12 mai 2025 | 12:20

Situație dramatică pentru Leu! Euro a prins aripi, e cotație record. Pe ce dă vina analistul economic Cristian Păun VIDEO EXCLUSIV

VIDEO BANI

Situația leului este dramatică. Cursul față de euro tot crește, iar astăzi, 12 mai, a ajuns la 5,1165, curs care depășește recordurile begative ale României. Iar creșterea cursului, ne spune, în exclusivitate, analistul economic Cristian Păun, este departe de a se termina, situația fiind una care, din păcate, nu se poate rezolva pe termen scurt. Și, în plus, incertitudinea politică nu face deloc bine.

Cristian Păun: ”Noi am avut de foarte multă vreme un leu supraevaluat în raportul cu celelalte monede”

De-a lungul ultimilor ani, în ciuda performanțelor negative ale economiei românești, supradimensionarea aparatului de stat și creșterea cheltuielilor bugetare, leul s-a menținut relativ stabil, la un curs sub 5 lei pentru un euro.

Acum însă, odată cu apariția problemelor din lumea politică, semnalele date de piețele financiare globale sunt clare. Leul românesc scade ca valoare, economia e gripată, iar vârful crizei nu este încă vizibil.

”Este foarte greu de spus unde se va opri cursul se schimb. În general, când apare o astfel de criză valutară, lucrurile pot merge mult într-o anumită direcție. Cert este că noi am avut de foarte multă vreme un leu supraevaluat în raportul cu celelalte monede.

Iar acest lucru este dat și de faptul că am avut foarte multă vreme deficit comercial, am avut importurile mai mari decât exporturile, avem de multă vreme inflație mult peste media zonei euro. Am avut de foarte multă vreme o creștere economică oarecum apropiată, dar sub, creșterea economică a zonei Euro. Avem mai degrabă intrări de capital important, și nu exportăm capital. Atunci nu ai cum să ai o monedă puternică.

Până la urmă, puterea unei monede este dată de puterea economiei din spatele ei. Atunci când ne uităm la economia românească vedem că există diferențe semnificative pe parte de competitivitate, tehnologie, acces la capital, etc, deci nu au cum să ai o monedă puternică cu o economie slăbită”, spune Cristian Păun.

Instabilitatea politică a făcut praf încrederea pieței financiare că poate fi ocolită criza economică

Mai mult, explică reputatul analist economic, demisia premierului a venit în cea mai proastă situație economică posibilă. Șansele ca un candidat izolaționist să câștige alegerile, dublate de criza guvernamentală și apariția unui Guvern interimar fără o clară susținere parlamentară a făcut ca moneda națională să fie prima care se resimte.

”Această supraapreciere a leului aștepta doar momentul de depresurizare, de declanșare a crizei. Acest moment a venit în această situație, odată cu această situație politică incertă. E complicată și mai mult de faptul că primul-ministru și-a dat demisia, de faptul că în ultima perioadă nu s-au făcut pași semnificativi pentru consolidarea fiscală sau rezolvarea problemei deficitului.

Vedem astăzi că leul începe să scadă pentru că Banca Națională, chiar dacă pe termen scurt ar avea resursele de a interveni în apărarea leului, este totuși destul de complicat, costisitor, păgubos să apei leul prin pârghii monetrare. Leul trebuie apărat de o economie puternică, care nu e destabilizată de dezechilibrele macroeconomice majore”, mai precizează Cristian Păun.

Casele de schimb valutar, luate cu asalt

Reporterii PLAYTECH au stat de vorbă și cu mai mulți patroni de case de schimb valutar. Iar în prima zi în care cursul oficial al euro a depășit 5 lei, românii s-au înghesuit să cumpere moneda europeană.

”Rar mai cumpără lumea lei. Acum majoritatea cumpără euro. Am vândut mult, dar am oprit vânzarea sumelor mari, vreau să vând lei. Vânzarea de euro nu e rentabilă, momentan. Chiar dacă acum câștig la curs, pe termen scurt, pe termen lung s-ar putea să nu fie prea inspirat. La fel este și în cazul dolarului, nu doar la euro ne spune un patron de casă de schimb valutar din București.

Și, la orele prânzului, astăzi, majoritatea caselor de schimb valutar vindeau euro cu minimum 5,2 lei. În schimb, cei care voiau să schimbe euro pentru lei primesc un curs de 5,05, mult sub cursul oficial al BNR.