05 mai 2025 | 19:45

Unde se redeschide Lacto Bar şi ce produse vei putea mânca aici? Brandul avea mare succes în România comunistă

Știri social
Unde se redeschide Lacto Bar şi ce produse vei putea mânca aici? Brandul avea mare succes în România comunistă

Un simbol al gastronomiei urbane din perioada comunistă revine în peisajul contemporan al Capitalei: Lacto Bar, conceptul apărut în anii ’60 și dispărut după Revoluția din 1989, va fi reînviat în 2025 sub o formă modernă și adaptată vremurilor. În spatele acestui demers stă Radu Savopol, co-fondatorul cunoscutului lanț de cafenele 5 to go, care își propune să readucă farmecul gusturilor de altădată într-un format contemporan și prietenos.

Prima locație Lacto Bar – Piața Amzei din București

Noua poveste Lacto Bar începe în zona Piața Amzei din București, unde se pregătește lansarea primei unități dintr-o serie de locații ce urmează să fie dezvoltate. Investiția inițială se ridică la o sumă cuprinsă între 50.000 și 100.000 de euro, potrivit declarațiilor lui Savopol. Acesta nu ascunde faptul că a avut de mult timp în plan un proiect care să pună lactatele în centrul atenției, inspirat și de succesul pe care aceste produse l-au avut în perioada comunistă.

Citește și: Restaurantul din comunism iubit de români revine. Se transformă într-un lanț, unde se deschide prima locație

„Ne-am uitat după branduri cu nostalgie și așa a apărut ideea Lacto Bar. După ce lansezi peste 600 de cafenele, vrei să vii și cu noutăți la nivel de concepte, cu ceva diferit. Vom avea multe produse din zona lactatelor – granola cu iaurt, 4-5 feluri de lactate pentru acasă, quiche-uri, chiar și o gamă de plăcinte coapte în locație, sendvișuri. Vom avea atât lapte de la producători artizanali, cât și produse ale marilor companii de tipul Lactalis sau Danone”, a explicat Radu Savopol, pentru profit.ro.

Un brand nostalgic, reinventat modern

Lacto Bar nu este un brand necunoscut românilor. În perioada comunistă, unul dintre cele mai cunoscute localuri de acest tip se afla chiar lângă fosta cofetărie Scala, în centrul Bucureștiului. Acolo, mămăliguța cu brânză și smântână era unul dintre cele mai iubite preparate, servită la doar 6 lei – o delicatesă accesibilă și consistentă pentru acele vremuri.

Citește și: Fabrica de cauciucuri din România de care nimeni nu îşi mai aduce aminte. Dan Negru a găsit-o, era o putere în comunism: „Mă uit cu mirare”

„Brandul avea notorietate mare înainte de ’89, era un brand pe care părinții noștri îl accesau destul de des, era un brand mai cool pentru acea perioadă”, mai spune Savopol.

Ideea de a-l readuce la viață a pornit de la o cercetare personală, în care a descoperit că drepturile asupra numelui aparțin lui Raul Ciurtin, cunoscut pentru dezvoltarea brandului Albalact.

„Eu am rămas total surprins când l-am sunat pe Raul și i-am spus intenția mea cu Lacto Bar by 5 to go. Rar am întâlnit în România astfel de oameni de business care să fie atât de deschiși și de amabili! Nu am să uit niciodată cele câteva discuții cu el și am să îl dau exemplu de fiecare dată, un exemplu de normalitate!”, povestește fondatorul.

Citește și: Cum se sărbătorea 1 Mai în comunism. Nicolae Ceauşescu avea un program strict

Ce vei putea găsi la Lacto Bar?

Meniul va fi centrat pe lactate și produse de panificație, gândite să ofere atât opțiuni rapide de mic dejun sau gustări, cât și produse ambalate pentru acasă. Printre propuneri se numără granola cu iaurt, iaurturi artizanale, diverse tipuri de brânzeturi, plăcinte coapte la fața locului și sendvișuri gândite pentru un public urban, activ, dar nostalgic.