De ce va fi demolat cel mai mare telescop care caută extratereștri

De ce va fi demolat cel mai mare telescop care caută extratereștri

SUA vor închide faimosul telescop spațial Arecibo din jungla Puerto Rico. Observatorul a jucat un rol cheie în explorarea spațiului – și în realizarea câtorva filme – dar două accidente au făcut ca instrumentul cu o lățime de 305 metri să fie nesigur.

Un uriaș telescop spațial american amplasat în profunzimea junglei din Puerto Rico va fi închis după ce a suferit două accidente grave în ultimele luni, punând capăt a 57 de ani de descoperiri astronomice.

Operațiunile la observatorul Arecibo, unul dintre cele mai mari din lume, au fost oprite în august, când unul dintre cablurile sale de susținere a alunecat din priză, căzând și făcând o gaură de 30 de metri în dispozitiv. Apoi, un alt cablu s-a rupt la începutul acestei luni, deteriorând și mai mult  telescopul.

Accidentele telescopului renumit și ca decor pentru filmul cu James Bond “GoldenEye”, precum și “Contact”, cu Jodie Foster, au determinat Fundația Națională a Științei SUA (NSF), o agenție guvernamentală independentă, să decidă închiderea acestuia.

„NSF a ajuns la concluzia că această recentă pagubă a telescopului spațial Arecibo nu poate fi rezolvată fără a risca viața și siguranța echipajelor de lucru și a personalului”, a declarat recent Sean Jones, director adjunct al Direcției de Științe Matematice și Fizice de la NSF.

„NSF a decis să înceapă procesul de planificare pentru o dezafectare controlată a acestui telescop”, a spus Jones

Inginerii nu au stabilit încă exact cauza defecțiunii inițiale a cablului, conform unui purtător de cuvânt al NSF.

Vasta “farfurie” reflectorizantă a acestui telescop și o structură de 816 tone atârnată la 137 de metri deasupra acestuia, situată în pădurile umede din Puerto Rico, a fost folosită de oameni de știință și astronomi din întreaga lume de zeci de ani pentru a analiza planete îndepărtate, a găsi asteroizi potențial periculoși și a vâna eventualele semnale ale vieții extraterestre.

Telescopul a avut un rol esențial în detectarea asteroidului Bennu din apropierea Pământului în 1999, care a pregătit bazele pentru ca NASA să trimită acolo o sondă robotică, pentru a colecta și, în cele din urmă, să returneze primul eșantion de asteroid două decenii mai târziu.

O firmă de inginerie angajată de Universitatea din Florida Centrală, care gestionează observatorul pentru NSF în baza unui acord de cinci ani, în valoare de 20 de milioane de dolari, a concluzionat într-un raport către universitate săptămâna trecută „că dacă un cablu principal eșuează, un colaps catastrofal al întregii structuri va urma în curând”.

Astfel, invocând probleme de siguranță, firma a exclus eforturile de reparare a observatorului și a recomandat o demolare controlată a acestuia.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: