De ce nu am găsit extratereștri încă? Explicația e mai puțin spectaculoasă decât credeai
Căutarea vieții extraterestre este adesea limitată la planete din zona locuibilă din jurul stelelor – unde temperaturile nu sunt nici prea fierbinți, nici prea reci pentru ca viața să se dezvolte. Cu toate acestea, lunile bogate în apă, cum ar fi luna lui Jupiter, Europa, ar putea extinde mult numărul planetelor pe care s-ar putea dezvolta viața. Așadar, de ce nu am găsit încă viață extraterestră?
Au fost mulți cercetători care au afirmat că există viață pe alte planete, că extratereștrii sunt printre noi și că nu suntem singuri în univers, deci există viața extraterestră. Mai nou, piloții militari americani și sateliții au raportat „mult mai multe” OZN-uri decât știe lumea, conform lui John Ratcliffe, fostul șef al Departamentului pentru Informații din timpul administrației Trump, potrivit The Guardian.
Fostul oficial american a declarat că au fost raportate „mult mai multe” OZN-uri decât se știe. „Observăm lucruri pe care ne e greu să le explicăm, spune el. De asemenea, întrebat, în timpul unei intervenții televizate la Fox News despre raportul privind „fenomene aeriene neidentificate” pe care urmează să îl publice guvernul american, Ratcliffe a spus că acesta va conține raportări „din toată lumea”, conform aceleiași surse.
Dar, totuși, există viața extraterestră?
Apa se găsește în propriul nostru sistem solar, iar viața se poate ascunde printre straturile lor de rocă și gheață, sugerează noile studii. Viața poate, într-o zi, să se regăsească pe alte planete, inclusiv Europa, Titan, Marte și, eventual, chiar Pluto.
Lumile oceanice cu ape interioare (IWOW) sunt comune în sistemul nostru solar, iar planetele și lunile similare există probabil și în alte sisteme planetare, extinzând în mare măsură posibilitatea vieții extraterestre.
„După cum știm acum, în sistemul nostru solar, Pământul este un tip neobișnuit de lume oceanică, deoarece oceanele sale sunt la exterior. În schimb, un număr din ce în ce mai mare de planete din sistemul nostru solar au aceste oceane interioare. Ca rezultat, planetele cu astfel de oceane sunt acum considerate a fi comune în sistemul nostru solar. IWOW-urile par a fi deosebit de favorabile și, probabil, un avantaj pentru dezvoltarea și întreținerea vieții”, spune Dr. Alan Stern, om de știință planetar la Research Institute (SwRI).
Așadar, Pământul nu este singura lume oceanică din sistemul nostru solar. Apa pe alte planete, planete pitice sau chiar comete există sub diferite forme. Gheața, vaporii de apă din atmosferă și oceanele de pe alte planete oferă indicii în încercarea de a descoperi viața dincolo de planeta noastră natală, conform NASA.
Marte, planeta cel mai adesea asociată cu viața extraterestră, nu are cantități mari de apă lichidă la suprafață, deși depozite pot fi găsite în subteran.
Ce rol are apa în descoperirea vieții pe alte planete
Europa este rece, dar această lună masivă a lui Jupiter este încălzită de forțe de maree, în timp ce orbitează în jurul lui Jupiter. Titanul are oceane de etan și metan, și cea mai groasă atmosferă, de departe, a oricărei luni din sistemul solar. Ceea ce ar putea însemna asta pentru dezvoltarea vieții rămâne un mister. Pe Pământ, s-a descoperit recent că fundul oceanului în sine provoacă reacții chimice în formele de viață primitive.
Pământul (considerat un EWOW, sau o lume oceanică externă) și celelalte planete terestre din sistemul nostru solar au fost țintele asteroizilor și cometelor, precum și a radiațiilor dure care ar fi putut duce la dispariții pe Pământ. Cu toate acestea, planetele cu apă ar putea fi protejate de aceste amenințări prin straturile de gheață și apă.
„Planetele cu ape subterane sunt mai potrivite pentru a oferi stabilitate mediului și sunt mai puțin susceptibile de a suferi amenințări la adresa vieții din propria atmosferă, sistem solar sau galaxie, decât planetele precum Pământul, care au oceanele din exterior”, explică Stern.
Viața extraterestră are o provocare: aceleași oceane și gheața care protejează viața ne pot face dificilă detectarea vieții. Dacă viața se formează predominant în oceanele înghețate ale acestor planete, explică Stern, ar putea explica de ce nu am văzut încă viața pe alte planete.
Ce programe de explorare a vieții sunt în desfășurare
Având în vedere legile chimiei și fizicii, viața ar trebui să fie comună în toată galaxia. Acest lucru ar putea ajuta la răspunsul la paradoxul Fermi, care pune întrebarea – dacă viața este comună, de ce nu am găsit încă forme de viață pe alte planete? Stern crede că însăși apa și gheața care protejează viața pe aceste planete ne-ar putea împiedica să vedem dovezi ale existenței sale.
Programul de explorare a lumilor oceanice dezvoltat de NASA își propune să exploreze oceanele planetelor din sistemul nostru solar. Acest program urmărește să exploreze și să înțeleagă locuri precum Europa și Titan, unde oceanele ar putea fi pline de viață.
„Energia mareelor Europei poate permite, de asemenea, oceanului să interacționeze cu roci de pe fundul mării Europei. Reacțiile chimice dintre apă și piatră ar putea oferi nu doar elementele de bază pentru viață, ci și energia pentru viață”, scrie NASA pe site-ul Europa Clipper.
Europa Clipper își propune să se lanseze pe luna lui Jupiter în octombrie 2024. Iar dacă testele de zbor ale roverului Ingenuity de pe Marte au succes, următorul elicopter interplanetar va zbura (sperăm) pe luna lui Saturn, Titan.
Lecțiile învățate din explorarea planetelor cu apă ale sistemului nostru solar – poate chiar găsirea vieții în sine – ne vor oferi instrumentele și experiența necesare pentru descoperirea vieții în jurul stelelor îndepărtate.