sau orice acţiune militară nejustificată în legitimă apărare.

Cel puțin în plan teoretic, Consiliul de Securitate al ONU ar putea cere CPI să investigheze această infracţiune. Dar, din noi, Rusia – unul dintre cei cinci membri permanenţi ai consiliului – ar putea să se opună prin veto.

În concluzie, Putin ar putea fi condamnat prin absenţă pentru crime de război, cu toate că este improbabil să fie arestat vreodată.