Apa ar fi existat pe Marte cu mult timp înainte să știm noi. Aceasta a fost sursa

Apa ar fi existat pe Marte cu mult timp înainte să știm noi. Aceasta a fost sursa

O nouă privire asupra asteroizilor antici marțieni sugerează că Planeta Roșie avea apă lichidă cu sute de milioane de ani mai devreme decât am știut. Asta ar fi cu adevărat o surpriză despre planeta Marte.

Oamenii de știință știu de mult că meteoriții NWA 7034 și NWA 7533, care au aterizat în deșertul Sahara cu ani în urmă, au venit aici de pe Marte. Astfel, cercetând istoria meteoriților, oamenii de știință ai Universității din Tokyo spun acum că au găsit semne de oxidare – sugerând că apa era prezentă – de acum 4,4 miliarde de ani, potrivit unei cercetări publicate recent în revista Science Advances.

Oamenii de știință au reunit istoria oceanelor marțiene în urmă cu aproximativ 3,7-4 miliarde de ani. Dacă acest nou studiu continuă să fie examinat în continuare, acest lucru ar însemna că apa lichidă a planetei a fost în jur de 400 de milioane de ani în plus, cel puțin, înainte ca oamenii de știință să afle acest lucru.

La ce ajută această descoperire despre Marte

Descoperirea ar putea ajuta la dezvăluirea de unde provine apa planetară – fie ca pasager al meteoriților care au impact, fie ca subprodus al formării planetare, potrivit studiului.

În mod ironic, cercetătorii sugerează că impactul meteoritului care a trimis NWA 7034 și NWA 7533 pe Pământ ar fi putut fi unul dintre evenimentele care au determinat Marte să înceapă să se usuce.

„Această oxidare s-ar fi putut produce dacă ar exista apă pe sau în scoarța marțiană în urmă cu 4,4 miliarde de ani, în timpul unui impact care a topit o parte din scoarță”, a declarat autorul studiului Takashi Mikouchi într-un comunicat de presă. „Analiza noastră sugerează, de asemenea, că un astfel de impact ar fi eliberat mult hidrogen, ceea ce ar fi contribuit la încălzirea planetei într-un moment în care Marte avea deja o atmosferă groasă izolatoare de dioxid de carbon”.

Citește și:
Etichete: