Uniunea Europeană, „cocoșată” de noile taxe vamale marca Trump. Bugetul marii familii europene e puternic afectat de politicile de la Casa Albă
:format(webp)/https://playtech.ro/wp-content/uploads/2025/04/Taxe-vamale-2025-cat-de-periculoase-sunt.jpg)
Comisia Europeană și-a făcut calculele și a constatat faptul că noile taxe vamale internaționale ne vor costa scump. Bugetul Uniunii Europene va avea de suferit de pe urma politicilor fiscale ale Casei Albe.
Conform Comisiei Europene, PIB-ul Uniunii Europene se va micosra cu cel puțin 0,2%, până în 2027, pe fondul noilor taxe vamale.
PIB-ul UE va intra la apă
Comisarul european pentru economie, Valdis Dombrovskis, citat de agenţia EFE, cel care a dat publicității aceste cifre, subliniază faptul că și pentru Statele Unite ale Americii va exista un impact. Calculele Comisiei Europene arată că, în cazul SUA, vorbim despre un impact asupra PIB-ului cuprins între 0,8% şi 1,4%.
Experții europeni subliniază că perioada pe care vor fi aplicate aceste tarife vamale internaționale va influența în mod direct și nivelul la care va fi afectată economia Europei, dar și cea a Americii.
Astfel, spun economiștii europeni, dacă măsurile vor căpăta caracter permanent, ne putem aștepta la un impact mult mai agresiv asupra PIB-ului, atât pentru Uniunea Europeană, cât și pentru SUA.
Concret, dacă noile tarife vamale internaționale vor deveni permanente, impactul asupra PIB-ului UE va fi cuprins între 0,5 şi 0,6 puncte procentuale, iar cel asupra SUA între 3,1 şi 3,3 puncte procentuale.
În mod evident, repercusiuni se vor simți și asupra economiei mondiale. Economia globală ar urma să scadă cu 1,2%, în timp ce comerțul mondial se va contracta cu 7,7%.
În opinia exprimată de comisarul european pentru economie, Valdis Dombrovskis, SUA vor avea cel mai mult de suferit de pe urma impunerii noului sistem.
UE spune că este pregătită să negocieze, să se așeze la masa dialogului
În continuare, acesta a subliniat faptul că nu din cauza Europei s-a ajuns în această situație și că UE este deschisă dialogului și negocierii, în vederea găsirii unei soluții care să apere interesele economice ale co,munității europene.
“Nu Europa a început această confruntare şi Europa nu doreşte această confruntare. Taxele contravin logicii politice şi economice a unui parteneriat comercial profund şi de durată, evaluat la 1.600 miliarde euro în 2023 (…)
Suntem pregătiţi să negociem un rezultat reciproc acceptabil, dar în acelaşi timp apărăm interesele noastre economice”, a transmis oficialul european.